*Oferta de agrement acvatic a oraşelor din judeţele vecine e net superioară
În condiţiile în care temperaturile ultimelor zile au depăşit 35 de grade Celsius, ba chiar s-au situat aproape de 40 de grade, unii dintre piteştenii care nu au plecat în concedii (şi nu numai) aleg ca soluţie să scape de caniculă ştrandurile din Piteşti. Nu avem pretenţia de a ne „măsura” cu marile oraşe ale ţării (Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca) în ceea ce priveşte aqua-parcurile, dar ceea ce li se oferă piteştenilor nu poate rivaliza nici măcar cu ceea ce au vecinii noştri, făcând aici referire la Vâlcea sau Târgovişte. În timp ce aceştia oferă condiţii decente, la Piteşti oferim tancuri, vidanje, chioşcuri dezafectate şi cel mult două-trei terase. Despre locuri de joacă pentru copii nici nu poate fi vorba…
Ştrandul din Tudor Vladimirescu, o ruşine!
Fără a face prea multe eforturi, observi că, în cartierul Tudor Vladimirescu, ceea ce este numit ştrand de către autorităţile locale nu este altceva decât o ofensă adusă atât piteşteanului interesat să se răcorească, cât şi trecătorului din acea zonă. Încă din parcarea „locaţiei” îţi dai seama că e ceva în neregulă acolo, că autorităţile au transformat zona mai degrabă în parc de depozitat mizerii decât într-un loc de agrement. Ceea ce ar fi trebuit să fie locuri de parcare pentru cetăţenii veniţi la „scăldat” a ajuns un perimetru unde zac două tancuri vechi (sovietice, T55, pentru „conoisseuri”), pline de bălării şi prin şenilele cărora creşte volbura, un utilaj pentru iluminatul stradal, o vidanjă, un microbuz ce pare scos din uz şi chiar un chioşc de ziare ce a aparţinut cândva defunctei societăţi „Rodipet”.
Mizerie peste tot
Despre curăţenie… pe terase şi în spatele acestora, gunoaiele şi fierul vechi sunt din belşug. Ca loc de joacă pentru cei mici este doar un fel de tobogan, amplasat pe o porţiune de iarbă aproape pârlită de soare. Cât despre duşuri sau toalete, vă rugăm insistent să nu care cumva să încercaţi…
Şi ca să priceapă cititorul ce a ajuns acel spaţiu, vă spunem că se găsesc acolo chiar şi maşini fără numere de înmatriculare, „proptite” chiar în poarta care face accesul către bazine. Ce mai contează că sunt indicatoare care interzic staţionarea în zonă? Oricum, la Piteşti indicatoarele rutiere sunt ca alea din Istanbul: nu le respectă nimeni. Cum ieri vremea a fost „închisă”, nici amatorii de plajă şi scăldat nu erau la ştrand, dar vom merge din nou acolo să vedem cum se „bucură” piteştenii de ceea ce le oferă municipalitatea. Ceea ce este mai greu, însă, de înţeles este cum de, până acum, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş nu au închis acest „depozit” de mizerii care funcţionează cu titulatura de ştrand.
Ştrandul de pe malul Argeşului, fără oferte deosebite
La ştrandul de lângă bazin, situaţie este total opusă din punct de vedere al curăţeniei. Nu sunt gunoaie, nu sunt rable abandonate prin parcare. În schimb, posibilităţile de agrement sunt reduse, dacă nu chiar nule. Pe post de loc de joacă pentru copii se află un spaţiu îngrădit unde există două leagăne, un aşa-zis tobogan, vreo două minibalansoare şi un bazin care nu depăşeşte 15-20 centimetri. Nicio altă formă de distracţie pentru adulţi sau pentru cei mici. Poate doar două terase care funcţionează de ani de zile fără vreo modernizare spectaculoasă. Mai mult, pe latura dinspre pod este în continuare amplasat scheletul de metal al unui cort imens, care a fost folosit în trecut pentru organizarea de nunţi şi botezuri, dar care acum oferă imaginea unei dărăpănături.
Preţul de intrare practicat de administratorul ştrandurilor este de 7 lei pentru adult şi de 4 lei pentru copil, dar nici nu se poate cere mai mult în condiţiile nu se oferă nimic în afară de „scăldatul” propriu-zis.
Vâlcea sau Târgoviştea ne dau clasă
Cum ne credem mai cu „moţ” decât alte oraşe, am fi dorit să ne putem compara şi în acest domeniu măcar cu oraşele de categoria Piteştiului. Dar de departe localităţi precum Râmnicu Vâlcea sau Târgovişte ne dau clasă în ceea ce priveşte locurile de agrement acvatic. Chiar dacă practică preţuri ceva mai ridicate, oferă şi servicii pe măsură – parcări decente, mai multe bazine laolaltă, locuri de joacă deosebite pentru copii şi chiar restaurante cu autoservire. Unde, nota bene, preţurile la mâncare şi băutură sunt unele acceptabile, nu ca acelea de la noi, care îţi dau senzaţia că eşti jecmănit. Să nu mai vorbim de oferta generoasă a locurilor de cazare…
Poate că, în viitorul apropiat, autorităţile locale (prin şefii acestora) vor înţelege că trebuie făcute investiţii serioase într-un aqua-park. Fără astfel de investiţii, în continuare iubitorii de agrement acvatic vor căuta oraşe precum Bucureştiul, Braşov, Vâlcea-Ostroveni sau Călimăneşti-Căciulata; de ce nu, chiar Târgovişte. Iar cei care nu au alte posibilităţi, poate chiar şi şefii autorităţilor locale, vor rămâne în continuare cu agrement de genul… mici şi cârnaţi marca „Cucu”…
Un Comentariu
haiducu
Felicitari „Argesul” !