Pescuitul reprezintă una dintre cele mai relaxante activități de agrement pe care o poți practica în această perioadă, dacă ești din Județul Argeș. Este ideală pentru persoanele care au nevoie de o gură de aer proaspăt și o zi de comuniune cu natura sau pentru cei pasionați. Cu toate că nu implică o activitate fizică intensă, pescuitul necesită cunoașterea unor secrete ce țin de tactică, locație, perioadă, dar și de ustensile pe care le folosim, cum sunt undița și momeala potrivită pentru fiecare specie.
De ce ai nevoie la pescuit?
• Bălți de pescuit din Județul Argeș
Este binecunoscut faptul că județul Argeș dispune de numeroase locații unde pescuitul este practicat atât de profesioniștii cât și de amatori. Dispuse pe toată suprafața județului, bălțile de pescuit pot asigura capturi de peste 1 kg și au o varietate de specii, crap, caras, somn, păstrăv, fiind doar câteva dintre ele.
- Bălți de pescuit cu taxă
Pentru ca experiența pescuitului să fie cât mai plăcută, unele bălți prevăd și achitarea unei taxe, pentru întreaga zi. Această taxa variază de la 25 până la 50 de lei, în funcție de locație.
- Bălți de pescuit fără taxă
Pentru pasionații de pescuit din județul Argeș care ar prefera să practice fără achitarea unei taxe, există variante. Balta Bilcesti, Balta Buzoiesti, Balta Lacul Popii și Balta Lacul Vidraru, sunt doar câteva dintre opțiuni. În aceste bălți numărul speciilor de pește este în medie de trei, iar cei mai întâlniți sunt crapul, carasul și bibanul.
Ce ne trebuie la pescuit?
- Scule și momeală pescuit
Atunci când vrem să mergem la pescuit trebuie să ne pregătim temeinic cu toate ustensilele și sculele necesare acestei activități, pentru a ne bucura de reușita unei capturi pe măsura așteptărilor.
Este bine să știm că pentru fiecare specie de pește specialiștii recomandă scule și momeală de diferite tipuri, speciile de pești având fiecare preferințele sale.
Când alegem să mergem la o baltă unde avem mai multe specii de pești este bine să ne informăm care sunt cele dominante și să alegem instrumentarul potrivit pentru acestea; șansele unei capturi din speciile cheie, sunt mult mai mari.
Listă standard instrumentar pescuit: undiță/lansetă, mulinetă, fir monofilament de la 4 până la 12 kg, cârlige, avertizori/indicatori de plastic sau plută și o selecție de momeli vii sau momeli de pescuit.
- Scule și momeală pescuit crap
Crapul este o specie de apă dulce care poate atinge greutatea maximă de 40 de kg. Carnea lui are o valoare nutritivă înaltă. Peștele din specia crap este foarte întâlnit în România, el adaptându-se cu ușurință și în apele antropice. În județul Argeș, crapul este prezent în aproape 90% dintre bălți.
Pentru această specie de pește este necesar să avem un instrumentar adaptat și dedicat crapului.
O undiță pentru pescuit la crap are în general 3 inele și este formată din 3 tronsoane.
Lanseta trebuie să fie lungă, prevăzută să ajungă la o distanță de 120-140 de metri de mal, pentru că acest pește preferă să stea la distanță, căutând liniștea apei.
Firul de pescuit la crap trebuie să fie de diametru redus, pentru a putea ajunge la distanțe mari, rezistent, astfel încât să susțină greutatea capturii și cu o elasticitate cât mai bună.
Momeala de pescuit trebuie să fie specială pentru crap.
Este dovedit faptul că folosirea de nade pentru pescuit la crap asigură capturi imediate. Nadele pot fi achiziționate de la magazine de specialitate precum e FishingMall.ro.
- Scule și momeală pescuit caras
Carasul este un pește de apă dulce, cunoscut și răspândit în România. Greutatea lui poate varia de la 80-150 de grame, la 1,5-2 kg și poate fi pescuit în toate stilurile, specialiștii recomandând pescuitul la plută.
Lanseta de pescuit caras trebuie să fie una sensibilă, cu lungimea cuprinsă între 2,7 și 4 metri.
Carasul mușcă adesea slab, iar o lansetă sensibilă vă permite să vedeți când peștele trage.
Firul folosit la pescuitul de caras trebuie să fie subțire, de 0,16-0,18 mm..
Momeala trebuie să fie adaptată acestei specii, carasul preferând momeala vie: viermi, râme, etc..
Perioade bune pentru pescuit
Una dintre cele mai bune perioade de pescuit este sfârșitul primăverii, începutul verii, când apa este mai caldă, iar temperaturile de afară sunt încă suportabile în miezul zilei, când peștii sunt cei mai activi.
Județul Argeș dispune de unele dintre cele mai bogate bălți unde se poate pescui, iar perioada ideală pentru această activitate a început. Echipamentul nu este greu de pregătit, iar secretele acestei activități relaxante, se află practicând.
Sursă foto: Freepik.com