Ieri, la Centrul Cultural Piteşti, poeta Denisa Popescu şi Mihai Golescu, directorul cotidianului „Argeşul”, au depănat… „Poveşti de viaţă – poveşti de suflet” pentru şi împreună cu elevii clasei a XII-a de la Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”.
Un ziarist de cursă lungă
„Mihai Golescu face parte din categoria ziariştilor cultivaţi pentru care onoarea este esenţială. Şi-a depăşit temerile, teama şi a pus umărul la fondarea primului ziar liber din epoca post-modernă. Evenimentul s-a petrecut în momente de cumpănă, la Revoluţie, iar de atunci a căutat să aducă în faţa cititorilor adevărul, fără să abuzeze de senzaţional. Este un ziarist de cursă lungă pe care am sfârşit prin… a-l iubi” – a declarat Denisa Popescu.
Provocările prezentului
Presa de astăzi e supusă provocărilor de tot soiul, iar dacă ar fi să rezumăm totul într-un cuvânt, acela ar fi supravieţuirea. Este uşor să cazi în capcana senzaţionalului, să faci un ziar de scandal care se vinde, dar mult mai greu e să vinzi, să faci bani păstrând o coloană vertebrală axată pe valori morale. Care valori pare-se că nu mai au căutare în societatea de azi. Mihai Golescu le-a împărtăşit elevilor acest trist adevăr.
„Vedeţi cum presa locală şi nu numai scoate în faţă toate crimele, violurile şi alte acte de violenţă. Noi prezentăm altfel lucrurile. Încercăm să ajungem la miezul problemei, la ce anume generează asemenea comportamente şi ce putem face pentru ca ele să nu se repete” – a spus directorul ziarului „Argeşul”.
În orice caz, oamenii au devenit comozi şi superficiali. Inclusiv tinerii prezenţi în sală au recunoscut că nu mai cumpără presa tipărită, pentru că le este mult mai la îndemână să citească ştirile pe telefon sau pe tabletă. În plus, e şi gratuit, nu-i aşa? Dar lectura pe internet, fapt dovedit statistic, este superficială şi puţini reuşesc să asimileze informaţiile de detaliu. Fluxul de pe Facebook abundă în titluri, fotografii şi videoclipuri pe care oamenii le trec cu vederea într-o clipită, căutând mereu şi mereu altceva.
„Direcţia mea, către nordul moral”
„Educaţia, cultura a omorât fiara din noi. Din păcate, la unii n-a fost omorâtă fiara şi se dau în spectacol. Aşa a ajuns şi presa să hărţuiască, să evidenţieze fapte odioase. Iar violenţa naşte violenţă. Direcţia mea este către nordul moral, în asta am crezut de la bun început. Este important să ne ocupăm de problemele cu adevărat semnificative, fie că o facem de la Piteşti sau din alt oraş. Iată că sunt 20 de ani de când sunt director şi am putut rezista şi aşa, cultivând respectul pentru valoare, pentru frumos, pentru adevăr” – le-a transmis Mihai Golescu elevilor.
Nu a scăpat de… senzaţional
Discursul a stârnit curiozitatea elevilor, care l-au pus la grea încercare pe invitatul special cu întrebări precum „Care este ştirea care v-a impresionat cel mai mult?” sau – dacă e să facem o selecţie din domeniul senzaţionalului (că tot s-a pomenit despre tabloide) – „Care a fost prima dv. iubire?”. La cea din urmă întrebare dl. Golescu a venit cu un răspuns pe măsură: „Lectura!”. În ceea ce priveşte emoţia, cel mai impresionant lucru, cu adevărat zdruncinător, ar fi „Revenirea la normalitate […]. Suntem atât de răvăşiţi ca societate încât, ca să ajungem aici, «ne trebuie două secole», mi-a spus un apropiat odată…”. Dacă este sau nu aşa, copiii copilor noştri poate că ne vor spune asta. Important este ca noi „să ne păstrăm valorile morale, să ne asumăm disciplina propriului viitor” – a conchis directorul ziarului nostru.
La rândul lor, elevii au ieşit în faţă şi au depănat propriile poveşti. Interesant este cum tinerii care au crescut departe de părinţi îi au tocmai pe aceştia drept modele în viaţă. Cel mai probabil, după cum a sugerat poeta Denisa Popescu, este vorba despre ceea ce vor să devină – exact ce le-a lipsit: o mamă, spre exemplu.
George OLTEANU