Prepararea gustoaselor sarmale servite în timpul sărbătorilor de iarnă începe cu punerea verzei albe la butoi, luna octombrie fiind ideală pentru această treabă gospodărească.
La Piteşti, kilogramul de varză albă costă 2 lei. În schimb, în piaţa agroalimentară din Costeşti, acelaşi produs se vinde cu numai un leu. Din dreptul „muntelui” de verze, o precupeaţă din Costeşti îmi arată cum să deosebesc căpăţâna neaoşă de cea adusă ce import. „Dacă din cotor pornesc cinci nervuri, atunci varza este românească. Varza mea e bună, că e adusă de la Lunguleţu, din Dâmboviţa. Kilul de varză albă costă un leu. Varza roşie o dau mai scump, cu doi lei jumate”, spune femeia. Mă convinge şi pe mine să cumpăr două căpăţâni. Pe două verze albe, măricele, am dat 6 lei.
La câţiva metri mai încolo, un alt comerciant vinde direct din dubiţă, tot cu un leu kilogramul, varză albă produsă, zice el, pe tarlaua proprie din Teleşti-Costeşti.
Un Comentariu
sebastian
In Pitesti numai in tarabele din piete varza se vinde cu 2 lei kg.In rest se vinde cu 1leu maxim 1,5 lei kg.