Jurnalist de investigații, Ovidiu Ohanesian este membru fondator al Clubului Româno-Arab de Cultură și Presă. Într-o împrejurare nefericită, în luna martie a anului 2005, a fost răpit în Irak, împreună cu alți doi confraţi din mass-media. Cum s-a întâmplat, ce stări, ce emoții și ce trăiri a avut în timpul detenției? Cum privea jurnalistul lumea arabă înainte de răpire și în ce fel i s-a schimbat optica sa după eliberare? Răspunsuri la aceste întrebări și alte dezvăluiri puteți afla chiar de la Ovidiu Ohanesian, jurnalistul fiind invitat la dezbaterea interactivă „Cultura cunoașterii”. Evenimentul derulat în cadrul proiectului „Ferestre culturale”, coordonat de jurnalistul de origine palestiniană Ahmed Jaber, este organizat de Centrul Cultural Pitești, în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă.
„Miza răpirii jurnaliștilor români era retragerea celor 860 de militari români aflați în Irak. Chiar dacă nu a fost îndeplinită cererea răpitorilor, cei trei au fost eliberați în luna mai. În ciuda încercărilor prin care a trecut, jurnalistul Ovidiu Ohanesian rămâne un fervent susținător al lumii arabe și al culturii ei, aducând argumente pro și contra în acest sens în diversele interviuri acordate de-a lungul timpului. A scris mai multe cărți pe această temă. Cum ar fi „Afacerea răpirea din Iraq”, carte în două volume, în care încearcă să explice și să analizeze această răpire suspectă. Opinia publică a stat cu sufletul la gură în așteptarea deznodământului, iar după eliberare s-a împărțit în două tabere, fiecare având argumente proprii. Însă nimeni nu poate spune mai bine povestea răpirii decât însuși protagonistul”, consideră Ahmed Jaber.
Povestea răpirii va fi dezbătută mâine, la ora 16, în Sala „Ars Nova”, în cadrul conferinței „Cultura cunoașterii”.
La 28 martie s-au împlinit 16 ani de la răpirea, în Irak, a celor trei jurnalişti români – Ovidiu Ohanesian – reporter la „România liberă”, Marie Jeanne Ion, reporter, şi Sorin Mişcoci, cameraman, ambii de la Prima TV. Cei trei, alături de ghidul lor, Mohammad Munaf, cetăţean american şi irakian, pe post de translator, se aflau într-o vizită de documentare de o săptămână în Irak, însă au fost răpiţi şi ţinuţi în captivitate timp de 55 de zile, iar în final au fost „recuperaţi” de autorităţile române, cu sprijinul serviciilor secrete româneşti şi străine…