La cişmeaua din centru nu curge un strop de apă
La peste 36 grade Celsius, cât indicau termometrele stradale din Piteşti ieri, pe la ora 14, mirajul birocraţiei a… secat taman cişmeaua publică din buricul târgului, de la care, conform asigurărilor date în scris de autorităţi, ar fi trebuit să-şi potolească setea trecătorii. Ajunsă în dreptul Magazinului „Trivale”, unde se află o fântână arteziană sub formă de lalea, o femeie în vârstă a învârtit în gol robinetul, însă pe ţâşnitoare n-a ieşit nici măcar un strop de apă. Iată că realitatea din teren contrazice informarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, trimisă pe toate canalele media.
Am luat pulsul… arşiţei şi la Primăria Piteşti. Mă aşteptam ca aici să găsesc cu uşurinţă acel „punct de prim ajutor în care se distribuie şi apă potabilă” pentru trecătorii toropiţi. Cum niciun indicator nu m-a îndrumat către „oază”, l-am întrebat pe primul funcţionar public ieşit în cale dacă are habar de aşa ceva. Nu m-a mirat răspunsul negativ…
Am trecut la un alt nivel. L-am chestionat pe… portar. Asta, după ce l-am dibuit în biroul alăturat. Avea gura plină. Probabil mânca de prânz. Bine că n-a folosit pe post de şerveţel o informare pe care aproape că mi-a fluturat-o pe sub nas, dojenindu-mă. „Nu e niciun punct aici. Doar când e cod roşu se dă apă. Aşa scrie aici.” Mie, una, nu mi-au picat bine indiferenţa şi sictireala lui. Am înţeles, nu era cazul, însă ar fi trebuit să fie atât de amabil încât să mă îndrume către o sursă de apă din primărie. Nu l-ar fi sancţionat nimeni pentru amabilitate.
Este lung drumul până la punerea în practică a punctului de prim ajutor şi de distribuire a apei. Ca să se pună în mişcare aparatul trebuie să fie cod galben (se pregătesc serviciile necesare), iar ca să fie la dispoziţia oamenilor e musai să fie cod portocaliu sau roşu. Ca o concluzie, punctele astea care dau bine în comunicate au, pentru oameni, efect de fata morgana. Aşa că cel mai înţelept este să vă luaţi măsuri de precauţie şi să nu ieşiţi când soarele dogoreşte.
O baie în centru
Şi tot ieri, un puşti a intrat îmbrăcat în bazinul fântânii cântătoare. Spre bucuria lui, niciun poliţist local nu i-a tulburat scăldatul, deşi perimetrul este de obicei pichetat de oamenii de ordine ai Primăriei. Năstruşnicul băiat s-a zbenguit în apa rece nestingherit şi după pofta inimii. Şi-a băgat capul la fund, a înotat, a bătut apa cu mâinile şi picioarele, mai ceva ca la ştrand.
În loc de încheiere reţineţi câteva lucruri esenţiale. Când este emis codul galben, înseamnă că temperaturile trec de 35 grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală depăşeşte pragul critic de 80 de unităţi. Ieşirile din casă trebuie evitate pe cât posibil, iar hidratarea este esenţială.
Când este emis codul portocaliu, temperaturile trec de 37 grade Celsius, iar disconfortul termic este deosebit de accentuat. Ieşirile din casă trebuie evitate, iar cei care sunt nevoiţi să iasă este bine să poarte o şapcă de culoare deschisă şi să se hidrateze cât mai bine, de preferinţă cu apă sau sucuri naturale de fructe.
La codul roşu, temperaturile trec de 38-39 grade Celsius. Ieşirile din casă trebuie evitate. Hidratarea cu apă şi/sau sucuri naturale este indicată (puteţi consuma şi fructe şi legume cu conţinut mare de apă, cum ar fi pepenii sau castraveţii), iar consumul de băuturi alcoolice este total neindicat.
Mirela NEAGOE