100 lei costă şoriciul, cu două săptămâni înainte de Crăciun
Cârnaţii „de casă” se vând cu 30-35 lei/kg
30 lei/kg – toba, lebărul sau caltaboşii
Specialităţile culinare nelipsite de pe masa de Crăciun sau de Revelion se găsesc din belşug în buricul Piteştiului, fiind comercializate pe platoul unde municipalitatea a deschis târgul cu bunătăţi de sezon. La evenimentul urban participă producători locali din Rucăr, Brăduleţ, Popeşti etc.
Expozanţii şi-au… gătit cabanele comerciale din piaţeta Primăriei cu preparate de porc şi alte produse prezentate drept tradiţionale. Ţinând cu dinţii de reţete şi practicând preţuri… boiereşti pentru buzunarele oamenilor de rând, comercianţii îi asigură pe clienţi că marfa îşi merită banii, materia primă folosită la cârnaţi, tobă, lebăr şi caltaboşi provenind exclusiv de la grăsunii crescuţi în propriile gospodării.
Negustorii care şi-au sacrificat porcii cu mult înainte de Ignat pentru a avea ce pune pe tarabele târgului urban nu sunt foarte mulţumiţi de ritmul vânzărilor. Precupeţii nu şi-au pierdut, însă, speranţa în câştig. Ei cred că-şi vor scoate… pârleala în ultima săptămână de post, când Piteştiul va intra în febra cumpărăturilor de Crăciun.
În aşteptarea profitului, producătorii locali vând cârnaţii „bio” preparaţi în propriile gospodării din carne de porc sau de oaie cu 30-35 lei/kg. Un preţ comun, 30 lei/kg, îl au alte preparate „de casă”, precum: lebărul, toba, caltaboşii, şunca fiartă în zeamă de varză cu usturoi ori slănina afumată. Cel mai scump produs de pe tarabe este şoriciul de porc; kilul se dă cu 100 lei!