În martie 2013 a fost publicat în Monitorul Oficial normativul NP 051-2012 privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap. Dacă ar fi să analizăm fiecare capitol al normativului, am putea constata că foarte multe dintre articole nu sunt îndeplinite, deşi autorităţile locale au această obligaţie. Oprindu-ne atenţia, spre exemplu, asupra trotuarelor, vom observa că niciunul nu îndeplineşte criteriile de lăţime, că nu au amenajate alveole unde fotoliile rulante pot fi întoarse, că nu sunt finisate cu materiale antiderapante etc. Ca să nu mai vorbim despre balustrade de susţinere, respectarea nivelului de înclinaţie a rampelor de acces, dotarea instituţiilor publice cu dispozitive care să facă posibil accesul persoanelor imobilizate în cărucior şi multe altele.
Obstacole
Azi ne vom opri asupra unei probleme aparent simple cu care se confruntă oamenii din Curtea de Argeş: trecerile de pietoni. „Zebrele”, cum sunt ele cunoscute îndeobşte, există, dar amplasarea lor este… anapoda, ca să nu zicem altfel. Astfel, aproape în totalitate aceste treceri încep şi se termină la fel de abrupt, adică fix în borduri de 20 cm înălţime sau în dreptul vreunui copac ori semn de circulaţie, ostacole „naturale” în care orice trecător poate da cu capul. Başca şanţurile aferente rigolelor pentru colectarea apelor pluviale, şi ele măsurând vreo 10 cm adâncime. În alte locuri, marcajele pietonale sunt amplasate fix la colţurile intersecţiilor, ceea ce face ca riscul de accident să fie cât se poate de ridicat.
Treceri impracticabile
În aceste condiţii, e limpede că persoanele cu handicap locomotor imobilizate în fotoliul rulant nu au acces la trecerile de pietoni şi sunt nevoite să rişte traversarea prin locurile unde sunt amenajate intrări spre curţi sau instituţii/societăţi comerciale. La fel de greu se descurcă şi mămicile cu copii în cărucior, riscând să fie lovite de vreun şofer neatent ori grăbit în timp ce încearcă să se urce pe trotuar. Cu o astfel de situaţie s-au confruntat câteva persoane imobilizate în fotolii rulante venite cu un grup de turişti în Oraşul Regal, care au avut mari probleme în traversarea bulevardului Basarabilor către mânăstirea pe care voiau s-o viziteze.
Oferim soluţii
Problema nu e deloc nouă, dar din 1990 niciun primar nu s-a grăbit s-o rezolve. Cheltuielile pentru aducerea respectivelor zone la standarde de conformitate sunt minore. În opinia noastră, echipe ale ADP-ului local nu ar avea altceva de făcut decât să disloce bordurile pe o lăţime de 1,50 m (dar nu mai puţin de un metru acolo unde nu se poate), care să asigure accesul fotoliului rulant. Apoi, trotuarul trebuie teşit la joncţiunea cu partea carosabilă, aşa încât diferenţa de nivel să nu fie mai mare de doi centimetri, avându-se grijă ca acolo să nu fie vreo gură de canal din sistemul de colectare a apelor pluviale. Şi ultima operaţiune ar consta în finisarea zonei de intervenţie cu material antiderapant. Dacă ar exista voinţă şi mai ales dorinţă de implicare din partea administraţiei locale, punerea în conformitate a trecerilor de pietoni cu normativul precizat nu ar dura mai mult de două luni. Acum, cât e vară, că la toamnă situaţia s-ar putea complica din cauza vremii, condiţiile meteo fiind mereu invocate pentru a justifica incapacitatea decidenţilor de a rezolva problemele ridicate de cetăţeni.