În timp ce ţara vrea capul criminalului din Caracal, care a ucis două fete nevinovate luate la ocazie, la Piteşti înfloreşte chiar în buricul târgului afacerea „Ia-mă, nene!”.
Fără nicio jenă şi niciun stres, cei mai şmecheri dintre şoferi îşi parchează maşinile proprietate personală în faţa Cinematografului „Bucureşti”, la nici 70 de paşi distanţă de sediul Primăriei. În timp ce-şi beau cafeaua sau trag din ţigară, „piraţii” şoselelor îi scanează pe trecători şi după criterii numai de ei ştiute le întrerup mersul, întrebându-i dacă nu cumva merg la Mioveni sau la Topoloveni.
Printre autostopiştii culeşi de pe stradă se numără şi copii navetişti – elevi şi eleve de liceu sau de şcoală generală
Interzis?
Interzis prin lege doar pe hârtie, autostopul pe bani este la îndemâna navetiştilor care nu au la îndemână un mijloc de transport. Microbuzele şi autobuzele care vin/pleacă din Mioveni şi Ştefăneşti nu mai au, de multă vreme, opriri (legale) în Piteşti, staţiile fiind desfiinţate prin „grija” autorităţilor locale, care nu au pus în loc alte mijloace de transport în comun. Unii se urcă în maşinile parcate în dreptul Cinematografului „Bucureşti”, alţii fac autostopul pe Calea Bucureşti ş.a.m.d. Grăbiţi să ajungă la destinaţie, navetiştii nu se gândesc la riscuri. Pasagerii nu iau în calcul nici producerea unor accidente provocate de defecţiunile tehnice ale autovehiculelor. Dubla crimă de la Caracal ar putea avea şi o latură educativă pentru copiii şi adulţii care fac naveta „la ocazie”, urcându-se în maşini conduse de oameni necunoscuţi.
Problema pirateriei pe şosele se regăseşte atât la nivelul transportului urban şi interurban, cât şi la nivel judeţean şi interjudeţean. În plus, aceşti şoferi de ocazie nu plătesc niciun fel de taxe, aducând prejudicii bugetului statului.
Federaţia Elevilor din România reacţionează, după tragedia de la Caracal, susţinând că în lipsa transportului judeţean copiii şi tinerii care fac naveta la şcoală sunt nevoiţi să călătorească „la ocazie”. Forumul elevilor îi cere Guvernului să ia măsuri de urgenţă pentru remedierea situaţiei transportului. Numeroşi elevi din Argeş merg cu „ia-mă, nene!”, deoarece transportatorii nu practică toate traseele şi nu opresc în unele localităţi.
Un Comentariu
Anonim
Guvernul trebuie sa ia masuri in privinta transportului, sa asigure transport elevilor, navetistilor; nu sa circule cu „ia-ma-nene”(ocazie) .