Ne mai mirăm că nu vin investitori în comunele județului?! Păi, când stabilești impozite locale cu mult mai mari decât în centrul Bucureștiului, ne mai mirăm că la Băbana, comună aflată la o aruncătură de băț de Pitești, nu există decât un singur investitor?! Într-o zonă înconjurată de pădure, o comună care ar putea deveni turistică – dacă s-ar dori – ei, bine, prin „politica de taxe și impozite locale”, autoritățile au reușit să-și atragă nemulțumirea cetățenilor și alungarea investitorilor.
Exemple: impozite stabilite pentru anul 2021: la Băbana – 1.246 lei/mp de clădire categoria A; București, sectorul 1: 1.100 lei/mp; la fel și la Pitești, 1.100 lei/mp.
Prin Hotărârea Consiliului Local Băbana nr. 35/ 23.07.2020, luată cu 10 voturi din 11 consilieri în funcție, au fost adoptate niveluri record de impozite locale. Cei 10 consilieri nu au știut ce au votat, se pare, pentru că hotărârea a fost redactată de primar și secretar, iar consilierii au ridicat cuminți mâna, „ca la școală”. Aparatul de vot a funcționat perfect. Dar cum să nu funcționeze dacă o bună parte dintre consilieri au ajuns în această funcție doar fiindcă pot fi manipulați, pentru că de studii sau de competențe în administrație nu poate fi vorba.
Ar fi interesant dacă aceștia ar da un test (scris de mână, ca să se poată vedea și calitatea scrisului!) prin care să ne spună ce motive i-au îndemnat să adopte un așa nivel de impozite, respectiv maximul prevăzut de Codul fiscal. Probabil că unul din motive ar fi acela că Băbana are de plătit niște salarii „babane” angajaților din aparatul primăriei, de exemplu femeia de serviciu luând, până nu demult, lunar 2.700 lei; nemaivorbind de restul! De unde să dai asemenea salarii dacă nu pui „presiune” pe proprietarii de case din comună, nu?
Hai să comparăm și cu impozitele din Pitești, acesta fiind cel mai apropiat municipiu. Prin Hotărârea nr.146 din 29.04.2020, valoarea impozabilă a unei clădiri din categoria A (Clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă sau din orice materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic), dotate cu instalații de apă, canalizare, electrice și încălzire (cum, de altfel, sunt majoritatea locuințelor), se stabilește suma de 1.100 lei/mp pentru anul 2021 (la fel ca în București). Dar, să nu uităm: la Băbana, 1.246 lei/mp. Cotă care, în funcție de zona de amplasare a clădirii în comună, se mai „ajustează” – în sus! – cu coeficientul de 1,10 sau 1,05. Adică se mai adaugă 5 sau chiar 10%. Asta ca să îi „sperie” pe toți cei care ar dori să construiască sau să investească în Băbana.
Vă punem la dispoziție linkurile de unde vă puteți informa cu privire la impozitele și taxele locale din Sectorul 1 – București și din municipiul Pitești. Pentru comparație:
https://www.impozitelocale1.ro/taxe2021.html
Pun și linkul pentru comuna Băbana, dar din păcate, site-ul Primăriei Băbana afișează doar taxele locale până în anul 2017. Restul – probabil sunt la secret. (https://www.primariababana.ro/primaria/taxe-locale)
Maria MILIARE
Un Comentariu
Anonim
Intai de toate ar trebui sa plateasca si consilieri impozitul pe cladiri si masini sa nu fie scuoti. Asa vedem daca mai ridica mana ca la scoala 🤣🤣🤣🤣