Directori sau angajaţi în executiv la muzee din Argeş vorbesc despre impactul pandemiei asupra instituţiilor pe care le conduc, dar şi despre ce urmează.
Iustin Dejanu, managerul Muzeului Golești: „După 15 mai, muzeul va fi vizitat în condițiile pe care, probabil, le va reglementa starea de alertă. Nu știm ce măsuri suplimentare se vor dispune. Noi vom avea grijă ca vizitatorii să respecte distanțarea socială, să poarte măști în condițiile stabilite de legislație și să aibă la dispoziție posibilitatea de a se spăla pe mâini cu săpun, de a se dezinfecta și de a-și dezinfecta încălțămintea la intrare. Este posibil ca în exterior să fie permis accesul fără mască de protecție. Cred că plimbările în aer liber vor fi bine venite și bine primite. Probabil că nu vom permite încă activități care i-ar pune în pericol pe vizitatori, precum participarea la atelierele de creație sau utilizarea tirolianei. Vom vedea cum vom acționa până atunci; lucrurile evoluează rapid. Evident, vom avea grijă ca personalul nostru să fie bine protejat; vom aplica măsurile reglementate în spațiile publice.
Activitatea muzeelor – așa cum este ea reglementată de legea muzeelor – are ca principal scop protecția patrimoniului. Din acest punct de vedere, nu au fost daune. De la instaurarea stării de urgență, întreținerea spațiilor verzi s-a făcut corespunzător, conservarea celor peste 220 de monumente din muzeu s-a făcut poate mai bine ca în alți ani, activitatea de cercetare nu a fost afectată. În acest răstimp au fost amenajate trei expoziții noi; sunt în pregătire alte două. A fost amenajat complet depozitul de ceramică – cu mobilier nou. Atelierele pedagogice au fost reamenajate cu mobilier adecvat. Doar din punct de vedere al veniturilor proprii am avut de suferit în această perioadă de criză sanitară. Numai pentru perioada Paștelui am pierdut peste 12.000 de programări făcute la atelierele de încondeiat ouă, în cadrul programului „Școala altfel” etc. Estimez că, doar până acum, am pierdut circa 30.000 de vizitatori”.
Preşuri absorbante
Ștefan Dumitrache, managerul Muzeului Curtea de Argeș: „După 15 mai, vom organiza vizitele în muzeu în grupuri de maximum trei persoane. Vom impune obligativitatea purtării măştii şi a mănuşilor şi în funcţie de recomandarea Guvernului. Am achiziţionat preşuri absorbante pentru dezinfecţie şi dezinfectant pentru mâini; acestea se vor găsi la intrarea în cele două secţii. Pentru personal am achiziţionat mănuşi și măşti; vom lua şi viziere. Muzeul a funcţionat la capacitate în această perioadă de criză sanitară, personalul realizând muncă de fişare, înregistrare şi conservare. Am realizat şi 16 miniclipuri postate pe site-ul muzeului şi pe pagina de facebook prin care s-a reuşit practic un tur virtual prin secţia de Istorie. Iniţiativa s-a bucurat de un real succes”.
Șantiere arheologice
Dragoș Măndescu, director adjunct la Muzeul Județean: „Cum școlile rămân închise, nu ne facem prea multe griji cu afluxul turistic în Pitești. De altfel, noi avem cea mai mare parte a expozițiilor permanente dezafectate (Istorie-Arheologie, Științele Naturii, Galeria de Artă), pentru a pregăti terenul restaurării clădirilor. Pentru Planetariu vom adopta un plan de acces după cele specifice sălilor de teatru și cinema, atunci când vor fi elaborate de Ministerul Culturii. În rest, Cetatea Poenari și Castrul Jidova sunt în aer liber, în natură, vor fi mai ușor de gestionat, dar obligatoriu cu respectarea strictă a normelor de siguranță igienică și de distanțare socială. Lucrăm la elaborarea planului de măsuri; îl vom anunța prin intermediul presei și pe website-ul muzeului, în curând. Nu avem motive de îngrijorare, lucrurile vor intra cu siguranță în normal. Suntem responsabili, nu panicarzi. De altfel, instituția noastră și-a desfășurat activitatea în toată această perioadă pe coordonatele normale, cu excepția accesului publicului; evident, cu respectarea normelor (dezinfectant, mănuși, mască). Pentru a nu pierde contactul cu publicul, am înființat o secțiune specială pe website și facebook, privind acțiunile noastre în această perioadă, prezentând chiar și unele detalii din bucătăria internă. Au continuat fără sincope activitățile de cercetare, de evidență a patrimoniului, de restaurare, de clasare, de elaborare de programe pentru public, de editare a anuarelor științifice ale muzeului etc. Cea mai fructuoasă și cu rezultate excepționale a fost activitate de teren, cu trei șantiere arheologice preventive desfășurate pe traseul viitorului Drum Expres Pitești-Craiova (sectorul corespunzător județului Olt): au fost cercetate trei așezări – un spectaculos sit neolitic, un altul roman, al treilea fiind un sit cu o succesiune de locuiri, din epoca geto-dacică până în Evul Mediu. Colecția de piese de patrimoniu a muzeului și câștigul științific au sporit vertiginos tocmai în această perioadă de criză sanitară.”
(N.G.)