În broşurile de prezentare a Piteştiului, se regăseşte, printre alte monumente, şi cel închinat soţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Acesta este situat la câteva zeci de metri de Palatul administrativ, dar nimeni nu observă cum se degradează…
O privire în urmă
Cantautorii basarabeni Doina şi Ion Aldea Teodorovici, pe care românii i-au descoperit după evenimentele din decembrie 1989, au fost foarte apreciaţi atât în Republica Moldova, cât şi dincoace de Prut, ei evidenţiindu-se prin cântecele cu filon naţionalist. Dar cei doi au pierit într-un teribil accident de circulaţie într-o zi de octombrie a anului 1992 şi tocmai pentru faptul că ei militau pentru unirea Basarabiei cu Ţara s-a crezut în ipoteza asasinării lor. Cert este că primarul de atunci, Tudor Pendiuc, a fost receptiv la iniţiativa unui tânăr entuziast, Florin Şandru, preşedintele Fundaţiei „Doina şi Ion Aldea Teodorovici”, şi a sprijinit material ridicarea unui monument închinat memoriei lor, la puţin timp după ce ei au trecut în veşnicie. În felul acesta Piteştiul se remarca în plan cultural, fiind printre puţinele oraşe care au un astfel de monument.
Vor fi luate măsuri?
De-a lungul timpului, în ziua comemorării celor doi artişti ori a lui Mihai Eminescu, pe care soţii Teodorovici l-au cântat în piesele lor, la monumentul de pe bulevardul I.C. Brătianu au venit deseori personalităţi de prim rang ale culturii române, dar şi poeţi precum Adrian Păunescu, Vadim Tudor, care au evocat valoarea celor doi cântăreţi plecaţi atât de repede dintre noi. În ultima vreme însă, monumentul a ajuns într-o stare jalnică. Cele două cruci de bronz au nevoie de tratament, iar soclul pare că se va prăbuşi în curând! Mai multe plăci de marmură s-au desprins din cauza vechimii şi a intemperiilor. Inevitabil, monumentele se degradează, însă în cazul de faţă deteriorările nu necesită mari cheltuieli. E nevoie doar de… preocuparea celor plătiţi să întreţină spaţiile verzi, statuile etc. „Părintele spiritual” al monumentului, Florin Şandru, lucrează ca istoric în cadrul Academiei Române, s-a stabilit la Bucureşti şi pesemne nu cunoaşte situaţia, altfel ar fi semnalat fenomenul la Primărie. O facem noi în locul său. Să vedem dacă vor fi luate măsuri…
Eduard TOMAZIU