Alegerile prezidenţiale din 2017 generează în Franţa nenumărate activităţi mai mult sau mai puţin utile. Duminică au avut loc, pentru cei care au vrut să se deplaseze, alegeri preliminare ale partidelor de centru şi de dreapta. După două dezbateri ale celor şapte candidaţi, care nu ne-au adus nimic nou, am fost chemaţi să votăm pentru a alege candidatul Dreptei. Stânga votează săptămânile viitoare. Cei trei candidaţi din frunte erau fostul preşedinte al Franţei Sarkozy şi doi dintre primii lui miniştri: Alain Juppé, primar la Bordeaux, şi François Fillon. Rezultatele au declanşat lacrimi şi stupoare la sediul organizaţiei sarkozyste, căci omul lor s-a clasat pe locul al treilea şi, deci, a fost eliminat din cursa pentru Palatul Elysee. Demn în faţa victoriei lui Fillon, fostul şef de stat a anunţat că se retrage din viaţa politică: „Este timpul să-mi fac o viaţă cu pasiuni private şi mai puţine publice”. Când mă uit la soţia sa, Carla Bruni, îl înţeleg. Pe de altă parte, este greu de suportat pentru un om politic faptul că pentru a două oară la rând a fost respins de publicul francez. În discursul de recunoaştere a eşecului său a declarat că-l susţine pe Francois Fillon.
Dar adevărata surpriză a acestor alegeri a fost importanta participare. Aproape patru milioane de persoane au votat. Unii dintre ei erau de stânga şi prezenţa lor nu servea decât ca să le dea mai multe voturi celor fără valoare politică: Nathalie Kosciusko-Morizet (2,6%), Bruno Le Maire (2,4%) Jean-Frédéric Poisson (1,5%) şi Jean-François Copé (0,3%).
Alain Juppé, care era de mai multe luni marele favorit al acestor alegeri, a avut un discurs ofensiv sub aclamaţiile partizanilor săi. „Am decis să continui lupta – a anunţat primarul din Bordeaux – pentru convingerile mele şi pentru ideea pe care o am despre Franţa”. Duminica viitoare va avea loc al doilea tur în care candidaţii vor fi doar cei doi fruntaşi, Fillon şi Juppé. Un sondaj îl dă pe Fillon câştigător cu 54% faţă de Juppé (46%), iar un altul îi pune la egalitate (50-50).
În fine, pentru a evita acuzaţiile de fraudă, organizatorii acestor alegeri au prevăzut un preşedinte şi trei asistenţi minimum pentru fiecare birou de vot, cu peste 81.000 de voluntari participanţi. Eu n-am votat. Poate mă duc săptămâna viitoare.
Alex HOROVEANU