Potrivit unor date de pe site-ul Ministerului Agriculturii, parcul de combine şi tractoare din ţară este învechit, deoarece fermierii nu îşi permit să cumpere utilaje noi, preţurile fiind mari. Autorităţile din Argeş susţin însă că, târâş-grăpiş, agricultura judeţului iese din epoca în care plugul era tras de boi sau de cai…
Mecanizare
Satul argeşean are mai multe suferinţe. Populaţia îmbătrâneşte, proprietăţile sunt fărămiţate, banii sunt puţini. Pe acest fond, oamenii nu prea mai pot lucra cu forţe proprii terenurile agricole, aşa că apelează la consăteni care au utilaje, chiar dacă sunt vechi. „Sincer, nu prea am mai văzut pe ogoare pluguri trase de cai sau de boi. Se lucrează cu tractoare”, ne spune primarul din Bogaţi, Ion Gârleanu. Totuşi, sunt destule zone unde cârca e de bază, iar oamenii sapă manual pământul. „Pot spune că agricultura argeşeană a evoluat mult. Gradul de mecanizare a crescut semnificativ. Mă refer atât la ferme, cât şi la exploataţiile mai mici”, ne-a declarat, la rândul său, Vasile Roman, directorul Direcţiei Agricole Argeş.
Agricultură… second-hand
Cum producţia noastră de utilaje şi alte echipamente agricole a fost pusă pe butuci de… valul capitalist (ca să vorbim în termenii lui Alvin Toffler), mecanizarea ajunge la noi dinspre Vest. Fermierii cumpără acum combine şi tractoare de la producători străini, printre care şi „New Holland”, compania care a dorit să se asocieze cu „Semănătoarea” după anul 1990 şi să facă producţie în România, însă Guvernul de atunci a ratat această şansă (nu a fost singura). O combină nouă se poate cumpăra doar de la distribuitorii care aduc marfă din import. În funcţie de marcă şi de capacitate, preţul este cuprins între 120.000 şi 350.000 euro. Majoritatea celor care produc combine, fac şi tractoare şi atunci fermierii preferă să-şi ia ambele produse de la aceeaşi firmă. Mulţi apelează la site-uri specializate pentru a cumpăra echipamente second-hand. Pe OLX, de exemplu, sunt zeci de anunţuri de vânzare a combinelor la mâna a doua. Sunt atât modele vechi, cât şi modele produse după 1990, cu preţuri între 2.000 şi 8.000 euro.
Plan de dezvoltare
Cert este că agricultura din România are un nivel insuficient de dotare, cu utilaje şi echipamente uzate fizic sau moral şi cu impact negativ în productivitate. Mulţi fermieri, inclusiv cei din zona montană, au sistemele de producţie bazate pe o mecanizare învechită, de calitate slabă şi clădiri de depozitare inadecvate. Multe ferme au dificultăţi în adoptarea de noi tehnologii din cauza mijloacelor financiare insuficiente şi a accesului redus la finanţare, se arată în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020. Peste 73% din parcul de tractoare şi combine de recoltat au durata de viaţă depăşită, iar dotarea tehnică cu maşini agricole are o influenţă directă asupra performanţei pe piaţă a producătorilor. Soluţia prevăzută în document pentru rezolvarea acestei nevoi vizează un sprijin privind investiţiile în maşini agricole pentru producători şi modernizarea unităţilor de procesare a produselor agroalimentare, deoarece creşterea productivităţii în domeniul agricol depinde într-o mare măsură de mecanizarea sectorului.
2 Comentarii
Anonim
Sprijin, sprijin, „sprijin” de la cine şi mai ales „pentru cine”?! Pentru „producătorii”,urmaşii celor care au vandalizat, la propriu, C.A.P.-urile şi I.A.S.-urile (la „retrocedare”!!?) ,unități, care după 30 de ani de la „Colectivizare” şi după uriaşe sacrificii din partea „statului”/toată România/, dar şi ale „membrilor de C.A.P. ,începuseră să şi funcționeze (practic, din producția agricolă, „regimul Ceauşescu”a plătit „Datoria” către F.M.I. şi „americani” în 1989) ?! România are totuşi , chiar în condițiile vitrege, descrise corect de autorul art. de mai sus, producții record la mai toate culturile agricole „de bază”(datorită dărniciei pământului !)…E nevoie de AJUTOARE , dar ,în primul rând, de Reorganizare prin crearea de mari Ferme (de sute de ha.)! …Dar, „cu cine”, cu cei care n-au minimum de educație economică pt. a înțelege că PROPRIETATEA nu se confundă cu Obiectul ei , ci este o Relație între oameni, din care rezultă atribuțiile/însuşirile proprietății : posesia, utilizarea, dispoziția, uzufructul (renta/profitut ş.a.) ?!… Şi iar…e de vină ŞCOALA, în care „elevii” vor oorice (mâncare,BURSE, distracție, socializare etc.)…numai muncă/învățătură, NU !!! Vai de noi !…
Anonim
Parafrazarea din titlul articolului de mai sus a zicalei româneşti : „La omul sărac, nici boii nu trag”, care s-ar potrivi în mai toate „sectoarele/domeniile de …activitate” din societatea românească de azi, tributare si modului disprețuitor al „stăpânului” de a concepe „răsplata” pentru munca cheltuită/”depusă” de „pălmaşi”,şi care s-a reflectat în zicala, ca răspuns, celebră în anii „ceauşismului”/”socialismului chiaburesc”: „Ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim”!… se potriveşte pentru mass-media româneşti de azi, unde „ziariştii” dau „chix” exact când ar trebui să-şi demonstreze „valoarea”/utilitatea, adică atunci când toți ceilalți „se odihnesc…în „libere”(weekend)! Ori, „ziariştii” români dispar ei, primii,…”la odihnă”(weekend), dovedind că „presa” nu e… „în slujba cetățeanului” ,care trebuie „informat” şi „educat” mai ales când are timp „liber”…de la stat ! (E adevărat, în ultimii anii, „liberele” tind să depăşească „la stat” zilele de…”muncă”) ! România „de stat” pare într-un weekend prelungit (prea!). …Şi mass-media româneşti, deşi „privată”(zice-se!),…AŞIŞDEREA ! Să ne mai minimă că dăm/am dat „faliment” ?!