Sâmbătă, ziarul „Argeşul”, în colaborare cu Şcoala „Tudor Vladimirescu”, Clubul de şah „Alfil” Piteşti (preşedinte Ovidiu Stancu) şi Clubul „Amicii” Piteşti (preşedinte al secţiei de şah, Andrei Rădulescu, campionul judeţului în 2019), a organizat a patra ediţie a turneului de şah înfiinţat în memoria lui Dorel Ştefănescu, fost publicist sportiv la cotidianul nostru. Manifestarea cultural-sportivă s-a adresat copiilor cu vârste între 6 şi 14 ani.
Evenimentul s-a desfăşurat la Şcoala „Tudor Vladimirescu” – Structură Şcoala Nr. 2 Piteşti (de pe strada Fraţii Goleşti) şi a constat într-un concurs de şah la care au participa 30 de elevi din clasele I-VIII.
Au fost emoţii foarte mari, au curs lacrimi de fericire şi de tristeţe, au fost meciuri viu disputate, într-un cuvât: spectacol. Unul foarte plăcut oferit de elevi, de puşti foarte isteţi, pasionaţi de cele 64 de pătrăţele cărora le descifrează secretele zi de zi, singuri sau cu ajutorul profesorilor coordonatori.
Promovarea şahului
Noi, cei de la „Argeşul”, credem că această iniţiativă este una benefică pentru cei mai mici cetăţeni ai judeţului. Regretatul nostru coleg Dorel Ştefănescu iubea deopotrivă copiii şi şahul, având o înclinaţie deosebită către relatările ce vizau sportul de masă. Memorialul organizat de noi, care-i poartă numele, duce mai departe pasiunea lui Dorel Ştefănescu.
Este binecunoscut faptul că „sportul minţii” este un joc complex şi necesită extrem de multă muncă pentru a deveni cel mai bun. Copiii fac eforturi considerabile pentru vârsta lor, se antrenează temeinic, iar munca lor e răsplătită. Mai devreme sau mai târziu.
Copiii care au jucat şah în competiţia de sâmbătă ne-au mărturisit că vor să fie campioni şi că fac tot ce le stă în putinţă pentru asta. Sunt obişnuiţi să joace partide lungi şi, indiferent de rezultat, merg mai departe. Sunt învăţaţi de mici cu eşecul, dar învaţă totodată să nu renunţe la visul lor. Fac tot posibilul să progreseze. Ei sunt micii şahişti pe care i-am avut în concurs şi care merită toate aprecierile noastre. Îi aşteptăm cu drag şi anul viitor.
Scopul Memorialului „Dorel Ştefănescu” constă în promovarea şahului în rândul celor mici, cultivarea pasiunii pentru „sportul minţii”; este un concurs de distracţie şi relaxare, fără miză, fără acumularea de puncte, o întrecere ce se adresează atât celor care practică şahul ca sport de performanţă, cât şi acelora care îl joacă doar din pasiune.
Vă mărturisim că satisfacţia noastră, a organizatorilor, este atunci când vedem pe chipurile participanţilor bucuria petrecerii unui timp de calitate, în care toate aşteptările le-au fost răsplătite cum se cuvine. Copiii şi părinţii lor ne-au promis că vor fi prezenţi şi la ediţia viitoare. Aceste gesturi par banale pentru unii, dar pentru noi reprezintă o susţinere extraordinară, pentru că, vă mărturisim, efortul depus este apreciabil.
Invitat de onoare
Revenind la concursul propriu-zis, pe lângă cei 30 de copii, la eveniment au fost prezenţi directoarea Şcolii „Tudor Vladimirescu”, Magdalena Crivac, şi directorul executiv al DJST Argeş, Liviu Popescu, cărora le mulţumim pentru implicare şi susţinere. De asemenea, micuţii au fost încurajaţi de părinţi şi prieteni.
Trebuie să precizăm faptul că niciun participant nu a plecat cu mâna goală. Copiii au fost recompensaţi cu dulciuri şi cărţi, din partea numeroşilor şi darnicilor sponsori. Printre cei care s-au oferit să dea o mână de ajutor şi să încurajeze această a patra ediţie a competiţiei – care sperăm că va deveni o tradiţie – se numără editurile „Paralela 45”, „Carminis” şi „Hera”, cofetăriile „Ribana Eve” şi „Sara”, Primăria Mioveni, Apa Craiului, AJF Argeş şi Florăria „Olga”.
Pentru a ridica nivelul concursului, am avut şi un invitat de onoare: Emanuel Golescu, care a practicat ani buni şahul, fiind legitimat la „Alfil” Piteşti, a acceptat invitaţia de a juca în memoria lui Dorel Ştefănescu. Emanuel a avut o evoluţie foarte bună, iar micii şahişti prezenţi la acest turneu au fost încântaţi să dispute câte o partidă cu el. La final, clubul de şah „Alfil” Piteşti i-a oferit un premiu special.
Cei mai mici
În altă ordine de idei, ediţia din acest an a avut la start şi doi micuţi în vârstă de şase anişori. În ciuda vârstei, Vlăduţ Cojocaru („Micul Regat” Câmpulung) şi Tudor Gâdoiu („Amicii”, „Alfil” Piteşti) au făcut senzaţie prin dăruirea şi curajul lor: „Concursul a fost distractiv. Am mâncat şi prăjituri, cam multe, dar au fost gustoase. Şi şahul îmi place la fel de mult”, ne-a spus unul dintre puşti.
Indiferent de ierarhia finală, pentru noi toţi, cei 30 de copii frumoşi şi deştepţi care au jucat şah în memoria lui Dorel Ştefănescu, fost publicist al cotidianului „Argeşul”, sunt câştigători din mai multe puncte de vedere. Ne-au impresionat curajul lor, dăruirea, ambiţia de care au dat dovadă nişte puşti cu vârste între 6 şi 14 ani.
„Felicitări copiilor şi părinţilor!”
La festivitatea de premiere, Magdalena Crivac, directorul Şcolii „Tudor Vladimirescu”, şi Ovidiu Stancu, preşedintele clubului de şah „Alfil” Piteşti, au transmis câte un mesaj elevilor.
„Aplauzele trebuie acordate acestor copii minunaţi; ei muncesc mult ca să fie aici. Iată că şi în această zi de sâmbătă vin la şcoală. De asemenea, le mulţumim părinţilor pentru că îi susţin. Ar fi total nepotrivit să afirm că şahul este jocul minţii. Cred că aţi auzit de foarte multe ori acest lucru. Nu, eu consider că sportul este sport în toate formele lui, fie că este pentru minte, pentru suflet, pentru corp, Aşa că voi începe prin a-i felicita pe toţi copiii care au participat şi a le spune că îi mai aşteptăm şi anul viitor pentru a juca şah aici. Mă bucur că v-am cunoscut şi vă doresc mult succes! Şahul este un sport ce are multe beneficii; reprezintă cea mai bună modalitate de a exersa gândirea logică. Înseamnă mai mult decât un joc. Înseamnă aranjarea ideilor, formarea gândirii argumentate, claritatea limbajului verbal” – a spus Magdalena Crivac.
„Îmbunătăţeşte atitutinea”
Ovidiu Stancu, preşedintele „Alfil” Piteşti: „Dragi copii, jucaţi şah în continuare şi nu veţi regreta! Fie că i se spune jocul minţii sau jocul regilor, şahul reuşeşte să pătrundă în inimilor oamenilor. Înseamnă competiţie, fair-play, strategie, tactică, planificare, previziune; îmbunătăţeşte atitudinea şi comportamentul general. Practicarea şahului presupune hotărâre, perseverenţă. Ajută la dezvoltarea imaginaţiei, creativităţii, a atenţiei”.
Câştigătorii memorialului
General
Locul I: Ionuţ Dumitrescu (12 ani, „Noul Regat Crisade”);
Locul II: Andrei Alexandru Brânză (10 ani, „Amicii” Piteşti, „Alfil” Piteşti);
Locul III: Mihai Teodor Panaite (9 ani, „Alfil” Piteşti).
Fete
Locul I: Maria Cristiana Mandu (11 ani, „Alfil” Piteşti);
Locul II: Ştefania Bănuţă (9 ani, „Amicii” Piteşti, „Alfil” Piteşti);
Locul III: Antonia Ciobanu (9 ani, „Amicii” Piteşti, „Alfil” Piteşti).
* La categoria sub 8 ani, primul loc a fost ocupat de Vlăduţ Cojocaru, la sub 12 ani, cel mai bun a fost Eric Dinescu („Noul Regat Crisade”), iar la sub 14 ani, Radu Stanciu („Micul Regat” Câmpulung).
Au mai participat: Victor Petruţ Dumitru, Andrei Marius Andrei, Alexandru Stanic, Eduard Popescu, Luca Mantau Leau, Alexandru Florea, Horia Dan, Cătălin Ciobanu, Luca Goilan, Teodora Badea, Alexandra Tistuleasa, Ştefan Tinică Popa, Mihai Alexandru Barbu, David Şerban, Luis-Carol Ticu, Tudor Andrei Stoica, Tiberiu Ghineţ, Flavia Herescu.
Un Comentariu
Mihaela
Minunat! 😀