* A fost lansată o carte despre presa de acum 100 de ani
Ieri a fost lansat la Centrul Cultural Piteşti un nou volum editat de „Argeş Press”, intitulat „1899-1938. Patru decenii de jurnalism românesc” (selecţie, comentarii şi note de Cristian Sabău). La evenimentul coordonat de poeta Denisa Popescu a luat cuvântul Mihai Golescu, directorul ziarului Argeşul”, în calitate de editor. Lansarea a avut aer de… Bucureşti, graţie invitaţilor speciali din capitală, reprezentanţi ai Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România: Teodora Stanciu (preşedintă), Adrian Sturza şi Adrian Valentin Moise.
„O alegere fericită”
Denisa Popescu: „O carte muncită, o lucrare documentată în arhivele locale, o alegere fericită. Cartea reuşeşte să ne (re)conecteze la felul în care se făcea odinioară, acum 100 de ani, jurnalismul. Îl felicit pe autor pentru felul în care a reuşit să readucă în actualitate limba de acum o sută de ani.”
„Este nonconformistă”
Mihai Golescu: „Cristi este un extraordinar cronicar de teatru. Cristi, aşa cum îl ştiu eu, este un nonconformist. Iar cartea lui este nonconformistă. Frescă sau caleidoscop? Ce a făcut? Valoarea cărţii nu e doar documentară, ea vine cu un mesaj în ideea de a reflecta realitatea de altădată.”
„Presa, oglinda unei comunităţi”
Teodora Stanciu: „Arhiva presupune muncă serioasă, capacitatea de a selecta, de a alege ceea ce ar alcătui tabloul de epocă. Selecţia reprezintă o interpretare. Interpretarea se aşază pe o poveste. Fiecare dintre articolele vremii spune o poveste mai frumoasă sau mai urâtă. Presa este oglinda unei societăţi. Presa este oglinda unei comunităţi. Presa – dacă vorbim despre ea, cum e astăzi – cred că păstrează aceleaşi dimensiuni ca aceea de acum 40 de ani. Cred că şi atunci se petreceau lucruri… Şi atunci erau ştiri false… Iar afacerile şi corupţia erau descoperite şi acum 40 de ani de ziarişti curajoşi, aşa cum se întâmplă şi astăzi.”
„Selecţia a fost arbitrară”
Cristian Sabău: „Raportul între Putere/Presă şi ziarişti este foarte greu de definit… Din păcate, există şi interese pe lângă adevăr… Cartea a apărut fără să vreau. Selecţia a fost absolut arbitrară şi subiectivă. Una peste alta asta a ieşit, asta avem de citit…”