Jurământul lui Hipocrat este un codex etic care cuprinde îndatoririle morale ale unui medic în exercitarea profesiunii sale. Este atribuit lui Hipocrat, medic din Grecia antică. În multe universităţi, absolvenţii facultăţii de medicină rostesc la sfârşitul ceremoniei de încheiere a ciclului universitar jurământul respectiv.
World Medical Association (WMA), adică Asociaţia Medicală Internaţională, cu sediul la Geneva, a postulat la finele anului 2017 Declaraţia de la Chicago, care este noul codex etic al medicilor, adică… noul jurământ al lui Hipocrat. Până la Adunarea generală de la Chicago a fost valabil Jurământul din anul 1948, de la Geneva. Acea Declaraţie a fost necesară pentru a incrimina actele medicale săvârşite de medici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sub dominaţia nazistă. Scopul a fost cu siguranţă redobândirea încrederii pacienţilor în medici. Acesta a fost considerat cel mai important Document din cadrul WMA, care număra 114 ţări membre.
Pentru revizuirea şi modernizarea Jurământului istoric a fost alcătuită o grupă de lucru cu participare internaţională, interculturală, transparentă, timp de doi ani. Completarea şi actualizarea „Jurământului” cuprinde trei paragrafe noi:
– respectarea autonomiei şi demnităţii pacienţilor;
– medicul trebuie să transmită învăţătura sa pentru binele pacienţilor săi; deci, este obligat să se documenteze şi să se perfecţioneze continuu;
– medicul este obligat să se ocupe de propria sănătate pentru a putea să fie în slujba sănătăţii pacienţilor săi.
În epoca globalizării este semnalat un standard medical obligatoriu pentru toate ţările membre ale asociaţiei medicale internaţionale.