Ieri s-a desfăşurat proba scrisă de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale. În bănci au fost prezenţi, la nivel de judeţ, 4.680 de absolvenţi ai clasei a VIII-a.
Fiind surprins cu telefonul în clasa de examen, un candidat a fost eliminat, conform metodologiei; incidentul s-a petrecut la Şcoala Nr. 1 Costeşti. Pentru 25 de elevi (cazuri speciale – copii cu probleme de sănătate), examenul a fost adaptat nevoilor candidaţilor (timp de lucru prelungit, camere separate, profesor de sprijin/psiholog etc.). De la prima probă scrisă au lipsit 69 de şcolari. Joi va avea loc proba scrisă la matematică. În Argeş au fost constituite 128 de centre de examen şi patru centre de evaluare.
„Capcanele” subiectelor „uşoare”
Elevilor li s-a cerut să redacteze o argumentaţie pe baza unui text al genului dramatic (fragment din „Ultima cursă”, de Horia Lovinescu). Una dintre cerinţe a fost formularea unui enunţ cu idei principale şi secundare din text. Plecând de la un alt fragment („A fost o dată un scriitor foarte încăpăţânat”, de Adina Nelega), au avut de menţionat modul şi timpul unor verbe, funcţia sintactică a unor cuvinte, transcrierea unei propoziţii principale şi a unei subordonate etc. Totodată, au avut de realizat o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la şcoală, în timpul unei activităţi de lectură.
Conform celor declarate de copii (sondaj de opinie efectuat la Şcoala „Nicolae Iorga” Piteşti), subiectele de la limba şi literatura română „au fost uşoare”. Cei mai mulţi se aşteaptă să ia cel puţin nota 8.
Unii profesori au fost rezervaţi, au avut o altă părere, arătând că, deşi subiectele nu au avut un grad ridicat de dificultate, acestea au avut anumite „capcane” pentru elevi. De exemplu, textul dramatic de la prima parte a fost destul de dificil de înţeles („psihologia personajului nu a fost foarte bine motivată”), iar la subiectul al doilea au fost „câteva fineţuri la gramatică, la punctele 5 şi 6, la construirea subordonatei”.