Credincioşii care se împărtăşesc riscă să se îmbolnăvească din cauza linguriţei de împărtăşanie. Acest avertisment circulă pe Internet, în special pe Facebook, instrument de socializare virtuală care „înghite” şi „scuipă” orice. Aceeaşi sursă spune că „medicii atrag atenţia asupra bolilor extrem de periculoase, de la hepatita C şi până la virusul HIV, care pot fi transmise prin intermediul linguriţei folosite pentru împărtăşirea tuturor credincioşilor care vin în biserică, deoarece linguriţa este una şi aceeaşi pentru toţi credincioşii”. Preoţii afirmă însă că altfel stau lucrurile. Unele biserici din Piteşti utilizează linguriţe de unică folosinţă, evitând astfel orice discuţie.
Medici
„Se pot lua astfel toate bolile infecţioase transmisibile pe cale orală, de la hepatita A şi B – frecvent şi doar prin salivă – până la hepatita C şi HIV, dacă saliva e contaminată cu sânge. Dacă există o sursă activă de sângerare la nivelul gingiei sau al danturii, pentru că foarte multe persoane poartă proteză, saliva se contaminează. Cei care au HIV pozitiv suferă de sângerări frecvente la nivelul gingiilor şi, pentru a evita pericolul transmiterii, ar trebui să folosească doar recipiente din sticlă de uz personal. Preoţii mizează pe proprietatea obiectelor de argint şi pe alcoolul din vin, dar HIV nu reacţionează la alcool. Vinul e slab alcoolizat, iar la împărtăşanie linguriţa nu are timp să stea în vin, pentru că oamenii vin unul după altul. Există un risc de contaminare pe care ţi-l asumi. Ideal ar fi să se utilizeze linguriţele de unică folosinţă”, spun medicii, cum ar fi Cristina Dobre.
Preoţi
Şi părerile celor care îl slujesc pe Domnul sunt diferite. Unii spun că linguriţa de împărtăşanie nu constituie un pericol pentru credincioşi şi că nu au avut probleme până acum. Alţii, în schimb, îşi iau măsuri de precauţie. „Împărtăşim credincioşii cu linguriţe dedicate fiecăruia din dorinţa de a-i împărtăşi numai cu Sfintele Taine şi nu cu materie salivară ori bacteriană de pe limba şi din cavitatea bucală a altora”, a spus Lucian Grigore, preot paroh la Biserica Domnească „Sf. Gheorghe” din Piteşti.
3 Comentarii
Anonim
V-a gasit grija sanatatii noastre si ati inceput cu impartasania?Ati auzit voi, tembelii astia care s-au gandit sa ne apere de sfanta impartasanie,ca s-a imbolnavit cineva din asta,ratatilor? Ne scarbiti pe zi ce trece cu prezenta,contaminatilor de prostie si hotie!
Anonim
Adevărat.
Anonim
Problema pusă în atentia opiniei publice este atât de delicată şi complexă !… Medicina(ştiința) va avea ultimul cuvânt !
Există însă şi alta/ altele, cum ar fi cea a pelerinajului la „moaşte”(„pupatul”, de exemplu), care va lovi puternic în industria turismului şi în mass-media ! Şi să nu râdeți şi nici să vă indignați/revoltați când şi aceste „probleme” vor face obiectul unor legi în Parlament , … dar lucrurile se vor tranşa tot la…Curtea Constituțională ( UE şi Comisia de la Veneția ce vor spune ?!)…..