Pentru spectacolul de românism oferit în amintirea voievodului Vlad Tepeş, zeci de oameni, chiar şi în vârstă de 80 de ani, au urcat, gâfâind, cele 1.480 de scări ca să ajungă la Cetatea Poenari, Cuibul Vulturilor fiind decorul perfect pentru organizarea manifestării „Dracula Fest”. Cu toate că în ziua evenimentului la poalele muntelui turna cu găleata, zidurile fortăreţei erau încălzite de razele soarelui. Şi mai important este că la lăsarea întunericului s-a desfăşurat un show nocturn inedit, ceea ce înseamnă că efortul depus la urcuş a fost răsplătit cu vârf şi îndesat.
Situată pe un vârf abrupt, la intrarea în Cheile Argeşului, la patru kilometri de barajul Vidraru, cetatea datează de la începutul secolului al XIV-lea, fiind refăcută de domnitorul Vlad Tepeş la mijlocul secolului al XV-lea. În fortăreaţă se poate ajunge doar urcând treptele ce şerpuiesc printr-o pădure de fag. Înainte de escaladare, invitaţii la „Dracula Fest” au primit, conform obiceiului, bocceluţe cu merinde şi apă, asortate cu urarea: „Drum bun, cale bătută!”.
Sus n-au găsit… urşi şi nici vulturi, ci personaje trase-n ţeapă; eşafodul a fost amenajat special, pentru a ilustra legendele cu domnitorul român. Bineînţeles că nimeni n-a ratat ocazia de a se fotografia cu Ţepeş Vodă sau cu boierii şi domniţele vremii.
În timp ce oaspeţii s-au înfruptat din cozonaci la… metru, copţi în… dansul flăcărilor, „aprinse” de dansatorii de la „Starfix”, atmosfera din trecut a fost reînviată printr-o reprezentaţie de excepţie. Elevi talentaţi de la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” Piteşti au susţinut recitaluri la flaut şi nai. Pe scena improvizată au evoluat şi solişti cunoscuţi de muzică folk, precum Bogdan Ion Mircea şi Tică Lumânare.
Spectacolul din cetatea lui Tepeş a fost dedicat şi memoriei actorului Florin Dumitru, dispărut dintre noi la sfârşitul lui februarie; regretatul director al secţiei „Aşchiuţă” s-a numărat, timp de câteva ediţii, printre fidelii participanţi la „Dracula Fest”.
Cum era firesc, manifestarea organizată în cadrul Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului a fost gustată şi de reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din Argeş.
Mirela NEAGOE