Aşa cum v-am informat, la recenta şedinţă a Consiliului Local Piteşti s-a trecut peste orgoliile politice (deşi discuţiile aprinse au durat mai bine de o oră şi jumătate) şi a fost aprobat un proiect iniţiat de 10 consilieri ai PSD şi ALDE de instituire a regimului de arie naturală protejată de interes naţional şi declararea ca rezervaţie naturală a Pădurii Trivale. Şi ALDE, şi PNL au iniţiat separat demersuri similare, iar discuţiile s-au axat în special pe suprafaţa pe care se instituie acest regim.
Decizie
Astfel, în unanimitate, Consiliul Local a aprobat instituirea regimului de arie naturală protejată de interes naţional pentru o suprafaţă de 375 de hectare din Pădurea Trivale, aflată în proprietatea statului. „Pentru restul de pădure, adică peste 500 de hectare, urmează să iniţiem un alt proiect luni (n.r. – azi), deoarece sunt terenuri retrocedate, care au alt regim de proprietate. În primă fază am dorit, astfel, să securizăm ceea ce avem deja în proprietate, apoi ne ocupăm şi de restul”, ne-a declarat Cristian Gentea, liderul consilierilor PSD Piteşti. „Mă bucur că s-a votat în unanimitate, deoarece Pădurea Trivale este foarte importantă pentru Piteşti. Am însă aceeaşi menţiune: doresc să facem în zona respectivă tot ce trebuie pentru agrement, căci aşa e peste tot în lume. Arie protejată nu înseamnă că nu putem să ne bucurăm de ceea ce avem, înseamnă că nu se va mai atinge nimeni de pădure, să o taie. Urmează alte demersuri către Guvern de acum înainte”, ne-a spus primarul Cornel Ionică. La rându-i, viceprimarul Sorin Apostoliceanu a anunţat că va iniţia şi el un proiect prin care niciun copac sănătos din Piteşti să nu mai fie tăiat fără acordul Consiliului Local, deoarece „a venit momentul să nu ne mai ocupăm doar de străzi şi parcări, ci şi de spaţii verzi şi oameni”.
Clar-neclar
Decizia privind Pădurea Trivale era necesară pentru că Ministerul Mediului ceruse clarificări privind suprafeţa (din Piteşti, aflată în proprietatea statului) propusă de municipalitate încă din anul 2012 pentru a deveni arie naturală protejată. Hotărârea finală o ia, însă, Guvernul. Iar aceasta e aşteptată de ani şi ani de zile. Bine ar fi fost să fie instituit un astfel de regim mult mai devreme, fiindcă până acum s-a defrişat „la greu” pentru a se face loc unor cartiere de vile, proprietari fiind şi oameni politici, ba chiar şi silvicultori!
Urbanism
Alte discuţii aprinse au vizat câteva investiţii imobiliare, cum ar fi intenţia de construire a unui bloc pe strada Gârlei, de către omul de afaceri Ion Brănescu („John”) sau de supraînălţare a fostei clădiri a Poştei de pe bulevardul Republicii. „Proiectele au fost retrase de pe ordinea de zi a şedinţei de luna trecută, ca şi acum. De ce? Pentru că într-un caz s-a cerut un studiu de trafic, în altul era nevoie de lămuriri de la Ordinul Arhitecţilor… Dacă nu s-a schimbat nimic de luna trecută până acum, ce rost avea să mai fie introduse pe ordinea de zi?”, a întrebat retoric Cristian Gentea, preşedinte al Comisiei de Urbanism.
Alte hotărâri
Au mai fost votate o rectificare bugetară, acordarea unor burse pentru elevi, dar şi calendarul manifestărilor specifice sărbătorilor de iarnă – Ziua Naţională, Orăşelul Copiilor, Târgul de Crăciun, Revelion în Piaţa Primăriei – precum şi indicatorii tehnici în cazul proiectul cu fonduri europene de înfiinţare a unui nou parc în Lunca Argeşului. De asemenea, Consiliul Local a aprobat recepţia unor lucrări de infrastructură rutieră, unele măsuri privind parcarea maşinilor de mare tonaj, precum şi de reglementare a activităţii magazinelor ce expun şi vând accesorii de pompe funebre (vineri am văzut că unele magazine de profil din zona Spitalului Judeţean se conformaseră deja). În fine, vor mai fi acordate diplome de fidelitate pentru cupluri cu 50, respctiv 60 de ani de căsnicie neîntreruptă.