A fost productivă vizita de informare şi documentare a delegaţiei SC Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni în Germania şi Austria, privind metodele de tratare a nămolului rezultat din epurarea apei. Propunerea de colaborare, lansată firmei GORE, de construcţie a unui centru pilot de implementare a tehnologiei de transformare a biosolidelor în compost pentru agricultură şi de înfiinţare a unui centru de însuşire a acestei tehnologii, a fost agreată. S-a convenit o asociere între factorii implicaţi, Primăria Mioveni, WL Gore &Associates – UTV, Asociaţia „Pentru o apă curată” şi SC Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni SRL. Instalaţia pilot de compostare va fi oferită cu titlu gratuit, pe o perioadă de 6-12 luni.
SC Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni va prelua sarcinile de amenajare a zonei necesare montării utilajelor. Instalaţiei cu o capacitate de 200 metri cubi pe şarjă îi sunt necesari 700 mp. Staţia de epurare a oraşului dispune de această suprafaţă.
Prima etapă a proiectului, cea de implementare a centrului pilot şi a centrului de training pentru compost, are termen de finalizare sfârşitul anului 2016. A doua etapă se va desfăşura în 2017 şi constă în monitorizarea parametrilor de funcţionare şi de eficienţă economică, dar şi în organizarea de seminarii pentru diseminarea cunoştinţelor acumulate prin centrul de training. În a treia etapă, pe baza rezultatelor, autorităţile locale vor lua o decizie privind integrarea permanentă a tehnologiei pentru producerea compostului care să deservească oraşul Mioveni şi localităţile limitrofe.
În octombrie, la Mioveni, va demara primul proiect de transformare a apei uzate într-un produs finit, cu valoare. Acţiunea reprezintă prima etapă a unui obiectiv prioritar al autorităţilor locale de extindere a unor sisteme de mediu de viitor.
Mirela NEAGOE