Potrivit sondajelor din ultimii ani, pompierii (inclusiv SMURD), cum sunt cunoscute îndeobşte inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, reprezintă instituţia în care cetăţenii au cea mai mare încredere. Problema cu care se confruntă respectivele inspectorate o reprezintă personalul de care dispun, motiv pentru care este readusă în atenţie o activitate care dacă în alte state este extrem de prezentă, în România nu se prea face simţită, şi anume voluntariatul. Tocmai de aceea ISU Argeş se raliază proiectului „Salvator din pasiune” iniţiat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Începând de marţi, 10 mai, toate inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din ţară au început o campanie de înscriere şi recrutare a voluntarilor specializaţi în acordarea primului ajutor, descarcerare şi misiuni de stingere a incendiilor.
Condiţii
Potrivit IGSU, sunt disponibile câte 40 de locuri de voluntari instruiţi pentru fiecare inspectorat judeţean, iar perioada de recrutare şi înscriere pentru voluntarii ISU se încheie vineri, 17 iunie. Cei care vor să devină voluntari vor parcurge un ciclu de pregătire în urma căruia vor putea participa la activităţile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
Persoanele care doresc să se alăture pompierilor salvatori trebuie: * să aibă vârsta între 16 şi 65 de ani; * să fie apte din punct de vedere medical; * să nu fi fost condamnate pentru comiterea de infracţiuni cu intenţie; * să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
Documente şi clasificări
Dosarul candidatului trebuie să conţină: cererea de înscriere, certificatul de cazier judiciar (pentru cei care au vârsta de peste 18 ani), copie după actul de identitate, avizul psihologic, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţa medicală şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru tinerii care au vârsta sub 18 ani.
Potrivit instrucţiunilor privind organizarea şi funcţionarea acestei activităţi, voluntarii vor fi împărţiţi în patru categorii/clase. Astfel, voluntar I poate deveni orice persoană de peste 16 ani, după ce a parcurs o serie de cursuri de prim ajutor. După efectuarea a 240 ore de voluntariat va putea participa la misiuni de intervenţie, însă nu şi la acţiuni periculoase, care-l pot afecta psihic. De asemenea, nu va avea la dispoziţie echipamente medicale. În clasa următoare, voluntar II, vor fi acceptaţi doar cei care au peste 18 ani. Aceştia vor putea participa la intervenţii la fel ca şi pompierii profesionişti. Voluntarii celei de a treia categorii vor încheia un contract de voluntariat cu ISU Argeş, după ce au efectuat cel puţin 480 ore de voluntariat. Lor li se va asigura participarea la cursurile de prim ajutor calificat cu competenţe extinse. Iar voluntar IV este clasa superioară şi se acordă voluntarilor ce dispun de contract de cel puţin trei ani, care reprezintă echivalentul a 720 ore de volutariat.
Competenţă
„De reţinut că, pe lângă certificatele de competenţă care vor atesta pregătirea membrilor echipelor de voluntari, activitatea de voluntariat ar putea fi luată în calcul de angajatori, ca experienţă profesională, atunci când respectiva persoană găseşte un loc de muncă în domeniul pentru care a fost pregătită de ISU. Demersul instituţiei are la bază beneficiile activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul pe care voluntarii îl acordă atât cetăţenilor, cât şi comunităţilor pe timpul producerii situaţiilor de urgenţă, dar şi pentru prevenirea lor. Noi avem în evidenţă şi colaborăm cu voluntari, unii cu vechime, în special pe ambulanţe SMURD de prim ajutor calificat. Noutatea campaniei de recrutare începute acum constă în aceea că voluntarii vor fi pregătiţi să participe şi la altfel de misiuni (stingere incendii, salvare persoane, animale, bunuri etc), care până acum nu au fost incluse în această activitate, întrucât nu exista nicio reglementare legală în acest sens. De asemenea, facem precizarea că activitatea despre care vorbim nu trebuie confundată cu cea a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă organizate la nivelul localităţilor, care au alt cadru legal de funcţionare”, ne-a declarat căpitanul Mădălina Epure, purtător de cuvânt al ISU Argeş.
Detalii suplimentare legate de activitatea de voluntariat pot fi obţinute accesând site-ul inspectoratului www.isuarges.ro sau la tel. nr. 0248/ 217400, interior 27011, 27003.
Val. NICOLAU