Angajaţii de la anumite Agenţii de Protecţia Mediului din ţară au protestat ieri, timp de două ore, în legătură cu salariile care nu au mai fost modificate din 2009 încoace. Este şi motivul pentru care – zice-se – personalul migrează către alte instituţii. Potrivit Federaţiei Sindicatelor Unite din Mediu, angajaţii sunt remuneraţi conform celor mai mici grile de salarizare. Reprezentanţii sindicatului afirmă că este necesară eliminarea discriminărilor salariale faţă de alte categorii de funcţionari publici, care au beneficiat de majorări în ultimii ani. „Solicităm luarea unor măsuri în regim de urgenţă pentru a nu intra în colaps sistemul, prin susţinerea în Guvern – Ministerul Mediului a majorării salariilor noastre, astfel încât cuantumul acestora să fie adus la nivelul celor din aceeaşi familie ocupaţională-administraţie/instituţie teritorială”, se arată într-un comunicat de presă. În cazul în care revendicările nu vor fi soluţionate, angajaţii ameninţă că vor declanşa conflictul colectiv de muncă, urmând să întrerupă activitatea pe timp nelimitat.
Comunicăm… comunicate
Cum spuneam, protestul a avut loc doar la anumite agenţii. În judeţul nostru, de pildă, nu s-a întâmplat nimic. În acest context, am fost şi noi curioşi să vedem dacă la APM Argeş totul e în regulă şi dacă angajaţii sunt mulţumiţi cu salariile, fiindcă asta s-ar putea înţelege când oamenii nu protestează. Drept urmare, am încercat să aflăm poziţia oficială a conducerii instituţiei! Ghinion! Directorul executiv Cristiana Surdu este în concediu. Măi să fie, ne-am zis! Dacă d-na Surdu nu e, ne-o auzi cineva? Pe cale ierarhică îi ţine locul Milică Geantă. Ni s-a spus să revenim, că „nu este momentan”. Şi am tot revenit, dar, pe la ora 16, când am constatat că d-nul Geantă nu revine (n-am aflat de unde), era să ne lăsăm păgubaşi. Ni s-a făcut, totuşi, legătura la „comunicare” şi am zis: „Gata, imposibil să nu aflăm ceva!” Dar, din nou, ghinion! De la „comunicare” nu ni s-a spus nici de ce la APM Argeş n-a fost protest, nici dacă instituţia este sau nu de acord cu solicitarea de la nivel naţional a Federaţiei Sindicatelor Unite din Mediu. Ni s-a spus doar că „nu pot eu să vă răspund” şi că „vă puteţi adresa în scris” etc. etc. Şi – adăugăm noi – vom primi un comunicat în termen de 30 de zile.
Ce mai putem spune despre o astfel de instituţie publică şi despre o aşa „comunicare”? E adevărat, putem afla răspunsuri oficiale, conform legii, în termen de 30 de zile. Până atunci, însă, e posibil să aibă loc şi o grevă la Mediu, iar cei de la Argeş să nu ştie. E posibil să fie majorate salariile, e posibil orice…
Vă lăsăm pe dumneavoastră, stimaţi cititori, să trageţi concluziile. Nu-i aşa că aţi mai întâlnit astfel de situaţii?
Gabriel LIXANDRU
Un Comentariu
Puiu
Sunteti cam pretentios, domnule Gabriel Lixandru ! Pai dupa ce ziarul „Argesul” a semnalat prezenta sefilor de la Mediu prin puncte cheie ale judetului, prin locuri unde trebuia sa intervina urgent pentru a face ordine ,vreti sa-i mai gasiti si la sediu? Cine era sa intervina la Draganu ,Campulung. Buzoiesti, pe malurile Argesului si chiar in buricul Pitestiului la groapa de gunoi de la Muzeul Judetean?Ati vazut ca la conducerea acestei institutii oamenii sunt numiti, parca, in functie de nume? Domnul Vajan cine stie pe unde” vajaia” sa dea niste amenzi, doamna Cristina Surdu chiar daca era nu va putea auzi, pentru ca …era foarte ocupata, iar domnul Milica Geanta si-a luat geanta si nu s-a mai intors. Cei de la comunicare nu pot vorbi ! Daca pe ei nu-i preocupa salariile pe care le iau, de ce va framantati dumneavoastra , fara drojdie? Raspunsu la intrebarea dumneavoastra este: intalnim numai astfel de situatii .Vezi Casa de Pensii, unde doamna director prefera sa munceasca mult mai mult sa puna in aplicare niste hotarari judecatoresti, cand ar putea sa evite acest lucru, pentru ca am vazut ca este foarte pregatita, dar nu aplica cunostintele pe care le are. Oare nu realizeaza ca se joaca cu nervii si cu banii pensionarilor, punandu-i pe drumurile tribunalelor!? Intrebati-o!