Ca edil, nu poți avea parte numai de lucruri confortabile. Diversitatea unei comunități atrage după sine diversitatea de cerințe, diversitatea de evaluări a capacității administrației, diversități comportamentale, până la a-ți intra în birou – fapt real (!?!) – și a te lua de gât… Se mai întâmplă și altceva: proba timpului. Luate în bășcălie (pe nedrept), „pasajele lui Pendiuc”, „canalul lui Pendiuc” s-au dovedit a fi, astăzi, bunuri în zestrea urbană a Piteștiului.
Chiar și WC-ul – care a declanșat, cum am scris la timpul potrivit, o „clochemerliadă argeșeană” (apropo de romanul satiric „Clochemerle”, al lui Gabriel Chevallier) cu trimitere la D.N.A. și la făptuitori bănuiți de fel de fel – a devenit un punct… prețuit de mulți trecători prin piața centrală…
Are dreptate amicul care, referindu-se la „momentul 50” al lui F.C. Argeș, îmi spunea: „Ăștia cred că istoria începe, în toate domeniile, o dată cu ei!” Se referea la faptul că organizatorii au omis multe nume, cu reale implicări în istoria clubului…Îmbucurător este faptul că, totuși, s-au gândit bine și acolo unde alb-violetul (jucător, antrenor) nu mai este decât în amintiri, au invitat soțiile. Gest frumos!
De ziua Simfoniei, nu toate lalelele erau înflorite, semnal că, în funcție de condițiile meteo, data poate fi schimbată. De fapt, prima ediție a fost mult mai târziu! Noua destinație – Parcul „Lunca Argeșului” – s-a dovedit a fi o idee bună, dar centrul urbei n-a trăit fastul de odinioară. Discuția – eventual – ar intra în perimetrul „De gustibus!”…
În centru, brandul „Ciucaș” a oferit, sub corturi „civilizate”, plăceri la sticlă sau pahare. Aici, părerile sunt iarăși diverse. În Franța, la Limoges, oraș universitar, cu o populație mult mai mare decât Piteștiul, găzduia, în weekend, grătare și răcoritoare, inclusiv alcoolice. N-ai cum să-i împaci pe toți, apropo de diversitate! Revin asupra legăturii dintre „Ștrand” și „Lunca Argeșului”, la necesitatea amenajării civilizate a acelei pante! Ea are o invitație clară pentru administrație în acest sens: din „Luncă”, la poalele ei, se sfârșește aleea betonată. Deci!?! Primăria însă tace, dând impresia că nu se mișcă pe întreaga suprafață a realului comunității. Defect grav! Dacă s-a vorbit despre o „Carte albă” a fiecărui mandat al primăriei ar trebui să existe și o „Carte albă” a comunității, cu evidența cererilor edilitare ale cetățenilor.
Altfel, consiliul local, numai cu propunerile consilierilor, ar putea deveni un fel de „consiliul Karaoke”, cu înțelegeri din calcule politice. Cenzura productivă a cetățenilor ar fi un echilibru la consecințele listei electorale care aduce, automat, în consiliu și persoane – să fiu iertat – irelevante! Da! Karaoke este interzis în politică!
Un Comentariu
Anonim
Chiar așa, vorba unei vajnice băgătoare de seamă…în politica editorială/editorialistică (cf. matricea genuin utilajeristă a presei loco @rgeșene -Secera și ciocanul !)…”și ce-o mai urma” !?! …
Și, în loc să se îmbujoreze, japonezii semant(i)coși devin și mai palizi !!?