# Ştiţi de unde vine numele Piteşti?
Astăzi s-au împlinit 631 de ani de la prima atestare documentară a Piteştiului, cea din hrisovul domnitorului Mircea cel Bătrân care dăruia mînăstirii Cozia o moară în hotarul Piteştilor. Sunt însă documente care atestă existenţa localităţii înainte de data de 20 mai 1388, a spus ieri decanul Facultăţii de Istorie de la UPIT la tradiţionala evocare istorică de la statuia mareului domnitor din Piteşti. Constantin Augustus Bărbulescu a adus în prim-plan şi date inedite despre posibila origine a numelui oraşului.
Neustadt
În faţa oficialităţilor şi publicului adunat pe platoul de lângă Teatrul „Alexandru Davila”, Constantin Augustus Bărbulescu a spus că au apărut noi informaţii care atestă faptul că doi călători germani au scris la întoarcerea din Ţara Românească o serie de impresii, inclusiv din Piteştiul pe care l-au numit în 1385 „Neustadt” sau „Oraşul Nou”. Deci, cu trei ani înainte de hrisovul lui Mircea! De asemenea, Constantin Augustus Bărbulescu a spus că sunt noi dovezi care ar demonstra că numele de „Piteşti” nu vine de la faptul că localitatea ar fi „pitită” prin dealuri, ci de la întemeietorul său care a fost german şi care se numea Peter. Aşadar, Piteşti ar fi „Oraşul lui Peter”. Şi încă un amănunt: pentru ce era cunoscut în acele vremuri Piteştiul? Pentru cele mai bune vinuri din ţară!
Un elev sclipitor
A vorbit în faţa mulţimii şi un tânăr olimpic de la Colegiul Naţional „Zinca Golescu”, Radu Alexandru Dincă. Preşedinte al INTERACT Piteştiul, adolescentul i-a lăsat pe mulţi cu gura căscată: cu gesturi de om obişnuit să vorbească mulţimilor, cu un limbaj cult şi, totuşi, accesibil, cu mesaje clare („Tinerii trebuie să fie conştienţi că au aripi, iar adulţii că nu trebuie să taie aripile tinerilor” sau „Nu trebuie să punem etichete, nu toţi tinerii sunt la fel, aşa cum nu toţi adulţii sunt la fel”) Radu Alexandru Dincă a dat speranţe tuturor că ţara poate ajunge pe mâini bune în viitor. Numai să nu lăsăm toţi aceşti tineri să plece peste hotare!
Ministrul Cercetării, la Piteşti
La evenimentul organizat ieri în centrul Piteştiului au fost prezente numeroase oficialităţi: de la ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, la vicepreşedintele Senatului, Şerban Valeca; de la subprefectul Adrian Bughiu la preşedintele Consiliului Judeţean Dan Manu; de la deputatul Simona Bucura Oprescu la europarlamentarul Gabriela Zoană. Şi, nu în ultimul rând, delegaţia din oraşul înfrăţit Kragujevac. În cuvântul său, primarul Cornel Ionică a făcut o scurtă trecere în revistă a dezvoltării urbei de la statutul de târg la important centru comercial, cultural şi educaţional şi a spus că prioritară pentru administraţia locală este, în continuare, o dezvoltare cât mai armonioasă a municipiului.