Poftiti de invatati… distrându-vă. Mai un experiment, mai o demonstraţie şugubeaţă, mai o glumă (matematică!), mai… ALTCEVA, dar cu multă încărcătură de cunoştinţe! Organizatorii cestei prime ediţii a acestui adevărat recital de Science Made Easy For Everybody promit că participanţii vor pleca acasă şi mai documentaţi şi mai amuzaţi. Şi poate vor dori să făcă în continuare paşi pe drumul achiziţiei de noi cunoştinţe ştiinţifice, întotdeauna pasionante, niciodată inutile.
Dar să le dăm cuvântul chiar organizatorilor:
“Eşti pasionat de stiinte sau vrei sa descoperi mai multe? Matematica, fizica, astronomia, chimia şi biologia îţi trezesc un interes deosebit? Mereu te-ai intrebat ce este gravitaţia, de ce este cerul albastru sau cum se construieşte un robot? Atunci te asteptam la Romania Science Week, primul târg de ştiinţe desfăşurat la nivel naţional din Romania.
Asteptăm participanţi între 5 si 105 ani deorece toata lumea va avea de invatat si experimentat! Vei putea participa la demonstraţii interactive ţinute de elevii, profesorii şi studenţii voluntari, şi sigur vei pleca acasă mult mai curios, cu alte întrebări despre tainele lumii.“
Aşadar perspective din cele mai plăcute. Primele explicaţii vor fi servite în mod plăcut fără tradiţionala pedanterie şi dăscăăleală didactică (atât de detestată de tineri) la Colegiul National Ion C. Bratianu, Piteşti sâmbătă 16 decembrie între orele 11-17.
Şi încă o precizare şi un îndemn ale organizatorilor:
“Intrarea este gratuită şi nu necesita înscriere. Nu uita să iei cu tine câţiva prieteni si un aparat de fotografiat pentru ca va fi o experienţă de neuitat pe care vei dori să o imortalizezi!”
Cum s-ar zice, avem doar de învăţat distrându-ne, ceea ce să recunoaştem nu se întâmplă în fiecare zi. Întucât mă încadrez în limitele de vârstă acceptate de organizatori, profit să mă aflu pe-acolo pe la experimentele promise, cu aparat foto cu tot… Şi poate şi cu vreun prieten, doi… Ceea ce îndemn să facă pe orice cititor pasionat de ştiinţa pentru toţi prezentată haios de tineri cu solide cunoştinţe în varii domenii. Pentru profesorii colegiului organizator Ion C. Brătianu va fi şi o plăcută revedere cu fosta elevă eminentă Eliza Casapopol de câţiva ani studentă la Universitatea Oxford din Marea Britanie şi organizatoare (alături de colegul său Sandor Kruk) a acestei interesante experienţe ştiinţifice – o tentativă (sperăm încununată de succes) de a impulsiona educaţia altenativă în ţara noastră implementând un model de succes din occident.
Cristian Sabău