Joi, Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Argeş a organizat „Topul Firmelor din Argeş”, eveniment ajuns la cea de-a XXIII-a ediţie. Decernarea premiilor pentru cele mai performante companii argeşene a avut loc într-un cadru select, la complexul „Star Plaza” din comuna Bascov. La eveniment au participat autorităţi locale, judeţene, politicieni, senatori, ambasadori, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate.
Preşedintele CJ Argeş, Dan Manu, i-a înmânat lui George Caval, în semn de apreciere pentru tot ceea ce a făcut la CCIA Argeş, Trofeul de personalitatea Anului Centenar. Invitatul special al evenimentului, fostul preşedinte Emil Constantinescu, a ţinut un discurs prin care a demonstrat că nu este suficient să avem forţă de muncă şi sute de companii, ci şi patriotism, precum şi motivaţia de luptă pentru un scop înalt.
Locul unor personalităţi de excepţie
„Nu pot să nu vă împărtăşesc emoţia pe care o simt de fiecare dată când revin în oraşul şi în judeţul unde am crescut şi unde m-am format şi căruia îi datorez tot ceea ce am fost şi ceea ce sunt. Este un mare dar ca să poţi să te formezi şi să creşti într-un astfel de judeţ. Ţin să spun acest lucru nu numai pentru că suntem în Anul Centenarului, dar tocmai fiindcă suntem în Anul Centenarului, nu poţi să nu-ţi aminteşti că primele două capitale ale Ţării Româneşti, Câmpulung şi Curtea de Argeş, au fost în acest judeţ, dar mai ales nu poţi să nu-ţi aminteşti de marii oameni care au marcat istoria poporului român, începând cu primii voievozi ai Ţării Româneşti, continuând cu excepţionala generaţie care a pregătit Revoluţia de la 1848, nu poţi să nu te gândeşti la Brătieni, la Goleşti sau la Bălcescu, nu poţi să nu te gândeşti că primul învăţământ a luat loc la Goleşti şi, cel puţin eu, să nu mă gândesc la liceul construit de Brătianu. Unul dintre lucrurile cu care mă mândresc cel mai mult este că, printr-un decret, am semnat ca liceul care pe vremea mea era o şcoală medie de 10 ani să fie Colegiul Naţional «Brătianu» aşa cum fusese construit de la început. Nu putem să uităm că între cele două războaie mondiale, toţi marii conducători politici, cu bune şi cu rele, au fost din Argeş. Toată conducerea României venea din acest judeţ. V-am spus aceste lucruri ca să înţelegeţi uriaşa responsabilitate pe care o ai atunci când ai crescut şi te-ai format într-un asemenea judeţ şi mai ales într-o astfel de elită intelectuală. Vă puteţi întreba ce legătură au aceste comentarii istorice cu întrunirea de astăzi. Am participat de-a lungul ultimilor 28 de ani la foarte multe conferinţe de-a lungul şi de-a latul lumii, o mare parte dintre ele economice. Am înţeles, după aproape trei decenii, că nu este importantă doar puterea economică a unei ţări, numai capacităţile industriale sau numărul de oameni implicaţi. Este ceva care decide evoluţia, anume motivaţia. Am constatat cum în ţări cu aceeaşi capacitate industrială, acelaşi număr de angajaţi, există uriaşe diferenţe date tocmai de această motivaţie. Iar această motivaţie vine din ceva ce astăzi neglijăm. I-am putea da un singur nume: patriotism. Am spus acest lucru la ultima conferinţă pe care am ţinut-o la Universitatea din Seoul, în faţa a peste 2000 de profesori şi studenţi. De la coreeni putem învăţa ce înseamnă patriotismul, tradus în această motivaţie şi extraordinară dorinţă de a fi demn, de a munci pentru un scop înalt. Este ceea ce vă doresc tuturor!” – a spus Emil Constantinescu.
Ionică a afirmat că „sunt probleme”
Foarte orientat pe problemele actuale a fost primarul Piteştiului, Cornel Ionică. Acesta a subliniat faptul că există o serie de inconveniente care îngreunează proiectele de dezvoltare în municipiu, în special cele mari.
„Alături de CCIA Argeş realizăm o serie de evenimente care privesc comunitatea Piteştiului şi a oamenilor de afaceri. Legat de oamenii de afaceri, la ora aceasta, sunt unele probleme. Sunt proiecte foarte importante, cu bani foarte mulţi şi mi-aş dori să le ducem până la capăt în cele mai bune condiţii. Mi-aş dori să o facem cu oamenii de afaceri şi cu instituţiile specializate din oraşul nostru până la capăt. Nu sunt foarte încântat că, la licitaţii, participă un număr din ce în ce mai mic de agenţi economici locali. Vin foarte mulţi agenţi din ţară, de te miri-unde, cu care nu lucrezi în aceleaşi condiţii precum cu oamenii prezenţi aici. Proiectele din momentul acesta sunt extraordinare datorită fondurilor puse la dispoziţie. Eu sper într-o bună colaborare cu societăţile implicate, cu oamenii de afaceri, pentru că este nevoie de ei. Asigur Camera de Comerţ că vom fi parteneri de nădejde şi că vom răspunde tuturor chemărilor care privesc comunitatea noastră” – a declarat Cornel Ionică
Mesajul unui industriaş
Din partea mediului de afaceri a vorbit, printre alţii, Gheorghe Badea, cel care este recunoscut drept unul dintre marii industriaşi ai judeţului.
„Îmbucurător este faptul că prezenţa numeroasă a mediului de afaceri demonstrează interesul faţă de activitatea economică din judeţul nostru şi cu atât mai îmbucurător este faptul că avem reprezentanţi ai deconcentratelor, administrativului, autorităţilor din judeţul Argeş. Dar alături de noi este şi mass-media. Asta demonstrează că industria, economia, este factorul hotărâtor, determinant, în dezvoltarea oricăriei societăţi, popor. Fără economic nu poţi să ai pretenţia unui progres substanţial. Judeţul Argeş are o putere economică aparte, avem un brand naţional (n.r. – Dacia), dar şi multe societăţi legate sau nelegate de el – aspect pozitiv fiindcă, iată, se pot dezvolta multe microîntreprinderi şi întreprinderi mijlocii. Dar fără un tot unitar, împreună cu deconcentratele şi instutiţiile judeţene, nu poţi să te dezvolţi. Orice ai iniţia, este imposibil să nu treci prin zeci de autorizaţii care sunt în mâna acestor instituţii. Sunt convins că, dacă dânşii sunt aici, au înţeles că performanţa dânşilor e performanţa noastră şi invers. Trebuie redusă birocraţia şi făcută o armonizare între mediul de afaceri şi instituţii. Prezenţa tuturor factorilor din judeţ mă face să afirm că este un legământ în cinstea Centenarului, de aşa manieră ca acest judeţ să devină tot mai puternic şi să intre pe făgaşul care-l merită. Avem speranţa că reînviem şi putem dezvolta acest judeţ! Şi da, aşa cum spunea dl. Emil Constantinescu, fără patriotism nu poţi avea o performanţă. Totul este omul, elementul fundamental al unei societăţi!” – a spus Gheorghe Badea.
Partenerii străini, alături de CCIA Argeş
La „Topul Firmelor din Argeş”, Vladimir Valky, ambasadorul Cehiei, a apreciat colaborarea cu CCCIA Argeş şi a menţionat faptul că îşi doreşte pe viitor noi oportunităţi pentru organizarea de evenimente. „Ministerul Afacerilor Externe din Cehia a prelungit misiunea mea din România până în anul 2020. Sper să nu fie ultima dată când voi fi în mijlocul dvs. Aştept să fiu în contact şi în colaborare cu prietenii mei din Argeş cel puţin pentru doi ani de acum înainte. Am început misiunea în anul 2015 şi, încă de la început, am devenit foarte buni parteneri la organizarea târgului de utilaje agricole AGRO Piteşti, anul acesta ajuns la cea de-a treia ediţie” – a spus ambasadorul Cehiei.