Primăvara artistică a început, la Topoloveni, cu festivalul-concurs care o omagiază pe Tita Bărbulescu. Evenimentul găzduit de Casa de Cultură „Preot Ion Ionescu” a avut o dublă însemnătate, întrucât în 2019 se împlinesc 60 de ani de când doamna muzicii populare munteneşti s-a lansat în cariera de solist vocal, iar cu acest prilej Consiliul Judeţean i-a acordat artistei trofeul „Fabricat în Argeş”.
Tita Bărbulescu s-a născut la 15 februarie 1936, în Topoloveni, moştenind talentul tatălui, un cunoscut lăutar din zona Argeşului. La 14 ani, a făcut parte din corul căminului cultural Topoloveni-Călineşti; participând la concursuri de gen, artista a câştigând locul I, ca solistă vocală. A studiat canto la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, avându-i profesori pe Gheorghe Oancea şi Ana Armăşeşcu. După absolvire s-a angajat în orchestra populară „Doina Argeşului” din Piteşti. A cules folclor de la vechii lăutari autentici din Argeş. Alături de orchestra amintită, a făcut şi primele înregistrări, la doar 16 ani, la Radiodifuziunea Română. A evoluat alături de faimoşii artişti ai vremii: Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Aurelia Fătu Răduţă, Emil Gavriş, Dan Moisescu, Alexandru Grozuţă, Ioana Radu, Mia Braia, Rodica Bujor şi Ion Luican. În afară de folclor, artista interpretează muzică lăutărească autentică, muzică de petrecere şi romanţe.
Tita Bărbulescu s-a impus în lumea muzicii populare printr-un repertoriu autentic din care fac parte melodiile: „Sus la munte la Muscel”, „Lele, lelişoara mea”, „De-ai fi neichii drăguliţă”, „Din Piteşti păn’ la Trivale”, „Argeşene, argeşene” etc.
Concursulul tinerelor talente dedicat Titei Bărbulescu a fost urmat de recitaluri susţinute de artista omagiată, Maria Loga, Grupul vocal „Doruri muscelene”, Ana Maria Iorgulescu, Sebi David, Iuliana Muscalu, Diana Călinescu şi Bogdan Oncioiu. Acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra „Doina Argeşului” a Centrului Cultural Judeţean, dirijată de Virgil Iordache.
3 Comentarii
Anonim
Talentul şi farmecul acestei mari artiste a muzicii populare româneşti autentice au făcut fericiți pe români, la bucurie, şi au mângâiat sufletele lor, la tristețe . Argeşenii au fost şi sunt mândri că TITA Bărbulescu este argeşeacă .Îi urăm viață fericită şi plină de harul ei de mare solistă care este şi va rămâne în Istoria Mare Culturală a Argesului şi a României .La mulți ani, Tita Bărbulescu şi îți suntem recunoscători pentru că ne-ai dăruit şi nouă din harul tău fără pereche !
Anonim
La mulți ani, Tita!
Anonim
Dumnezeu să ierte păcatele,Tita Bărbulescu🔥😥☮️🙏