S-au făcut mari eforturi materiale în ultimii doi ani pentru modernizarea cimitirului „Sfântul Gheorghe” din Piteşti. Şi totuşi, unii oameni pleacă dezamăgiţi de la mormintele rudelor…
Modernizare
Noul sistem de canalizare realizat la cimitir a atras după sine şi alte modernizări: asfaltarea şi lărgirea tuturor aleilor, un iluminat mai bun, spaţii adecvate pentru carele mortuare şi ritualurile de rigoare, înfrumuseţarea „izvorului” de pe axa centrală etc. Paza a fost organizată mult mai bine, astfel că sunt rarisime cazurile de furturi sau distrugeri, iar recent piteştenii au fost plăcut surprinşi să vadă că, graţie iniţiativei administraţiei de la „Sfântul Gheorghe”, toate aleile cimitirului au fost curăţate. Dar oamenii au acum şi câteva motive de dezamăgire.
Sicrie putrezite
Luni, fiind zi liberă pentru bugetari, unii au ales să facă o plimbare la cimitir, profitând şi de soarele primăvăratec. La ora prânzului, zeci de familii cu prichindei cu tot, veniseră să aprindă lumânări şi să pună flori la mormintele celor dragi. Numai că mulţi copii s-au speriat de ceea ce au văzut. Pe două dintre aleile principale, lăsând la o parte grămada de gunoi, oamenii au văzut sicrie parţial putrezite, pătura şi perna unui mort, aruncate la voia întâmplării. În urma deshumărilor, care au avut loc probabil cu o zi înainte, ele au fost puse pe asfalt, exact pe unde trec vizitatorii. Ba mai mult, alături fusese aruncat şi un sac, pe care unii trecători îl credeau plin cu resturile din hainele bietului defunct, iar alţii, cu oasele acestuia! Toţi cei care au zărit aceste peisaje morbide comentau în fel şi chip despre mentalitatea groparilor bănuiţi că ar fi aruncat resturile pe alei, despre faptul că n-au fost instruiţi…
„N-avem unde să le ducem!”
În ultimii ani, cimitirul s-a extins foarte mult, astfel că la ora actuală el se întinde pe o suprafaţă de peste 17 hectare! În aceste condiţii, se-nţelege, nu e uşor de administrat, fapt pe care-l invocă şi conducerea administraţiei cimitirelor din Piteşti. Directorul Florin Gheorghe nu neagă aceste aspecte neplăcute ochiului, precum sicriele de pe alei, dar explică probleme cu care se confruntă: „Se întâmplă să fie şi şase-şapte înmormântări într-o zi, iar unele presupun şi deshumare. Sicriele, în anumite stadii de degradare, sunt puse la rampele de gunoi, lângă tomberoane. Ele nu stau în locul respectiv mai mult de 24 de ore, pentru că vine o maşină, sunt încărcate şi duse, dar dacă deshumarea a avut loc după ce a plecat maşina, evident, sicriele respective sunt depozitate provizoriu pe alee, până a doua zi…” Directorul recunoaşte că nu există un loc special, undeva în marginea cimitirului, pentru astfel de resturi: „Nu avem o astfel de groapă, în condiţiile în care nu mai este loc nici pentru morminte. Pe de altă parte, nu avem nici personal suficient astfel încât aceste sicrie neputrezite în totalitate să fie transportate pe distanţe mai mari. Ne preocupă problema, ştiu că e neplăcut pentru vizitatori, dar piteştenii trebuie să înţeleagă situaţia reală. Ne gândim la soluţii, aşteptăm idei şi de la oamenii care au rude îngropate aici şi, ca o rezolvare provizorie, probabil vom acoperi aceste sicrie cu prelate de culoare închisă…” Într-adevăr, ieri la prânz, la 24 de ore de la constatările noastre, sicriele au fost luate cu o maşină, iar aleile – degajate…
Eduard TOMAZIU