În această lună, jurnalistul Nicolae Badiu a lansat cartea „Poarta 3 – Maşina cu nume de ţară DACIA”. O bună parte a carierei autorului este legată de uzina „Dacia”, fiind fondatorul primului birou de relaţii publice din România, la iniţiativa directorului general Constantin Stroe şi a directorului Gabriel Sicoe, în 1993.
Amintirile omului de presă despre „Dacia”, combinate cu documentele pe care le-a studiat vreme de 15 ani, dar şi cu discuţiile purtate cu oamenii din conducere sau cu muncitori de rând au devenit pagini scrise într-o cronică inedită despre evoluţia uzinei de la Mioveni.
După cum a arătat Nicolae Badiu, cartea tratează un fenomen social prin prisma oamenilor de la „Dacia”, care au făcut lucruri extraordinare pentru ţară şi uzină.
La un moment dat, 28.000 de angajaţi intrau şi ieşeau zilnic pe Poarta 3 din dreptul Pavilionului Administrativ Central.
Printre personalităţile-personaje ale lucrării se numără Simion Săpunaru, Constantin Stroe, Constantin Nicolescu, Gheorghe Badea, directori, ingineri, secretare, sindicalişti, lucrători de la planşetă şi muncitori de rând.
Evenimentul editorial agrementat cu un moment artistic a avut şi o încărcătură emoţională, fiindcă în sală au fost prezenţi şi câţiva dintre eroii cărţii.
Cartea-reportaj îl poartă pe cititor de la chinul facerii la cel al refacerii „Dacia”, fiind un omagiu adus uzinei din Mioveni şi oamenilor ei. Lucrarea consemnează, la pagina 51, că într-o sâmbătă lucrătoare, la 3 august, ora 14, în anul 1968 a ieşit de pe banda de montaj primul autoturism „Dacia” 1100 ansamblat în România (de culoarea alb-bej).
Alte capitole: „Colibaşi, colţ de „Rai” industrial”, „LICM, fabrică de succese”, „Pavilionul, un nou oftat”, „Se fura cu pisica”, „Comercializarea până în 1990”, „Maşina de cinci mii de euro”, „Dispariţia lui Constantin Stroe” ş.a.
Prefaţa este semnată de academicianul Gheorghe Păun, care a apreciat: „Autorul scrie din interior, cu dragoste şi luciditate, critic-acid uneori, cu umor şi înţelegere totodeauna, cu eleganţă, precizie şi acribie. (…) Cartea începe de la … Dacia istorică şi cucerirea ei de către romani şi ajunge până la „cucerirea” Daciei pe patru roţi de căte Renault, în 1990.”
Apărută la editura „Euro Press”, în anul Centenarului Marii Uniri, cartea lui Nicolae Badiu conţine şi 15 pagini cu ilustraţii adunate şi aşezate aleatoriu ca o metaforă post-scriptum…
Un Comentariu
Sorin
Felicitari maestre Badiu!