Întâmplarea a făcut să găsesc la bibliotecă un ziar „Scânteia” din urmă cu vreo cinci decenii. Ziar în care scriitorul Mircea Sântimbreanu realizase un sondaj de opinie pentru a determina nivelul de cunoaştere al cetăţenilor în privinţa istoriei naţionale. Da – să nu vă mire – pe vremea aceea exista şi o astfel de preocupare, sănătoasă, zic eu.
Una dintre întrebări era, de pildă, „De când datează oraşul dumneavoastră?”. Exista şi un dialog din care puteai trage concluzii. El suna cam aşa:
– Aţi fost la Goleşti?
– De câteva ori pe vară.
– Aţi văzut, desigur, conacul…
– Care?
– Unde a ajuns şi Tudor Vladimirescu…
– A, nu… Mă duc pentru pepeni. Sunt cei mai buni din regiune…
Acum oamenii nu se mai duc la Goleşti să ia pepeni, pentru că – vorba cuiva – îi cumpără de la mall… Acum oamenii ar trebui să ştie că la Goleşti se întâmplă lucruri măreţe. Marţi, spre exemplu, la muzeul din localitate a fost aprinsă o Flacără a Centenarului Marii Uniri. Nu agreez deloc festivismele şi, cu atât mai mult, nu-i suport pe acei „patrioţi de meserie, fără trecut, fără tradiţii, care fac din politică o speculă, un mijloc de trai„, vorba gazetarului de excepţie care a fost Mihai Eminescu. Cred însă că, marţi, la Goleşti a fost ceea ce trebuie. Şi când trebuie.
Într-un astfel de loc încărcat de istorie au onorat acest eveniment, în pofida unui frig pătrunzător, academicienii Gheorghe Păun, Ion Dumitrache, Nicolae Panin, regizorii Şerban Marinescu, Dan Piţa, Dan Necşulea, sociologul Bogdan Ficeac, realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, alte personalităţi ale acestui judeţ. Iar gazdele – în speţă Consiliul Judeţean şi Complexul Muzeal Goleşti – cred că merită felicitate, în special pentru această idee.
Focul este socotit sacru, din vechi timpuri. În Grecia antică, el simboliza renaşterea lumii şi lumina. Mi-ar plăcea să cred că la renaşterea şi la emanciparea acestui neam s-a gândit şi preşedintele Dan Manu când a hotărât să aprindă aici Flacăra Centenarului, în Anul Centenarului. Lasă că au fost probleme cu ISU, care – după cum aflăm – n-a permis intrarea torţei în Conacul Goleştilor, acolo unde a ajuns doar o candelă pe Biroul Regal. Lasă că, la început, flacăra nici nu prea voia să se aprindă… Dar s-a aprins, iar unora le-a încălzit şi inimile. Ieri, această torţă vie a ajuns şi la Vila Brătienilor, şi la mormintele lor, apoi va face, prin intermediul primarilor, turul judeţului, va ajunge şi la Mausoleul Mateiaş şi, în fine, la 1 Decembrie, şi la Alba Iulia.
Sper ca această flacără, această lumină, să aprindă în noi conştiinţa, gândurile cele bune către viitor. Pentru că – iar apelez la Eminescu – „lipsa de simţ istoric şi naţional ne-a adus unde suntem şi a prefăcut o ţară veche cu trecutul ei cinstit, cu datinile ei oneste, într-un han de oaspeţi străini, în care toată organizaţia s-a făcut în favorul străinilor şi pentru a le face traiul cât de neted şi de moale în ţara nimănui, căci numai ca firmă mai e a noastră„.
10 Comentarii
Elena Delia Dumitricāa
Mi se pare ca la Golestiul nostru lucrurile s-au schimbat in bine. Parca se misca ceva…Era si pacat. Pe mine , insa, ma deranjeaza faptul ca mai-marii nostri se cam folosesc de niste „locasuri” din patrimoniul colectiv ca sa iasa in fata. Ideea este excelenta si trebuie apreciata ca atare, evident. Insa , daca ne uitam putin in jur, observam multe lipsuri in judetul nostru. E vorba de chestiuni de importanta nu numai zonala, ci si nationala. Le-as adresa o intrebare acestor sus-pusi (atentie, nu sus-ajunsi!): daca ei tot continua sa foloseaca edificii de mare valoare istorica, pe care le-au ridicat niste inaintasi ilustri care nu prea-si mai gasesc loc prin cartile de istorie (sau isi gasesc o pomenire haoticā…), oare ei ce au de gând sa lase in urma lor? In asa fel incat, peste 200-300 de ani ,sa fie sarbatorita Unirea (sau alte evenimente) intr-un „locas” care sa poarte amprenta unui ctitor din zilele noastre… E simplu sa ne imaginam o calatorie in timp; pacat ca nu vom mai fi noi, cei de acum, ca sa vedem ca peste 300 de ani vor sarbatori Unirea tot in casele-muzeu ale acelorasi inaintasi. Sau poate are de gand d-l Manu sa ne construiasca un spital intru vesnica Sa pomenire, peste veacuri si veacuri? Hm! Am zis d-l Manu pentru simplul motiv ca este dumnaelui in bātaia pustii acum (desi è un risc pe care si l-a asumat), dar intrebarea asta trebuie adresata multora ca Domnia Sa. O chestiune personala: pe mine m-a dezamagit foarte mult , desi am privit cu muuuulta speranta numirea dumnealui ca prefect. Chiar il credeam aproape perfect…
Gabriel Lixandru
Mulţumim pentru comentariu!
Ioan
Bună ziua….o mica îndreptare….cetățeanul Manu….fost doctor legist…șef la stat cu bănet mult la buzunar….dehh…leafa de bugetar….este Președinte al Consiliului Județean Argeș….ales de consilierii judeteni….cu buget mare de administrat….dar cu efecte mici….nu Prefect….care este numit de Prim Ministru la propunerea Ministrului de Interne si Administratie….este superior Prefectului ca funcție dar….din păcate….ambii sunt defecți….nu perfecți. Cu salutari,
Elena Delia Dumitricā
Aveti dreptate, am spus prefect in loc de presedinte al consiliului judetean. Am gresit , din dorinta de a face un jos de cuvinte „perfect/perfect”. Adresez scuze. O zi bunā!
Elena Delia Dumitricā
Perfect/prefect. Ufff!
Goargăș
Dar noi, tu/dumneata E.D. Dumitrică, ce facem/ce faci, concret, pentru țara asta a noastră, amărâtă și criticată/ pârâtă de toți alogenii la U.E?
Delia Dumitrica
In ceea ce ma priveste, pot sa va spun ca eu, la aproape 2000 de km de dumneavoastra, încerc sa- i invat pe copiii români din Italia limba românā, aratandu-le ,poate, ceea ce altii refuza sa stie chiar pe meleagurile patriei noastre: romanizarea celei mai mari pārti a Daciei, existenta cnezatelor si voievodatelor inaintea asezarii ungurilor in Panonia, domnitorii Principatelor Române, Unirea acestora (Micā si Mare), razboaiele mondiale, dictaturi etc.. Si asta o fac de multe ori izbindu-ma de refuzul multora din conationalii nostri ca fiii lor sa invete limba stramosilor. Intelegeti acum cu ce ma ocup eu? Încerc sa fiu româncā in afara tārii si , prin ceea ce stiu, sa-mi exercit dreptul de a vota in cunostinta de cauza. Nu stiu daca v-ar placea misiunea mea…
Goargăș
Deși întrebarea mea a fost, mai degrabă, retorică, am primit, totuși, un răspuns pentru care vă stimez și vă felicit. Așa da! Dacii din forum, de pe columna lui Traian, badea Cârțan….
Elena Delia Dumitricā
Va multumesc pentru completare! Cu stima, Delia D. .
Anonim
Noi incercam sa luam lumina de la eminenta dumneavoastra ,domnule Goargas.Incerc sa va studiez mai bine, pentru ca am aceasta oportunitate. De fapt am obtinut-o prin bunavointa dumneavoastra, prin faptul ca la valoarea dvs. ( iertati-mi prescurtarea) ati ales sa comentati la un ziar de valoare. Nu stiu cat o sa-i suportati pe ceilalti comentatori ,prin prisma faptului ca nu se ridica la inaltimea Domniei Voastre.Am vazut ca v-a deranjat foarte tare „Sandel Bre” pentru ca este agramat.Dar , nu va suparati ca va intreb ,dvs. sunteti cumva anagramat ? Cred ca sunteti un fin jurnalist sau om de televiziune , pentru ca a mai fost unul pe care il chema MIrcea Radu Bre. Oricum ar fi ,va promit ca va citesc cu placere! Daca ar fi taiat multi dintre noi raul de la radacina , cum procedati dvs., am fi fost departe, si mult mai educati ,poate chiar aproape de nivelul dvs. Imi cer scuze daca v-am deranjat!