Mai sunt câteva zile şi începe o nouă ediţie, dar dintre trupele înscrise lipseşte exact…”Dorul”, unul dintre cele mai bune ansambluri de gen de la noi.
Succesul pe care l-a obţinut ansamblul „Dorul” anul trecut a fost total. Nu doar juriul i-a acordat un premiu, ci şi conducerea Consiliului Judeţean.
Preşedintele Dan Manu a recunoscut la finalul Festivalului „Carpaţi” meritele incontestabile ale ansamblului argeşean, în general, şi ale coregrafului Cătălin Oancea, în special.
Piteştenii cunoscători ai fenomenului artistic de pe plaiuri argeşene au fost întru totul de acord că tânărul şi entuziastul Cătălin este continuatorul destoinic al muncii depuse o viaţă întreagă pe acelaşi tărâm de iubitul său tată, Dorin Oancea.
Anul acesta s-au făcut înscrierile şi… surpriză! Lipseşte tocmai „Dorul”. Conducerea Consiliului Judeţean, instituţie organizatoare a evenimentului, nu dă nicio explicaţie suplimentară, preşedintele Dan Manu precizând doar că lista a fost deschisă pentru toată lumea.
Pentru celelalte ansambluri, chiar şi cele două care vor reprezenta, totuşi, judeţul nostru, absenţa „Dorului” poate fi de bun augur, pentru ele fiind mai uşor de urcat pe podium în absenţa unui competitor de calibru.
Însă pentru public este o mare pierdere. Acest adevăr îl subliniază şi lector univ. dr. Sorin Mazilescu, fostul şef al Centrului Judeţean al Creaţiei Populare: „E o mare surpriză această absenţă! Nu ştiu ce şi dacă se ascunde ceva în spate, poate «Dorul» participă la alt festival în aceeaşi perioadă, nu ştiu, dar e mare păcat…” Am încercat să aflăm de la instituţia organizatoare motivul acestei neparticipări care i-a bulversat pe mulţi. Numai că la „Casa Albă” subiectul este tabu.
Cătălin Oancea nu comentează
Singurul om care poate face lumină întru buna informare a publicului
argeşean şi muscelean este chiar coregraful şi coordonatorul ansamblului „Dorul”, Cătălin Oancea.
Într-o scurtă convorbire telefonică, acesta şi-a exprimat dorinţa ca presa locală să nu se hazardeze în scenarii fanteziste.
Însă nici nu a îndepărtat vălul, ba dimpotrivă, prin declaraţia sa scurtă, lasă misterul să persiste: „Într-adevăr, nu participăm, dar nu trebuie să facă nimeni un sfârşit de lume din asta. Nu comentez acum, nici nu mă aflu în ţară, însă, când mă voi întoarce, poate vom mai discuta pe acest subiect. Atât vreau să se ştie, că nu comentez situaţia creată”. Totuşi Cătălin Oancea a ţinut să-i asigure pe argeşeni de întreaga sa preţuire şi chiar le-a adresat un mesaj: „Festivalul «Carpaţi» este o emblemă nu doar a judeţului nostru, dar şi a ţării, iar oamenii trebuie să fie alături şi să participe la spectacole, aşa cum au făcut şi până acum. Se fac eforturi şi din partea administraţiei judeţene şi din cea a artiştilor. Fiecare ansamblu munceşte enorm pentru a se prezenta la înălţime, iar argeşenii să-l susţină şi să-l aprecieze, chiar dacă noi vom lipsi”.
2 Comentarii
Anonim
festivalul de fanfare nu se mai organizeaza ?
Puiu
Incep să ne deranjeze aceste manifestari atunci cand sunt tinute la un volum de nu ne mai intelegem nici in casa, dar pe strada!Nu vor să inţeleagă organizatorii si oamenii de la sunet, că doar le-am atras atenţia in nenumărate rânduri. Asa s-a intâmplat la Mioveni si in zilele de 3-5 august.Primarul Ion Georgescu ar trebui să aplice metoda primarului de la Dolhasca, daca ar fi destept si nu atat de sarac ca moldoveanul.Au fost artisti de valoare, dar asta inseamna mii de euro pentru” ghiorlăială.” Despre costul acestor zile nu vorbeste nimenisau poate dau din banii lor,ca si la fotbal.Le mai trec cu vederea pentru ca au facut si stropiri contra tantarilor,lucru foarte bun.