Judecătorii Curţii Constituţionale au respins iniţiativa cetăţenească (desigur, politicul şi-a băgat iar coada) care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Pentru acest demers au fost strânse 140.000 de semnături, dintre care 120.000 validate de primării şi depuse la Curte împreună cu iniţiativa de către grupul parlamentar USR.
Iniţiativa a fost respinsă pe motiv că au fost strânse prea puţine semnături. Aceasta în condiţiile în care în 2011 a fost modificată legislaţia, astfel încât alegerile locale să se desfăşoare doar într-un tur de scrutin. Aşa se face că PSD, de exemplu, are în Argeş peste 70 de primari, dintre cei 102 aleşi în 2016! Nu e de mirare că în ultimul an partidele de opoziţie – USR, PNL, PMP şi Pro România – au spus în repetate rânduri că doresc să se revină la alegerea primarilor în două tururi.
Acelaşi punct de vedere l-a avut şi ALDE, partenerul de guvernare al PSD, ceea ce a creat tensiuni în interiorul coaliţiei de guvernare.
4 Comentarii
Anonim
Alegeri (generale) în 2două „tururi de scrutin” (sau mai multe) încalcă chiar Esența Democrației înțeleasă ca Puterea numărului (mai mare) de voturi date de alegători (egali în dreptul lor de a alege) şi obținute de un CANDIDAT (care le obține în condiții de vot direct şi egal pt. TOȚI candidații /egali în drepturi şi datorii) !
Nu este în spiritul/esența democrației ca să organizezi „turul 2doi ” pt. aceleaşi alegeri doar cu primii doi candidați care au obtinutinut cele mai multe voturi în „primul tur”/”turul1” !
Logic şi în spiritul Democrației ar fi declararea ca „ALES” a candidatului care obține cel mai mare număr de voturi față de ceilalți sau dacă se organizează şi tururi „suplimentare” să participe în continuare TOȚI candidații până unul obține 50%+1 din voturi ! Ne place, nu ne place, acesta este spiritul Democrației şi al PUTERII obținute prin VOT universal (general), direct şi EGAL !
Ioan
De acord cu esenta democratiei dar….cu reprezentativitatea cum ramane….ce fel de democratie este aceea in care…”catindatul” Primar/Partid este ales cu 10-20% din voturile cetatenilor cu drept de vot….si conduce o Primarie/un Guvern/un Parlament/este Presedinte….in contextul in care „catindatul” nu obtine peste 50% din voturile cetatenilor cu drept de vot…traim in pseudo-democratie…intr-o falsa democratie…NU au reprezentativitate…desi declara cu aroganta: „ne-a votat POPORUL”…complet fals.
Ideea cu 2 tururi are rolul de a…corecta partial aceasta…anomalie…a existentei procesului democratic…castigi dar…nu ai reprezentativitate.
La ultimele alegeri la Pitesti…Primarul a fost ales cu cca 12.000 de voturi din peste 100.000 de cetateni cu drept de vot…este lipsit de reprezentativitate…cetatenii pot oricand sa-l demita…daca se mobilizeaza. Asa ca…mai usor cu…spiritul democratiei… daca nu exista si reprezentativitate…este o democratie oarba/schioapa/fara orizont.
Anonim
Domnule, exact despre asta e vorba ! De fapt, nu doriți democrație ! Votul democratic e liber (poți participa-dacă ai dreptul,îndeplineşti criteriile- sau NU ) !
Dacă nu participi, accepți OBLIGATORIU ce a rezultat în urma votului celor care au votat , în condițiile prevederilor Constituției în vigoare la data ALEGERILOR. Ştiu,…e greu pt. cineva cu mentalitate Dictatorială (Dictatura e cea mai eficientă şi cea mai IEFTINĂ când vrei PUTEREA doar în interesul tău PERSONAL, clamând , IPOCRIT, că te-a ales şi reprezinți TOT POPORUL!)…DEMOCRAȚIA COSTĂ mulți BANI ! …Şi are şi ea limitele ei. Nu e perfectă, dar e SUPERIOARĂ tuturor celorlalte forme de…”REGIMURI” politice ! Nu s-a văzut Regim politic DEMOCRATIC , fără respectarea PRINCIPIILOR care fundamentează Democrația. Primul este VOTUL DEMOCRATIC cu trăturile lui : 1.Universal ; 2. Egal ;3. Direct etc. !!!
Vă e mai clar sau aprofundați ?…
Anonim
Apropo de titlul articolului de mai sus , ONOAREA unui segnior (nobil) sau a celor care se identificau, simbolic, cu cei de condiție(superioară) se apăra/salva , în trecut, prin DUEL cu diverse „arme egale” (săbii, pistoale etc.-şi caii erau tot arme!) Nu era obligatoriu să-ți omori adversarul în Duel ca să-ți „speli” Onoarea ! Cine pierdea rămânea cu onoarea…”nereperată”!(Caragiale)!