După 1990, România a intrat într-un puternic declin demografic. Din anuarele de statistică aflăm că în Argeş sporul demografic este negativ, iar populaţia îmbătrâneşte şi se împuţinează constant. Guvernanţii au asistat pasivi la această stare de fapt, iar la tineri a părut că nu se mai gândeşte nimeni. Nici nu este de mirare că mulţi tineri au plecat peste hotare sau nu se mai căsătoresc în condiţiile în care îşi găsesc cu greu un loc de muncă decent în ţară, iar statul nu sprijină aproape deloc familia. A venit la putere un nou Guvern şi, după mult timp, programul acestuia conţine elemente de natură să ne dea speranţe privind tineretul. Promisiuni însă am mai văzut noi cu duiumul la politicieni şi prea puţine s-au materializat!
Familie
Conform programului de guvernare, românii sunt încurajaţi să aibă şi să crească cât mai mulţi copii, prin deduceri fiscale acordate familiilor, în valoare de 1.200 lei sau la 1.600 lei pe an pentru fiecare copil, în funcţie de veniturile lunare ale familiei. Mamelor cu cel puţin trei copii PSD le promite scăderea vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil. Măsurile pe care PSD promite că le va lua în următorii trei ani pentru creşterea natalităţii sunt: construcţia a 2.500 de creşe, grădiniţe şi after-school; mamelor cu cel puţin trei copii – reducerea vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil; formarea profesională a bonelor şi dezvoltarea serviciului de bonă profesionistă; garantarea gratuităţii tuturor analizelor necesare femeilor însărcinate; creşterea cuantumului stimulentului de reinserţie până la terminarea perioadei de îngrijire a copilului, de la 500 lei la 650 lei; adoptarea în anul 2017 a actului normativ privind înfiinţarea şi organizarea serviciilor de creştere şi îngrijire a copiilor pe timpul zilei; dezvoltarea serviciilor educaţionale şi de supraveghere din învăţământul preşcolar sau de îngrijire prin programe after-school.
Promisiuni
Iată ce prevede programul PSD intitulat „Garanţia pentru tineri”: alocaţii financiare de 350 euro pentru stimularea tinerilor, în sensul de a-şi finaliza studiile; burse profesionale de câte 400 lei/lună pentru 60.000 de tineri ai şcolilor profesionale; sprijinirea tinerilor care provin din familii cu venituri medii brute sub pragul de 150 lei/lună/membru de familie pentru continuarea studiilor; subvenţii acordate angajatorilor de 200 euro, plus 500 lei/lună pentru fiecare persoană angajată pe o perioadă de 12 luni, cu condiţia de a menţine locul de muncă nou creat cel puţin 18 luni. După trecerea celor 18 luni, angajatorul care menţine locul de muncă poate beneficia de scutirea contribuţiilor de şomaj pe o perioadă de maximum 24 de luni; instituirea unei prime lunare de 1.000 lei pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare pe o perioadă de maximum 3 ani; subvenţii lunare de 250 euro, plus 300 lei, pe o perioadă de 1-3 ani pentru angajatorii care organizează cursuri de ucenicie pentru fiecare tânăr încadrat; subvenţii de 300 euro/lună, plus 750 lei pentru angajatorii care organizează stagii de specializare pentru fiecare tânăr angajat. De n-ar rămâne doar pe hârtie!
Claudiu DIŢA