Angajat în combaterea fenomenului de muncă la negru, ITM Argeş a efectuat, pe parcursul lunii trecute, 190 de controale, ocazie cu care au fost aplicate amenzi în valoare de 452.000 lei, iar la 33 de operatori economici au fost identificate lucrând fără forme legale de angajare 53 de persoane. Cele mai multe, zece adică, au fost găsite la o croitorie a firmei de confecţii Stan Family Industry Câmpulung, motiv pentru care au fost sesizate organele de cercetare penală. De asemenea, la un alt angajator a fost găsit un minor care muncea la negru, şi în aces caz lăsându-se cu dosar penal. Mai ieftin, ca să zicem aşa, au scăpat firme precum Strong Design Construct Curtea de Argeş sau Teianu Marian din Mozăceni, unde au fost depistate câte trei persoane care lucrau fără contract de muncă. Fiecare a fost amendată cu câte 30.000 lei.
Printre nereguli se află neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare angajat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, necompensarea în bani, la încetarea activităţii, a concediului de odihnă cuvenit şi neefectuat, neîncheierea contractelor individual de muncă în formă scrisă etc. Principalele domenii de activitate în care au fost constatate nereguli sunt tăierea şi rindeluirea lemnului, creşterea animalelor, alimentaţia publică, construcţii şi confecţii-textile. ITM Argeş reaminteşte că munca la negru înseamnă lipsa vechimii în muncă şi a siguranţei salariului, a ajutorului de şomaj şi a pensiei, lipsa dreptului de asistenţă medicală gratuită, a concediului medical şi de odihnă etc.
Tot luna trecută, pentru nerespectarea securităţii şi sănătăţii în muncă inspectorii ITM au efectuat 167 controale şi au aplicat 14 de amenzi în valoare de 59.500 lei, pentru lipsă instruire SSM, lipsă control medical periodic, necomunicare eveniment (accident de muncă), lipsă echipament individual de protecţie ş.a.
Val. NICOLAU