Începând cu anul de studiu 2017-2018, şlefuitorii de talente de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti nu mai sunt profesori, ci… experţi, testările profesionale având loc după expirarea contractelor de muncă parafate de fosta conducere (31 august). Noua organigramă a schimbat, în bună măsură, şi „garnitura” angajaţilor, şi pretenţiile angajatorului.
Angajaţi şi colaboratori
Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti a reluat cursurile, fără tam-tam, la jumătatea lunii octombrie. Experţii care şi-au dobândit acest statut în urma concursului au fost angajaţi cu carte de muncă pe o perioadă determinată (12 octombrie 2017-30 iunie 2018). Printre aceştia se numără: Cristian Tănase (dans), Răducu Teianu (teorie muzicală), Mariana Lomachin şi Daniel Turcu (chitară), Niculina Dumitrache (pian), Nicolae Oprea (orgă) şi Luiza Stoica (teatru). De notat că, în această toamnă, mulţi dascăli din „garda veche” nu au mai revenit la catedra Şcolii Populare de Arte (nu s-au prezentat nici la evaluare). Schema a fost completată de colaboratori.
Preşedinţii comisiilor
Proiectul de hotărâre privind aprobarea organigramei, statului de funcţii şi a regulamentului de organizare şi funcţionare ale Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti a fost votat în sedinţa din 31 august a Consiliului Judeţean. Concursul de evaluare a fost organizat, ulterior, de Şcoala Populară de Arte, la trei discipline de studiu, cele trei comisii de evaluare fiind prezidate de: prof. univ. dr. Paul Baidan (muzică), pictorul Virgiliu Parghel (arte vizuale), respectiv doi inspectori şcolari de specialitate (dans). Preşedinţii au fost din afara instituţiei.
Altă conducere, alte pretenţii
Cu echipa în bună măsură schimbată şi cu alte pretenţii de la corpul profesoral, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti a început noul an de studiu cu peste 900 de cursanţi. Mai nou, cursul durează 45-50 de minute, orele de studiu sunt mai numeroase, continuând şi în vacanţele şcolare, iar experţii/instructorii şi-au schimbat tactica, punând accent pe lucrul individual cu elevii.
Mai puţine secţii de meşteşuguri
Mai trebuie spus că evaluările nu au fost organizate şi în secţiile externe ale Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti, coordonate de meşteri populari. Este posibil ca în anul de studiu 2017-2018 să rămână funcţionale 24 de secţii de meşteşuguri (36 au fost anul trecut). Cifra în scădere nu e bătută în cuie, fiindcă în această perioadă se primesc confirmările din teritoriu.