După cum v-am informat, marţi, Centrul de Copii şi Juniori „Leonte Ianovschi” a fost redeschis, după ce a suferit multiple lucrări de modernizare. Copiii beneficiază de cele mai bune condiţii de pregătire, fiind pregătiţi de antrenori calificaţi.
Centrul de copii şi juniori din Trivale poartă un nume de legendă – Leonte Ianovschi. Fostul antrenor este cunoscut de iubitorii fotbalului drept omul care l-a descoperit pe marele Nicolae Dobrin – şi nu numai – şi a rămas în istoria fotbalului românesc ca un mare şlefuitor de talente. Ce reprezintă Leonte Ianovschi pentru fotbalul românesc? Faptele vorbesc, cuvintele sunt de prisos. Însă ideea redeschiderii acestui centru este apreciată de toată lumea.
Foştii componenţi ai Craiovei Maxima, Silviu Lung, Rodion Cămătaru, Aurică Ţicleanu şi Ilie Balaci, au lăudat autorităţile pentru iniţiativa de a redeschide centrul şi au ţinut să ne vorbească la superlativ despre „Patriarhul Fotbalului Argeşean”, pe care nu l-au uitat.
„Ascensiunea mea i se datorează”
Viorel Moiceanu, fost fotbalist FC Argeş: „Sunt sigur că acest centru de copii şi juniori va continua să scoată fotbalişti pe bandă rulantă. Am auzit că nu se percepe nicio taxă, iar antrenorii sunt profesionişti. Felicitări! Aş mai dori să spun ceva, deşi deviez de la întrebarea dumneavoastră. Când spui Leonte Ianovschi rosteşti numele unei legende. A scos pe bandă rulantă fotbalişti de valoare. Ascensiunea mea în fotbal i se datorează exclusiv lui Leonte Ianovschi şi nu îl voi uita niciodată. În 1977, nea Lenci a venit să vadă un meci de Divizia C, dintre Dacia Piteşti şi Flacăra Moreni. Pe teren mă aflam şi eu, jucam la echipa piteşteană şi am marcat trei goluri. După joc, Nea Lenci i-a spus lui Halagian: «Trebuie să-l luăm pe ţăranul de la Dacia care a marcat trei goluri, are stofă de fotbalist, loveşte mingea cu ambele picioare». Aşa am ajuns la FC Argeş”.
„Revenirea la o tradiţie”
Silviu Lung: „Ideea redeschiderii acestui centru înseamnă revenirea la o tradiţie a fotbalului şi o şansă oferită tinerilor talentaţi de a continua şi pune în valoare fotbalul argeşean. În condiţia în care FC Argeş a fost primul club de fotbal din ţară. Leonte Ianovschi nu mai are nevoie de nicio prezentare, toată lumea fotbalului românesc ştie că a fost un mare şlefuitor de talente, un pedagog desăvârşit pe care îţi era drag să-l asculţi vorbindu-ţi despre fotbal. Nu am avut plăcerea de a lucra cu dumnealui, dar am auzit de la colegi atâtea lucruri frumoase… Ştiu că numele Ianovschi este prezent şi acum în fotbalul românesc, fiul şi nepotul sunt antrenori foarte buni”.
„Să se mai nască fotbalişti renumiţi”
Rodion Cămătaru: „Familia Ianovschi este renumită în sportul rege. Iar pe nea Lenci toată lumea îl ştie. Îl cunoşteam, îi ştiu foarte bine familia, sunt oameni serioşi, oneşti, profesionişti. A fost un profesionist desăvârşit. Sper ca de la acel centru care poartă numele unei legende să se mai nască fotbalişti de renume, ca pe vremuri. Copiii să fie serioşi, să antreneze, să fie conştiincioşi, să-şi asculte antrenorii şi încetul cu încetul să cunoască istoria acelui centru din care fac parte”.
„Leonte Ianovschi respira fotbal”
Aurică Ţicleanu: „Mă bucur că s-a redeschis centrul de copii şi juniori care poartă numele unei legende. Felicitări celor care au avut această iniţiativă! De pe urma acestui centru fotbalul românesc va avea foarte mult de câştigat, sunt sigur. Pentru că ştiu că la Piteşti sunt antrenori profesionişti şi devotaţi, oameni care iubesc tinerii talentaţi şi vor face tot ce le va sta în putinţă pentru a le îndruma paşii către cele mai înalte piste ale sportului rege. Permiteţi-mi să spun câte ceva şi despre nea Lenci. Acest om respira fotbal, a pus bazele unei şcoli de fotbal pe anumite principii, se identifica cu sportul rege din Piteşti. În ţară, pe vremea când nea Lenci era antrenor, mai existau şcoli de fotbal puternice, la Craiova, Constanţa, Iaşi, Timişoara, la Bucureşti etc. Fiecare era condusă de profesionişti. Şcoala din Piteşti avea specificul ei. Leonte Ianovschi a atras ca un magnet talentele fotbalistice şi a împins performanţa până la câştigarea titlului naţional. Era fantastic acel om! A dat nume de referinţă în naţionala de fotbal. De exemplu, când spui Dobrin, spui Ianovschi, şi invers. Cu timpul, nea Lenci a pasat ştafeta fiului său şi apoi nepotului, cu care federaţia colaborează extraordinar la sectorul copii şi juniori. Mă înclin în faţa acestor oameni şi sunt fericit că pot colabora cu ei. Vă rog să-mi permiteţi să mai spun ceva. Este important ca echipele de tradiţie să revină în actualitate, mă refer la primul eşalon. Dar cei de acolo trebuie să facă şi un stadion pe măsura numelui şi renumelui pe care-l are FC Argeş. E păcat să ai un centru de copii şi juniori foarte puternic, amenajat la standarde înalte, şi să nu ai un stadion dichisit”.
„Doi magicieni: Ianovschi şi Dobrin”
Ilie Balaci: „Numele Leonte Ianovschi atrage ca un magnet şi sunt sigur că acel centru va fi o rampă de lansare pentru mulţi fotbalişti. Piteştiul a fost dintotdeauna un izvor nesecat de talente, acel centru a scos mereu fotbalişti de top. Mă aştept să se întâmple şi pe viitor acest lucru. Puştii, dacă sunt serioşi, pot face pasul către echipa de seniori FC Argeş… Pe vremuri, nu prea ştiam ce se întâmplă în Argeş, dar auzeam că la Piteşti sunt doi magicieni ai fotbalului, Ianovschi şi Dobrin. Primul, un adevărat şlefuitor de talente, toţi cei care au trecut prin mâna sa au ajuns în prima ligă şi chiar în naţionala României. Acum, privind retrospectiv, stau şi mă întreb pe unde se află FC Argeş… Dacă se mai numeşte aşa. Cât despre gazonul acelui stadion încărcat de istorie… Am fost la meciul FC Argeş – CS Mioveni, disputat în liga secundă în urmă cu câteva etape, şi arăta foarte rău”.