Prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a aflat vineri, 7 septembrie, în judeţul nostru, ocazie cu care a vizitat mai multe obiective ce poartă marca „Fabricat în Argeş”. Pe parcursul întregii zile, şeful Executivului i-a avut alături pe senatorii Şerban Valeca, Cristina Stocheci, Gheorghe Marin, pe deputaţii Simona Bucura Oprescu, Nicolae Velcea, Radu Vasilică, pe prefectul Emilian Dragnea, pe preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, şefi de instituţii deconcentrate, primari.
La fabrica de magiun
În prima parte a zilei, prim-ministrul României a vizitat fabrica de magiun de la Topoloveni cu ocazia împlinirii a 17 ani de la redeschiderea firmei producătoare a acestui brand argeşean şi naţional. Reţeta după care se fabrică magiunul la Topoloveni, în judeţul Argeş, e atestată încă din 1914 şi are un singur ingredient, „prune proaspete româneşti”. Cea care s-a gândit să-l transforme în marcă autentică românească este Bibiana Stanciulov, femeia care a reinventat magiunul de prune începând din anul 2001. „Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră, în An Centenar, pentru a sărbători împreună un produs tradiţional românesc, (…) produs cu indicaţie europeană protejată, cunoscut foarte bine. Aş putea spune că este unul dintre produsele care fac cinste României şi care face să se vorbească despre România”, a declarat premierul României la Topoloveni.
La Mioveni, premierul Viorica Dăncilă a vizitat Uzina Dacia-Renault şi Institutul de Cercetări Nucleare. La uzină s-a discutat despre programul „Rabla”, în cadrul căruia Guvernul a acordat, în această lună, încă 30.000 de vouchere, despre ajutorul guvernamental ce urmează a fi dat pentru extinderea producţiei uzinei, despre legea parteneriatului public-privat, despre infrastructură şi construcţia de autostrăzi. D-na Dăncilă a promis că problemele privind autostrada Sibiu-Piteşti vor fi rezolvate. „Este adevărat, una dintre probleme este (…) infrastructura. Am discutat despre autostrada Piteşti-Sibiu. Am explicat că, într-adevăr, pe tronsonul doi şi trei mai sunt probleme. Pentru a vedea exact care sunt aceste probleme, am trimis Corpul de control al primului-ministru. Să vedem care sunt obstacolele, dacă ele într-adevăr există, dar şi pentru a avea o imagine clară”, a declarat premierul, în timpul vizitei la Uzina Dacia de la Mioveni.
La platforma nucleară
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a vizitat Institutul de Cercetări Nucleare (RATEN ICN), sucursală a Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN).
Aici, premierul s-a întâlnit cu conducerile RATEN, RATEN ICN şi cu membri ai Consiliului Ştiinţific. De asemenea, şeful Executivului a efectuat o vizită la instalaţiile de interes naţional care funcţionează pe această platformă: Reactorul de Cercetare TRIGA-ICN, Laboratorul de examinare post-iradiere (LEPI) şi Standul de Testare a maşinii de încărcat-descărcat combustibil (MID).
Au fost prezentate principalele realizări ale Institutului, la nivel naţional şi internaţional, precum şi dificultăţile întâmpinate în activitatea de cercetare-dezvoltare, cu precădere cele generate de finanţarea Programului Anual de Cercetare RATEN, privind „Dezvoltarea suportului tehnic naţional şi cooperarea internaţională pentru energetica nucleară”, a implementării demonstratorului răcit cu plumb, ALFRED, suport pentru dezvoltarea generaţiei IV de reactori nucleari energetici.
Au fost evidenţiate capacitatea şi competenţa în fabricaţia de surse de uz industrial de iridiu, ca unic furnizor în România, precum şi în dezafectarea instalaţiilor radiologice medicale ieşite din uz.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat activitatea desfăşurată de echipa de cercetători şi a propus organizarea unei întâlniri interministeriale la Guvern, cu implicarea factorilor de decizie, pentru soluţionarea problemelor privind finanţarea atât a Programului de cercetare naţional, cât şi a proiectului ALFRED.
De asemenea, premierul şi-a exprimat speranţa că RATEN ICN va fi desemnat de către Agenţia Internaţională de Energie Atomică de la Viena drept Centru Internaţional de Excelenţă bazat pe Reactori de Cercetare (ICERR), proces aflat în derulare.