Doru Dinu Glăvan, preşedintele UZPR, la „Subiect de presă”: „În bătălia noastră pentru adevăr luptăm împreună cu toţi jurnaliştii”
De cei 100 de ani de românism se leagă încă un eveniment important: din anul 1919 există Uniunea Ziariştilor Profesionişti, prima uniune de breaslă din România reîntregită. Emisiunea „Subiect de presă” de la „Antena 3” Piteşti a fost dedicată, ieri, acestei organizaţii cu rădăcini în istorie. În dubla calitate de realizatori şi membri ai UZPR, Cristina Munteanu şi Mihai Golescu (preşedintele filialei Piteşti) i-au invitat în studioul de televiziune pe doi dintre oamenii de condei aflaţi la conducerea Uniunii: Doru Dinu Glăvan şi Mihai Milca.
„Suntem români şi punctum!”
Emisiunea s-a desfăşurat sub semnul poetului naţional Mihai Eminescu, reperul şi simbolul tutelar al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, cel care a afirmat: „suntem români şi punctum!”
Uniunea Ziariştilor Profesionişti este prima asociaţie a breslei jurnaliştilor constituită în România reîntregită, devenind astfel, ea însăşi, purtătoare de sens al reîntregirii, sens pe care încă nu l-a abandonat.
Doru Dinu Glăvan, preşedintele UZPR, a vorbit despre cât de importantă este Uniunea pe care domnia sa a reuşit să o coaguleze şi mai bine, în ultimii ani, în breasla noastră. Iar Mihai Milca, vicepreşedintele UZPR, a făcut un arc peste timp, fixând asociaţia în contextul istoric.
3.400 de membri
Din ce în ce mai mulţi jurnalişti – din presa scrisă şi audiovizuală – ne adunăm sub acelaşi stindard, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Recunoaşterea utilităţii publice a profesiei de jurnalist este una dintre cele mai mari realizări ale UZPR care însumează, la ora actuală, peste 3.400 de membri, aproape 70% fiind jurnalişti activi, restul – pensionari.
Doru Dinu Glăvan: „Noi, cei de la UZPR, suntem tot mai mult căutaţi. Tot mai mulţi oameni din breaslă simt nevoia de a face parte din această organizaţie. Jurnaliştii vin, află, se documentează şi mi-ar plăcea să cred că încep să ne îndrăgească”.
„UZPR a dat imense nădejdi românilor”
Mihai Milca: „Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România este o expresie a unei dorinţe care s-a manifestat imediat după Marea Unire. Coagularea tuturor forţelor condeielor inspirate din vechiul regat şi din provinciile istorice revenite la sânul patriei a fost o necesitate istorică. Dar, dincolo de asta, era nevoie ca marea realizare a Unirii să fie consacrată printr-o operă… Presa, scriitorii, jurnaliştii angajaţi trebuiau să explice care este rostul României întregite. UZPR a dat imense nădejdi românilor. Asociaţia a fost foarte activă în perioada interbelică – sigur, cu sincopele pe care le cunoaştem din cauza instituirii unor regimuri – dar continuitatea ideii a existat. Şi faptul că, după 1989, această asociaţie a renăscut în condiţii democratice este încă un considerent ca noi să vedem în breasla jurnaliştilor un vector al democraţiei.”
Mesaje de unitate
În acord cu cei doi realizatori ai emisiunii, preşedintele şi vicepreşedintele UZPR au transmis mesaje de unitate, de susţinere şi de creştere a prestigiului profesiei de jurnalist.
Mihai Milca: „Cred că paşii pe care i-am parcurs în ultimii ani ne îndreptăţesc să privim cu optimism în această zonă. Sigur că ne mai aşteaptă o serie întreagă de acţiuni şi bătălii, dar asta nu trebuie să ne sperie. Am toată încrederea! Avem o echipă bună la conducerea asociaţiei noastre şi cred că asta e o garanţie la ceea ce va urma”.
Doru Dinu Glăvan: „Jurnaliştii noştri, de la Eminescu sau de la Eliade încoace, au avut o activitate bogată. După Marea Unire a determinat această frăţietate în breaslă. Încercăm să păstrăm identitatea naţională prin toate acţiunile noastre. În bătălia noastră pentru adevăr luptăm împreună cu toţi jurnaliştii, indiferent pe ce palier se situează ei – al intereselor economice sau de altă natură…”
De 3 x „Credinţă şi loialitate”
Avem nevoie de o lege a presei şi de o reglementare în mediul online, întrucât este important să ne respectăm deontologia profesiei noastre, să fim în serviciul public, atribuind sursele şi încercând să nu facem rău prin informaţia difuzată, ba, dimpotrivă, să rămânem în actualitate şi să facem agenda publică, dar cu mare discernământ.
În prelungirea emisiunii de la „Antena 3” Piteşti, la sediul redacţiei noastre a avut loc adunarea generală a membrilor filialei Piteşti a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Sub egida Centenarului („100 de ani de presă în România”) i-au fost înmânate directorului ziarului „Argeşul”, Mihai Golescu, o plachetă omagială, o medalie jubiliară şi distincţia „Credinţă şi loialitate”, pentru talentul, devoţiunea şi responsabilitatea puse în slujba înnobilării profesiei de jurnalist. Această diplomă înrămată a fost oferită, cu aceeaşi preţuire, colegilor de breaslă Traian Ulmeanu şi Denis Grigorescu.