De ani buni ziarul nostru pledează pentru reglementarea transportului cu microbuze, în aşa fel încât călătorii să beneficieze de condiţii decente de călătorie, iar evaziunea fiscală să dispară. Până acum nu s-a făcut mai nimic în acest sens, ba chiar continuă să se emită licenţe. Cu excepţia câtorva curse despre care aflăm că se desfăşoară în condiţii bune (spre exemplu, Piteşti – Mioveni sau Piteşti – Ştefăneşti), transportatorii privaţi îşi bat practic joc de oameni.
„Pline de nu poţi respira!”
Primim o mulţime de scrisori la redacţie în acest sens. Un abonat al ziarului nostru afirmă că pe ruta Piteşti – Strâmbeni – Costeşti – Surduleşti microbuzele sunt supraaglomerate. „Deşi capacitatea este de 20 de locuri, şoferii aşteaptă până când maşinile se umplu până la refuz. La ore de vârf, se înghesuie câteodată şi 40 de oameni, de nu mai poţi respira! În restul timpului, tot sunt cinci până la 15 persoane în plus. Nu putem călători în asemenea condiţii! Şoferii dau bilete doar atunci când au chef. De ce nu îi verifică nimeni? Când se va rezolva această problemă?” – se întreabă domnul Valentin Badea din Strâmbeni (Căldăraru).
Cu o situaţie similară se confruntă şi cei care circulă cu microbuzele pe ruta Piteşti – Moşoaia – Poiana Lacului – Vedea. Aici şoferii sunt ceva mai „conştiincioşi”, în sensul că dau bilete, dar călătorii sunt transportaţi tot precum cartofii în sac! Odată cu creşterea temperaturilor, mirosul din habitaclu a devenit insuportabil. Climatizarea e la discreţia şoferului care, în funcţie de toane, dă sau nu dă drumul la aer. Maşinile cu aproape un milion de kilometri parcurşi troncăne pe drumul prost, motiv pentru care unii călători îşi fac griji. „Nu am ce face, nu sunt alte mijloace de transport. Mai prind câteodată o ocazie, dar asta nu se întâmplă în fiecare zi. Văd că aproape toate maxi-taxi-urile astea sunt vechi şi vai de ele, mi-e frică să nu se întâmple vreo nenorocire. Poate că doar atunci autorităţile vor face ceva. Aşa e la noi, până nu se petrece un eveniment grav, nimănui nu pare să-i pese…” – este de părere o tânără care face zilnic naveta Poiana Lacului – Piteşti.
O ruşine a judeţului
„DN67B (n.r. – Calea Drăgăşani) este o ruşine a judeţului, fiind în reparaţii de când mă ştiu. Nu se mai termină odată! Este peticit an de an, nu se face o lucrare serioasă cap-coadă. Asfaltul turnat e de cea mai proastă calitate, cred că intenţionat e pus aşa pentru ca banii să poată fi păpaţi de cei de la drumuri. Şoferii îşi rup maşinile pe aici, iar nouă ne e şi mai frică deoarece mergem cu maxi-taxi-urile astea care sunt uzate din punct de vedere tehnic…” – ne scrie un localnic din comuna Moşoaia.
Şi apropo de drum, chiar în această săptămână ne-a vizitat un alt sătean din Moşoaia, Dumitru Stroe. Acesta ne-a relatat fapte concrete petrecute pe DN67B: „De la începutul anului, doar din ce ştiu eu, au avut loc trei accidente rutiere, unul cu pierderea unei vieţi omeneşti. Ultimul necaz a avut loc chiar sâmbăta trecută. O maşină Logan cu număr de Olt ce se deplasa pe direcţia Piteşti – Moşoaia a derapat şi a intrat pe contrasens, oprindu-se într-un stâlp electric. Accidentul s-a produs în zona troiţei, unde a fost cândva piatră cubică…”.
Concluzia pe care o desprindem nu poate fi decât aceea că se impun măsuri urgente pentru remedierea problemelor. Dacă în privinţa drumului cei de la CNADNR ar trebui să se simtă cu musca pe căciulă, cât priveşte transportul privat efectuat cu microbuze considerăm că autorităţile judeţene sunt cele care pot rezolva problema: controale, amenzi şi introducerea unor reglementări mai dure pentru obţinerea licenţei de transport.
George OLTEANU
5 Comentarii
Mihai
IDEM – Pitesti – Curtea de Arges !
De emiterea biletelor, SA NU MAI VORBIM !
Pasager
Marti, 14 iunie 2016 m-am urcat la Piteşti în autobuzul companiei „Vulturul” în jurul orei 18 L-am întrebat pe şoferul foarte arogant şi plictisit , dacă opreşte la Penny Mioveni. Mi-a răspuns în scârbă , că opreşte în staţie. Îmi părea rău că nu cunosc toate staţiile din Mioveni. Când am juns la intrare în Mioveni ploua torenţial, iar şoferul ne-a lăsat la vama Mioveni( aprox. 1 km de Penny) . Am spus ne-a lăsat , pentru că eram cu soţia pe care o durea foarte tare un picior. Nu ştiu ce fel de şoferi angajază această companie, dar pe cel de pe autobuzul AG 41 LIW l-aş da afară imediat. Rog autorităţile să verifice cum sunt transportaţi pasagerii, cu mult peste numărul de locuri şi cât de urât se poartă şoferii cu cei care nu le sunt cunoscuţi! Acum vă întreb domnule Olteanu , în ce constă excepţia?
admin
Am primit informaţii de la călători care fac naveta zilnic Piteşti – Ştefăneşti sau Piteşti – Mioveni cum că transportul pe aceste rute este decent. Atenţie, decent, nu grozav. Mai ales în comparaţie cu alte rute pe care le-am menţionat în articol (spre Vedea sau Costeşti…). Ceea ce vi s-a întâmplat este desigur regretabil şi evident nu sunteţi singurul care a dat peste astfel de şoferi. Tocmai de aceea am decis să trimitem articolul şi la şefii CJ Argeş poate îi mişcă un pic şi fac ceva în acest sens.
Coco
Stefanesti,decent?La Calea Bucuresti sta un dispecer ? care nu lasa maxi sa plece pana nu este arhiplin
Navetistul
Este imperios necesar ca şoferii să poarte ecusoane, iar numarul de telefon al şefului să fie trecut undeva la vedere în fiecare autobuz, obligaţia şefului fiind aceea de a răspunde apelantului. Poate aşa s-ar mai îndrepta comportamentul şoferului faţă de pasagerii care plătesc. Să se ţină cont la licitarea traseului şi de numărul de reclamaţii la adresa firmei care prestează! După 26 de ani nu au dispărut strigătele abonaţilor de la IRTA: Oameni buni, oameni răi şi şoferi! Unul dintre şefii de la „Vulturul” a fost şofer , dar şi primar. Am văzut campania din comuna Vultureşti la televizor. Atenţie şi la modul cum se încasează preţul biletului. Am văzut de sute de ori că e la latitudinea şoferului, după culorea ochilor sau după gradul de empatie pe care le posedă pasagerul. Eram în autobuz pe caniculă şi i-am cerut şoferului să pornească instalaţia de climatizare. S-a comportat ca un surdo-mut, chiar dacă am menţionat că-mi este rău. Poşirca este o băutură alcoolică de slabă calitate ,conform DEX.