Celebrată în fiecare an pe 12 Mai, Ziua Internațională a Asistenților Medicali este un prilej pentru a marca importanța serviciilor de îngrijire oferite de asistenții medicali atât la nivel local, cât și global, ca fiind esențiale pentru dezvoltarea sistemelor de sănătate și contribuția la menținerea stării de sănătate a populației.
Tema lansată în acest an de ICN, „Asistenţii medicali – Vocea celor care conduc: Sănătatea este un drept fundamental” se dorește a fi o introspecție și o analiză a complexității accesului la îngrijirile medicale, prezentate prin viziunea competențelor asistenților medicali. ICN a identificat câteva elemente-cheie ale unui sistem de sănătate eficient, elemente în care asistenții medicali dețin un rol major în promovarea accesului la sănătate, ca drept fundamental al omului, a îngrijirilor medicale accesibile și cu costuri suportabile: conștientizarea, identificarea și respectarea nevoilor diverse; disponibilitate și servicii ușor accesibile; îngrijiri sigure și de calitate; accesibilitatea îngrijirilor din punct de vedere al costurilor; promptitudinea accesului la servicii de sănătate; îngrijiri centrate pe persoană.
Contextualizând tema lansată de ICN, Ordinul Asistenților Medicali Argeș organizează în perioada 22 – 25 mai 2018 Conferința Zilele Asistentului Medical Argeșean, ediția a VI-a.
Sub genericul ”INDIFERENT DE LOC, ÎN ORICE CONDIȚII, ACCES LA SĂNĂTATE”, conferința își propune să celebreze realizările asistenților medicali argeșeni, să evidențieze rolul acestora, care, alături de multe alte milioane de asistenți medicali din întreaga lume, prin activitatea de zi cu zi, dețin un rol-cheie în unitățile medicale, făcând posibilă acordarea îngrijirilor de sănătate de calitate populației Argeșului. Capacitatea asistenților medicali de a genera schimbări este la fel de importantă ca și capacitatea profesională de a furniza asistență medicală sigură și eficientă pentru populație, ne-a declarat dna Estera Stămoiu, şefa Ordinului Asistenţilor Medicali Argeş.
Indiscutabil, sănătatea reprezintă tezaurul neprețuit al omului şi o componentă indispensabilă a dezvoltării oricărei societăți, iar profesia de asistent medical este o profesie nobilă care solicită cunoştinţe temeinice, experienţă, empatie, pasiune, devotament şi, de foarte multe ori, chiar sacrificii, un angajament continuu pentru viața și sănătatea pacienților.
Poate că o zi este prea puţin pentru a demonstra importanţa şi generozitatea acestei profesii, a celor care își pun priceperea, știința și compasiunea în slujba semenilor, asistenții medicali aflându-se de cele mai multe ori la primul nivel de contact al pacientului cu sistemul de sănătate, oferind încredere, mângâiere și curaj pacienţilor.
De multe ori, prin sacrificiul lor aduc pe lume o nouă viață sau devin salvatorii alteia, dând noi înțelesuri clipei.
De multe ori cuvintele asistenților medicali se transformă în rime potrivite pentru versurile destinului unui om aflat în suferință.
De multe ori privirea și zâmbetul asistenților medicali se metamorfozează în culorile tablourilor viitorului unui pacient.