# Unele hipermarketuri le oferă clienţilor mâncare alterată, foarte periculoasă pentru sănătatea publică.
Trăim vremuri în care viteza e în tot şi-n toate. Facem lucrurile cât mai repede, pe fugă, de parcă timpul s-a comprimat peste măsură. Şi uite aşa ajungem să cumpărăm deseori mâncare la pachet. În Piteşti, de exemplu, sunt tot mai multe localuri de tip „împinge tava”, iar hipermarketurile s-au adaptat şi au şi ele astfel de oferte. Nimic rău, am putea spune. Problema apare însă când aceste localuri devin periculoase pentru sănătatea publică.
De la ce ne e rău?
Că alimentele pe care suntem nevoiţi să le cumpărăm sunt pline de E-uri de tot felul, unele cancerigene, ştim deja; am aflat că nici mezelurile nu sunt din carne (integral) şi nici produsele lactate nu sunt din… lapte. Dar mâncarea gătită pe care o cumperi ce poate avea? Păi, multe: de la produse alterate introduse în compoziţie până la bacterii care ne pot pune viaţa în primejdie.
„Am cumpărat dintr-un hipermarket mâncare gătită: erau chifteluţe în sos. Am mâncat eu şi cei doi copii, iar apoi, o săptămână, ne-a fost foarte rău: vomă, diaree, dezhidratare, dureri de cap, ameţeli… Plus o grămadă de medicamente şi zile lipsă de la serviciu şi de la şcoală! Unii care vând astfel de mâncare ar trebui să fie băgaţi la închisoare, sunt criminali de-a dreptul!”, ne-a spus un părinte.
Atât de multe lucruri mănâncă oamenii pe fugă, încât nu ştiu nici măcar de unde li se trage: o fi covrigul pe care vânzătoarea i l-a dat cu aceeaşi mână cu care manipulează banii? O fi sandvişul făcut de o bucătărească cu vreun stafilococ? Sau ciorba cu carne alterată pe care a mâncat-o la prânz?
Peşte „proaspăt”
O altă problemă este cea legată de peşte. La un hipermarket din Nord, Piteşti, în ultima vreme au fost tot mai multe reclamaţii cu privire la mirosul pestilenţial al peştelui „proaspăt” scos la vânzare pe pat de gheaţă. Retururi peste retururi, reclamaţii şi, în final, indignarea unei lucrătoare comerciale din magazin: „Domn’e, să nu credeţi cumva că peştii ăştia nu ne cad şi pe jos, în depozit, când îi aducem!”. Liniştitor, nu? Oare ce-or face cei plătiţi să ne… păzească sănătatea?
Criza bebeluşilor
Drept urmare, ne revine în minte criza bebeluşilor de acum câţiva ani de la Piteşti. Unii copii au murit, alţii au suferit îngrozitor pentru că undeva, pe traseul producători – comercianţi – client final şi-a făcut loc pe un produs bacteria E.coli. Nici acum nu se ştie exact de la ce a pornit totul. Marea problemă este că o astfel de criză poate reizbucni oricând, iar autorităţile par incapabile să preîntâmpine aşa ceva…