Cum poate creşte calitatea vieţii păstrându-se identitatea şi valorile autohtone? Am încercat să aflăm asta de la primarul din Boţeşti, domnul Gheorghe Stancu. Invitat ieri la emisiunea „Subiect de presă” de la „Antena 1” Piteşti, edilul comunei a făcut o serie de dezvăluiri pe care gazdele din platou, Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, le-au catalogat ca fiind de maximă importanţă pentru autorităţi. Numai de calitate şi dezvoltare nu putem discuta câtă vreme hoţii operează fără să fie traşi la răspundere pentru faptele lor.
Întreaga poveste a plecat de la modul în care fostul primar, precum şi apropiaţi ai acestuia au reuşit să obţină mai multe titluri de proprietate în comună, transformând practic întreg teritoriul într-un domeniu privat unde fiecare face ce vrea.
Au pus stăpânire pe toate resursele
„În anii de mandat, fostul primar a făcut procese-verbale care ţin loc titlurilor de proprietate pe terenurile de sub construcţii. Am încercat să recuperăm câte ceva, am mers în instanţă, dar am pierdut trei procese. Acum suntem obligaţi la plata unor chirii pentru construcţii de care nici nu puteam beneficia. Anul ăsta avem hotărâre judecătorească să dăm 530 milioane pe an doar pentru că silozul de fructe ocupă terenul – acum privat. Şi acesta nu e singurul caz” – a dezvăluit primarul.
„Trăim într-o societate care pune mare preţ pe proprietate. Orice lege apără proprietatea, în ideea că e sfântă. Bun, dar uneori trebuie văzut cum s-a intrat în posesia acestei proprietăţi şi cum se justifică solicitarea unor asemenea sume. Să plăteşti peste 500 milioane chirie din banii comunei? Cum este posibil?” – a întrebat directorul ziarului nostru, domnul Mihai Golescu.
„Cei de la Prefectură mi-au răspuns că se mai fac greşeli. Instanţa, cum spuneam, a dat câştig de cauză noilor proprietari. Culmea, noi, comunitatea, n-am beneficiat de aceste clădiri! Acestea sunt împrejumuite şi le folosesc ei – dacă le folosesc. Noi nici nu avem dreptul să intrăm acolo! Practic, nu mai există domeniu public la Boţeşti” – a răspuns Gheorghe Stancu.
Gaşca şmecherilor
„Consiliul local înseamnă fostul primar, fostul viceprimar, vreo doi pădurari şi un general care, deşi are 100 milioane lei pensie, cere bani de transport că vine la şedinţă o dată pe lună. Avem datorii şi, ca şi cum nu ar fi suficient, în comună se fură ca-n codru. Câteva persoane, angajaţi ai pădurarilor, taie şi fură lemne. Şi nu se întâmplă ocazional. Pentru ei nu există zi, indiferent că plouă sau că e duminică, să nu facă asta. Zeci de maşini pleacă zilnic cu lemne din pădure de la Boţeşti. Sunt convins că autorităţile au habar, avem mai nou şi supraveghere video, dar nu fac nimic în privinţa asta” – a continuat edilul.
„De când sunt primar la Boţeşti, nu am scos un leu din bugetul local pentru organizarea Zilei Comunei. Am făcut cu bani din propriul buzunar, pentru că mi-am dorit să fac asta. Eu nu am maşină de serviciu. Iubesc comuna asta şi simt că localnicii sunt oameni muncitori. Dar ce facem cu hoţii? Cei de la Prefectură au ajuns să mă considere reclamagiu. Asta e trist, că nu am cui să mă adresez în situaţia în care oamenii de bună credinţă îmi semnalează problemele.”
Nici de la centru nu vine ajutorul
„În aceste condiţii, am încercat să fac ce pot, am început asfaltarea drumurilor comunale pe trei kilometri. Jumătate din lucrare este gata, dar a trebuit să depunem o factură la Ministerul Dezvoltării (finanţatorul proiectului) pentru plata lucrării executate. Problema e că lucrările s-au oprit din cauza facturilor neplătite de minister. Au spus că, dacă nu se poate acum, vor plăti abia la anul. Dacă nu ne mai dau banii, vom fi în situaţia de a avea o jumătate de drum asfaltat şi cealaltă în care te înfunzi. Peste toate, aceşti pădurari de care vă spuneam şi care exploatează material lemnos târăsc copacii şi strică drumul.”
În rest, aspecte pe care le-am observat la vizita noastră pentru întocmirea documentaţiei:
– Gaze nu sunt şi nici posibilităţi nu există;
– Nu e nici semnal la telefoane mobile! Operatorii consideră că investiţia e prea mare pentru o comună atât de mică;
– Apă în gospodării există, dar nu şi canalizare. Primarul spune că depune în fiecare an proiectul, dar de fiecare dată este respins. În acest sens, s-a născut întrebarea: „Nu sunteţi sprijinit politic?”
„Îmi aduc aminte când dl. Manu a venit la şefia Consiliului Judeţean şi a spus că niciodată nu va aborda politic problemele din judeţ. Eu simt că nu e aşa. Acum ceva ani, eram mai mulţi primari în PNL. Cei care au plecat la PDSR (actualul PSD) au acum canalizare, au sprijin pentru tot soiul de achiziţii. Eu mă chinui de cinci-şase ani să iau pe GAL un tractor. Puteam să-mi schimb şi eu culoarea politică, dar am considerat că, la vârsta asta, am conştiinţă şi nu e normal să mă plimb de la un partid la altul. M-am dus la PNL şi am rămas acolo” – a răspuns Gheorghe Stancu
„Nu avem mari resurse la Boţeşti, dar e o zonă pomicolă bogată. Din păcate, munca oamenilor e în zadar. Ţuica, deşi curată, e plătită cu 8 lei litrul, iar merele se vând cu un leu. Din cauza problemelor cu terenurile, nu putem folosi nici silozul, nici depozitul, nimic. Măcar să nu le mai avem în inventar atât timp cât nu le folosim” – a conchis primarul de la Boţeşti.
9 Comentarii
mihnea
Daca extrapolam cam asta este situatia pentru toata Romania din pacate.Avem o patura subtire foarte bogata si alta care se zbate in saracie.Situatia se poate rezolva prin controlul strict al averilor.Bancile trebuie sa raporteze orice tranzactii suspecte fiscului,cash ul confiscat daca depaseste o anume suma.Cam asa se intampla prin UK.Usor de pus in aplicare daca se vrea dar nu cred ca va fi vreodata vointa politica pentru asa ceva.
Anonim
Ce ai tataie cu noi, parcă mai ieri scriai că… „ce muncitor” şi ce fericit eşti tu prin „țările calde” , unde ai migrat ! …Dar te ții gaia mațu de noi şi de păcatele noastre…Mai du-te şi tu la…FMI (sau la referendum), că „la țară” geme…de d’alde d’ăştia ca tine !…
Boni
Domnule Mihnea, mergeți la Referendum? Dacă da, cum votați?
Anonim
Cu ştampila ,în dreapta !
mihnea
Nu sunt in tara,oricum nu as vota.Eu am dat o solutie pentru problemele Romaniei.Nu cred ca trebuie sa iventam noi apa calda ci doar sa copiem legi bune din tari fara coruptie.Dumneavoastra cum credeti ca se poate rezolva problema coruptiei?Din cauza acesteia Romania a ramas subdezvoltata si va ramane daca nu vom avea o justitie independenta.De ce nu dau politicienii independenta totala CSM?
Boni
Vă mulțumesc pentru faptul că mi-ați răspuns, chiar dacă, în unele probleme, avem puncte de vedere diferite.
Anonim
Cu ştampila ,în dreapta !
MARIN
Ați pus punctul pe i prin afirmația „Cei de la Prefectură au ajuns să mă considere reclamagiu. Asta e trist, că nu am cui să mă adresez în situaţia în care oamenii de bună credinţă îmi semnalează problemele.”
Domnule primar , furturile sunt organizate, iar cei de la Prefectură sunt implicați până peste cap.
Este normal să fiți considerat reclamagiu pentru ceea ce faceți.
Definiția reclamagiului, este foarte clară cel care sesizează abuzuri și furturi este considerat reclamagiu , Staulul Mafiot Român fiind contra reclamagiilor.
Anonim
Iată un caz, când „androidul” este mai deştept decât utilizatorul lui : „staulul mafiot”! Vreau să-l cumpăr !