Astăzi, la şedinţa Consiliului Judeţean a fost adoptată şi o actualizare a bugetului de venituri şi cheltuieli. În acest context, au fost alocaţi pentru diverse investiţii în comune (cofinanţări) 1,7 milioane lei, din excedentul bugetar al anului 2018, dar fonduri din sumele defalcate din TVA aferente reabilitării drumurilor (2,2 milioane lei).
Unii primari se plâng că banii nu s-au împărţit echitabil şi că, de fapt, s-ar ţine cont de culoarea politică a edililor (PSD conduce Consiliul Judeţean, iar 75 de comune din Argeş au primari social-democraţi).
Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă?
Ce o fi mai important? Să faci practicabil un drum judeţean plin de găuri? Să te ocupi de aspectul unei comune care are câteva blocuri pe teritoriul său? Probabil, veţi spune că ambele sunt importante şi că depinde din ce unghi priveşti lucrurile. Dar când un primar face solicitări peste solicitări şi, de mai bine de un an, e dus cu zăhărelul că se repară drumul, iar când vine vorba de fonduri e preferat un proiect „peisagist” din Mărăcineni, ce să mai crezi? Că tu, Consiliul Judeţean, ai preferat Mărăcineniul pentru că e condus de un social-democrat (ales însă la PP-DD şi trecut apoi la PSD), ignorând nevoile oamenilor din Valea Danului, fiindcă primarul e de la PNL? Căci asta se întâmplă la Valea Danului, unde primarul a făcut demersuri repetate, a fost asigurat că drumul judeţean Sălătrucu – Curtea de Argeş va fi reabilitat, dar… nu s-a întâmplat nimic! Iar Consiliul Judeţean nu a alocat o sumă mică la Mărăcineni, ci 400.000 lei! Or fi mai urgente panseluţele la blocurile din Mărăcineni sau gropile de pe drumul menţionat? Am discutat pe această temă cu Alina Nicolau, şefa Regiei de Drumuri şi Poduri a judeţului, la care au ajuns aceste cereri. „Este adevărat că am primit solicitări, iar noi am informat Consiliul Judeţean. Iar Consiliul Judeţean a decis să includă acest drum din Valea Danului în programul de reabilitări cu bani prin Programul Operaţional Reguional 2021 – 2028. În prezent se lucrează la cadastrarea sectoarelor de drum vizate”, ne-a declarat Alina Nicolau. Aşadar, drumul s-ar reabilita… la anul şi la mulţi ani pe bani (teoretici) europeni!
Fonduri la dispoziţie
Iată însă cum s-au distribuit sumele din cotele defalcate pe impozitul pe venit din fondul aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean: Arefu – 250.000 lei pentru cheltuieli cu funcţionarea şi asistenţa socială; Budeasa – 200.000 lei pentru construirea unui dispensar uman în satul Colţeşti; Cicăneşti – 200.000 lei pentru reabilitarea şi extinderea unui dispensar uman; Ciofrângeni – 200.000 lei pentru cheltuieli de funcţionare şi asistenţă socială; Hârtieşti – 150.000 lei pentru reparaţii şi întreţinere la Şcoala „Primăria Lucieni”; Mărăcineni – 400.000 lei pentru reamenajare urbană a cartrierului de blocuri (faza a doua) – peisagistică; Negraşi – 200.000 lei pentru reabilitarea Şcolii cu clasele I-VIII Bârlogu; Popeşti – 100.000 lei pentru reparaţii la acoperişul Şcolii Popeşti; Slobozia – 150.000 lei pentru reabilitarea grupului sanitar de la Grădiniţa nr. 3; Vedea – 300.000 lei pentru reabilitarea dispensarului.
Drumuri şi poduri
Sumele din cota de TVA pentru finanţarea cheltuielilor cu drumurile judeţene şi comunale au fost alocate astfel: Albeştii de Argeş – 200.000 lei pentru modernizarea drumului Bolovanului, pe o lungime de 1,8 km; Bogaţi – 100.000 lei pentru un pod din beton armat pe drumul comunal Glâmboc, peste pârâul cu acelaşi nume; Bughea de Jos – 200.000 lei pentru îmbrăcăminte bituminoasă pe Valea Cicanului şi Piscul Vlazilor; Corbeni – 100.000 lei pentru reabilitarea unui pod în satul Berindeşti; Hârtieşti – 400.000 lei pentru modernizarea drumului comunal 49A; Nucşoara – 200.000 lei pentru modernizarea drumurilor comunale Valea Seacă şi Slatina; Poienarii de Argeş – 200.000 lei pentru construirea unui pod dalat în satul Ceaureşti; Sălătrucu – 300.000 lei pentru refacerea podului în satul Lazuri, reparaţii de maluri şi gabioane şi pietruirea a 400 metri din drumul local Lazuri; Stâlpeni – 200.000 lei pentru modernizarea drumului comunal DC 47 (1,5 km); Tigveni – 300.000 lei pentru un pod peste pârâul Badislava, în punctul Şcoala Bălileşti.
Ce zice Dan Manu?
Oficial, conducerea Consiliului Judeţean susţine că în acest mandat nu a ţinut cont de culoarea politică a primarilor când a fost vorba de alocarea de fonduri. „Ba chiar ni s-au plâns primari de-ai noştri că am dat şi noi, şi Guvernul bani mai mulţi pentru primăriile conduse de edili de la alte partide decât PSD! Prioritare pentru noi sunt investiţiile în infrastructură, educaţie şi sănătate, indiferent de culoarea politică a aleşilor locali”, a spus Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean. Dacă aşa stau lucrurile, poate că ar trebui să se facă o analiză mai atentă privind urgenţele şi apoi să se împartă banii. Zicem şi noi, nu dăm cu parul!