Azi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în urma declarării unui recurs în interesul legii, că lipsa menţiunii cu privire la aplicarea sancţiunii suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp şi a temeiului legal (articolul din Codul rutier) atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de contravenţie prin care s-a dispus reţinerea permisului.
Prin urmare, de acum încolo procesul-verbal de contravenţie prin care se dispune reţinerea permisului în vederea suspendării trebuie să conţină obligatoriu menţiunile cu privire la aplicarea sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, durata suspendării, precum şi temeiul legal. Altfel, procesul-verbal e anulabil în instanţă la cererea conducătorului auto sancţionat.
„(…) Neconsemnarea, în cuprinsul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, a sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp în care acesta este suspendat şi a temeiului juridic este sancţionată cu nulitatea relativă parţială a procesului-verbal, condiţionată de producerea unei vătămări care nu poate fi înlăturată decât prin anularea măsurii privind reţinerea permisului de conducere”, se menţionează în decizia instanţei supreme.
Hotărârea ÎCCJ a fost deja publicată în Monitorul Oficial, a devenit aplicabilă şi îşi produce efectele juridice începând chiar de azi.