# Dealul Măniceştilor, sub asaltul credincioşilor
Ziua de duminică, 7 iulie 2019, va rămâne mult timp în memoria localnicilor din comuna argeşeană Băiculeşti. Niciodată nu s-a văzut aşa mulţime de oameni urcând precum o Golgota dealul satului Măniceşti, pe coama căruia Dumnezeu a rânduit să se ridice zidire în care sălăsluieşte Duhul Sfânt. „Unde vor fi doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo voi fi şi Eu”, promitea Mântuitorul Iisus. La Măniceşti, în numele Său s-au adunat în jur de… 400 de creştini!
Expresia jertfelniciei
Cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, în satul Măniceşti a avut loc un eveniment cu totul special: slujba sfeştaniei în lăcaşul de cult care a primit hramul Sf. Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari, declarat ocrotitorul persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire în Patriarhia Română. Aşezământul este unul complex care, pe lângă biserica propriu-zisă de la etaj, mai are amenajat un paraclis cu hramul Sf. Efrem cel Nou. Impunătoarea clădire care prin aşezarea ei domină întreaga localitate este expresia jertfei preotului prof. univ. dr. Constantin Onu, care şi-a dedicat parte din viaţă apropierii credincioşilor fără auz şi grai de Evanghelia lui Hristos şi de Biserica Lui. Acest slujitor al lui Dumnezeu este cel care, împreună cu ierarhul eparhiei noastre, a pus bazele secţiei speciale pentru studenţii surdomuţi din cadrul Facultăţii de Teologie din Piteşti, a „tradus” Sf. Liturghie în limbaj mimico-gestual şi multe alte realizări pot fi trecute în contul său. Piteştenii, fie că fac sau nu parte din comunitatea celor cu deficienţe de auz şi vorbire, nu uită că tot părintele Constantin Onu este ctitorul bisericii „Sf. Grigore Palama” şi al bisericii copiilor, ridicate în incinta parohiei Mavrodolu. În utimii trei ani, preotul şi-a concentrat toate forţele pentru această zidire de o frumuseţe şi utilitate aparte, de la Măniceşti. Pe lângă spaţiul liturgic, aici îşi vor avea sediul: Institutul Naţional de Cercetare a Limbajului Mimico-Gestual; Asociaţia Naţională a Interpreţilor şi Consilierilor în limbaj mimico-gestual; Fundaţia Sf. Grigore Palama; Centrul Naţional de Pregătire, Catehizare şi Misiune Ortodoxă pentru deficienţii de auz şi vorbire din România şi Diaspora; Asociaţia „Oastea Domnului”.
Avalanşa dreptmăritorilor
Ctitorul acestui aşezământ care va deveni cu timpul un centru de mare interes pentru persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire din toată ţara, conform unui proiect foarte vast, a decis ca în data de 7 iulie, la ora 15, să aibă loc „inaugurarea” edificiului. Pentru că lucrările sunt finalizate doar în proporţie de 90%, fiind nevoie de mobilier şi pictură interioară, sfinţirea de către arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului va fi stabilită, cel mai probabil, spre finalul anului. Tocmai de aceea, părintele Constantin Onu a gândit săvârşirea unei sfeştanii pentru ca Duhul Sfânt să binecuvânteze lucrările efectuate până acum, iar preotul să poată, cu şi mai mare râvnă, să ceară ajutorul divinităţii pentru ca totul să decurgă conform proiectului. A fost îndeajuns ca o mână de oameni să ştie despre slujba din 7 iulie. Vestea s-a răspândit cu iuţeala fulgerului de la un capăt la altul al Piteştiului şi nu numai. Mare a fost surpriza preotului când, încă de la prânz, maşinile au început să oprească pe uliţa satului. Multe autoturisme aveau numere de Bucureşti, Sibiu, Vâlcea, Olt! Alte grupuri de oameni au venit cu maxi-taxi pe ruta Piteşti-Curtea de Argeş şi urcau agale, cu mult înainte de începerea slujbei, panta spre aşezământ. Părea o Golgota pe care fiecare merge sfidând temperatura apropiată de 40 de grade a amiezii. O adevărată avalanşă a dreptmăritorilor care i-a uimit pe sătenii care priveau de la porţile lor. Tineri şi bătrâni, femei, copii, săraci cu hainele ponosite ori oameni cu un nivel de trai ridicat, judecând după limuzinele din care coborau, se îndreptau spre cea mai nouă ctitorie ortodoxă de pe cuprinsul eparhiei noastre.
Lăcaşul, neîncăpător
Gazdă bună, părintele Constantin Onu i-a întâmpinat pe fiecare în pragul lăcaşului de cult. Cu toţii doreau să-l felicite, îl îmbrăţişau şi îi cereau binecuvântarea. După ce vizitau toate spaţiile, oamenii urcau la etaj unde se află biserica. Erau cu toţii uluiţi nu doar de mărimea bisericii, ci şi de modul în care au fost rânduite toate obiectele de cult. Printre ele, o surpriză: „Coroana de Spini” a Mântuitorului Iisus! A fost adusă de la Ierusalim şi, se-nţelege, nu este chiar coroana care a stat pe fruntea lui Hristos, dar cea aflată la Măniceşti provine din acelaşi mărăcine din care a fost luat lemn pentru adevărata „coroană”! Oamenii au admirat apoi frumuseţea vitraliilor de mari dimensiuni, în care este înfăţişat Iisus, Maica Domnului, Sf. Meletie. Prin sticla colorată pătrundea o lumină difuză creând o atmosferă plăcută în interior, asemănătoare celei din catedralele occidentale. După ce se închinau şi sărutau icoanele, credincioşii îşi ocupau loc în aşteptarea momentului de vârf al zilei: slujba sfeştaniei. Persoanele vârstnice se aşezau pe scaune, iar tinerii în picioare sau în genunchi. Liniştea era deplină. Fiecare se ruga în taină ridicând ochii spre cupola albă. Ctitorul ne-a dezvăluit că pe unul dintre pereţi va fi pictată o hartă mare a României Mari, cu Basarabia cu tot! În dreptul judeţului nostru va fi redat chipul arhiepiscopului Calinic, iar dintr-o reprezentare a Mănăstirii Argeşului vor fi trasate 35 de „săgeţi” spre locurile din ţară şi R. Moldova în care părintele Constantin Onu a pus bazele unor biserici pentru surdomuţi. Pe un alt perete va fi pictată o scenă inedită în iconografia bizantină: ÎPS Calinic hirotonind pe Constantin Toma, primul preot care urma să slujească pentru credincioşi surdomuţi. Se întâmpla în 1997, iar premiera era una mondială!
Lumina din suflet
Numărul celor prezenţi a fost cu mult peste aşteptări, în jur de 400 de oameni înghesuindu-se în biserică. Iar unii au fost nevoiţi să asculte slujba de afară, iar alţii s-au aşezat la parter, în paraclis, unde cântările se auzeau la difuzor. Se poate spune că participarea atâtor sute de credincioşi la o simplă sfeştanie constituie un record absolut şi nu se cunoaşte o situaţie asemănătoare în judeţul nostru. Serviciul divin a început la ora 15 şi a durat peste cinci ore! Pe lângă slujba sfeştaniei, însufleţit de prezenţa atâtor sute de oameni care-l înconjurau, părintele Constantin Onu a decis să rostească Acatistul Maicii Domnului-Povăţuitoarea Copiilor, Acatistul Bunei Vestiri, precum şi rugăciuni pentru călătorie, pentru că mulţi credincioşi au venit de la drum lung, rugăciuni de sfinţire a icoanelor care au fost aduse de oameni, precum şi rugăciuni de dezlegare. Pentru că o astfel de slujbă este foarte solicitantă, Constantin Onu a fost ajutat de alţi preoţi: Dinu Şerban, Nicolae Ionescu şi Andrei Nicolae Onu. În ciuda duratei lungi a slujbei, a temperaturii ridicate, a faptului că oamenii stăteau umăr lângă umăr, în genunchi, nimeni nu s-a ridicat să plece. La sfârşitul prelungitei slujbe, oamenii refuzau să părăsească lăcaşul, în ciuda orei târzii. Fiecare în parte a voit să-şi spună păsul inimii, să-i mărturisească necazurile şi să primească un cuvânt bun, ştiindu-se că preotul Onu are faima unui duhovnic desăvârşit. Aşa se face că, încă mult după căderea nopţii, luminile erau aprinse în lăcaşul care, începând de acum, va deveni loc de pelerinaj şi nu doar pentru surdomuţi. Cu toţii de-abia aşteaptă următoarea slujbă. Din cauza lucrărilor care mai sunt de executat, următorul eveniment de acest fel va fi duminică, 4 august, tot la ora 15. Până atunci, sutele de credincioşi rămân cu o amintire frumoasă. Şi cu lumina în suflet, cu care au coborât dealul Măniceştilor…
4 Comentarii
Anonim
Mă,bucur,și,slava,bunului,dumnezeu,și,părintelui,ani,binecuvintata,in,slujirea,bunului,dumnezeu,și,a,aproapelui,aleluia,slVsva,tatălui,și,fiului,și,sfinților,duh,amin
Anonim
Mă bucur să văd preoți care își dedică timpul pentru fapte caritabile și pentru apropierea oamenilor de credința strămoșească. Toată admirația pentru frații Onu!
CITILICA LILIANA
SINT CHIAR DIN MANICESTI MA NUMESC LILIANA CITILICA SI MARTURISESC CA AM FOST O SINGURA DATA . A FOST O SLUJBA CUM NU AM MAI VAZUT . NU TE CEARTA NIMENI CA POTE MAI GRESIM TI SE EXPLICA TOTUL CU O BUNATATE CUM RAR MI A FOST SA INTILNESC TOTUL SE FACE CU CREDINTA DOAMNA PREOTESA JOS PALARIA . PREOTI LA SFIRSITUL SLUJBEI A AVUT UN CUVINT SI O BUNATATE CUM RAR INTILNESTI . CINSTE DUMNEALOR PREOTILOR PT SF SLUJBA .
Anonim
Nu vă supărați vriau să vin la Schit în ziua de sâmbătă și vrem să stăm până duminică avem unde să fim cazați. Aștept un răspuns.