# A decapitat o capră şi a făcut franjuri doi porci
În ultima perioadă am relatat aproape zilnic despre faptul că urşii par că nu se mai tem nici de oameni, nici de claxoane, vuvuzele, petarde sau alte obiecte care fac zgomot şi coboară tot mai des din munţi.
Oamenii se tem
Prezenţa lor pe Transfăgărăşan, în zonele de picnic sau în curţile locuitorilor din zonele din nordul judeţului, şi nu numai, este o mare problemă. Oamenii se tem pentru viaţa lor şi a copiilor, mai ales că acum sunt în vacanţă, dar şi pentru avutul din gospodării. Autorităţile judeţene fac tot ce le stă în putinţă, dar situaţia a devenit de-a dreptul alarmantă. Aşa cum am precizat, efectivele de urşi în Argeş sunt de peste trei-patru ori mai mari decât ar fi trebuit. Parcă ştiind că sunt protejate de lege, sălbăticiunile continuă să producă pagube însemnate.
Animale omorâte în coteţe
O astfel de situaţie s-a înregistrat în urmă cu două seri, când un urs a dat iama în gospodăria unui brigadier silvic din Aninoasa, unde a omorât trei porci şi două capre. Alertate, autorităţile şi-au intensificat eforturile la forurile competente, iar rezultatul este că, ieri, Direcţia Silvică Argeş a primit aprobare să vâneze doi urşi. Unul chiar la Aninoasa, iar celălalt la Arefu. Tot ieri la prânz autorizaţiile pentru împuşcarea celor doi urşi erau în curs de emitere. De reţinut că nu vor fi împuşcate ursoaice care au pui.
Înmulţire necontrolată
Vă reamintim că la conferinţa de presă de săptămâna trecută a Jandarmeriei Argeş subprefectul Adrian Bughiu preciza că această situaţie este cauzată de un ordin prin care se interzice vânarea urşilor, dar anterior acestei decizii, pentru a menţine sub control efectivele de urşi, cota de vânătoare era de 25 exemplare pe an. Rezultatul este că urşii s-au înmulţit necontrolat, iar ursoaicele fac chiar şi patru sau cinci pui. Din câte am înţeles, se depun diligenţe pentru anularea respectivului ordin, deşi există ONG-uri pentru protecţia animalelor care se opun cu vehemenţă. Nu am vrea să fim răutăcioşi, dar de protecţia oamenilor se ocupă cineva? Să nu uităm că unii semeni şi-au pierdut viaţa ori au rămas mutilaţi pe viaţă (cazul bărbatului din Curtea de Argeş care a rămas fără un picior este cel mai proaspăt, ca să zicem aşa, exemplu pentru astfel de situaţii) după ce au fost atacaţi de urs. Şi nu ne referim la turişti care, cu maximă inconştienţă, hrănesc sălbăticiunile ieşite la marginea drumului ori opresc maşinile ca să facă poze, expunându-se riscului de a fi atacaţi în orice moment.
2 Comentarii
Anonim
Singura solutie ramane ca in fiecare localitate terorizata de ursi sa se stranga doua trei sute de barbati in putere inarmati cu topoare, furci , coase si avand caini si sa ia la pieptanat padurea. Daca se vor implica si oameni din localitatile limitrofe cu siguranta animalele vor fi destul de speriate ca sa mai revina curand in zona iar politia si jandarmeria nu poate amenda atata lume. In plus un astfel de experiment paleolitic care seamana destul de mult cu ceea ce se intampla in comuna primitiva reprezinta un bun exercitiu legat de organizarea populatiei la vot in vremea PSD.
Anonim
Când urșii aveau locuri amenajate în care primeau zilnic hrană, nu atacau
pe nimeni
Ursul e animal omnivor, preferă fructele, atacă în disperare, din lipsa hranei
Am locuit o perioada în Harghita, patria urșilor, locul în care preferă N. Ceaușescu să vâneze
Străbateam noaptea pădurea și nu m- a atacat niciunul. Singură mea grijă era să- mi fac simțită prezenta de la distanță, daca-i surprinzi , te ataca de spaima
Dar aveau hrana asigurata zilnic de Ocolul Silvic, intr- un tarc, amenajat special
Daca satenii ar pune zilnic resturile de mâncare într- un loc în care se intalnesc aceștia, să rămână stabil , pentru a- l recunoaște, nu ar mai fi atacați
Dumnezeu să le lumineze mintea!