Când a candidat pentru alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis a venit cu un slogan ofertant: „România lucrului bine făcut”. În acest context ne punem întrebarea: este Argeşul un judeţ al lucrului bine făcut? Avem mari îndoieli…
Proiecte pierdute
Conform directorului Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, Liviu Muşat, judeţul Argeş este pe primul loc în regiune din punct de vedere al proiectelor cu finanţare europeană. Dar în cazul unor astfel de proiecte s-a pierdut finanţarea sau DNA a intrat pe fir din cauza modului precar în care au fost croite. Amintim aici proiectul Moliviş, cu staţiunea de schi mult dorită; reabilitarea parcului Kretzulescu, reabilitarea drumului turistic Poienile Vâlsanului – Muşăteşti (pentru care Consiliul Judeţean a dat deja banii înapoi la Uniunea Europeană). Sau oare e bine că noul pod de la Căteasca pare să aibă soarta primului, luat de ape, deoarece la proiectare s-a omis creionarea a încă unui prag de fund? Putem ignora faptul că s-a pierdut, de asemenea, finanţarea pentru Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Piteşti şi că acum reabilitarea se face din banii noştri?
Retrocedări
Cornel Ionică, primarul Piteştiului, a atras în repetate rânduri atenţia cu privire la punerile în posesie haotice („Piteştiul este măcelărit”). Şi are dreptate: s-au retrocedat străzi, intersecţii, spaţii verzi, parcuri, trotuare, terenuri de sport, curţi de şcoli şi de grădiniţe. Şi, în ultimii ani, s-au tot construit blocuri pe câte o palmă de pământ. Lăudabilă, în acest sens, iniţiativa Consiliului Local care recent a blocat continuarea acestui stil de a se construi în Piteşti, fără locuri de parcare, spaţii verzi şi zone pentru gunoi. Sunt atâtea terenuri şi construcţii retrocedate lăsate în paragină de către proprietari, încât nu poţi să nu te întrebi de ce nu îi amendează nimeni. Proprietarii nu au doar drepturi, au şi obligaţii. Din cauza retrocedărilor haotice făcute de primăria din Bradu, şi proiectul parcului industrial din Piteşti este în impas. Iar ca să se descurce iţele este nevoie de un proces; timp şi bani pierduţi…
DNA
Deoarece unele lucruri s-au făcut „bine”, DNA are mult de lucru în Argeş. Pornind de la celebrele dosare „Mită la arbitri” şi „Mită la permise”, până la dosarele „Căteasca”, Publitrans” şi „Consultanţa” – toate domeniile de activitate din Argeş au fost vizate de DNA. Sunt probleme în justiţie, în învăţământ, în sănătate, în mediul silvic, cu funcţionari publici, cu oameni de afaceri, cu parlamentari, până şi în poliţie şi în armată (încă nu s-a ajuns la Biserică, dar cine ştie?). Şpăgari şi şpăguitori par să fie pretutindeni. Şi ştiţi ce este înfiorător? Parcă nimic nu-i sperie!
Deconcentrate
Mediul politic ar trebui să fie plin de elite, de oameni hotărâţi să pună binele judeţului mai presus de propriile lor orgolii şi interese. În loc de stejari, însă, am avut (cel puţin până acum) ghiocei: oamenii politici s-au plecat şi au tăcut mâlc în faţa intereselor diverse, şi aşa am ajuns ca, deşi suntem judeţul cu cele mai mari exporturi din ţară, să nu avem decât vreo două instituţii deconcentrate cu statut regional. În rest, „capitalele” regionale s-au mutat la Ploieşti şi Alexandria. Şi auzim cum se tot bat unii cu pumnii în piept că Piteştiul va trebui să fie capitală regională, când se va pune serios problema regionalizării. Tare ne e teamă că aşa ceva nu se va întâmpla!
Autostrada
Nu uităm nici de autostrada Piteşti-Sibiu care până acum a fost o… Fata Morgana. Deşi ni s-au tot dat asigurări că va fi gata repede, de abia prin 2022 am putea circula peste munţi în regim de viteză. Asta, dacă nu cumva şi studiul de fezabilitate la care se lucrează acum nu va fi lăsat să expire, precum cel din 2008. Milioane de euro s-au cheltuit pe hârtii şi nu avem nici măcar exproprieri făcute pentru traseul autostrăzii! Culmea este că Piteşti-Sibiu este cea mai aşteptată autostradă din România, fiind solicitată intens de Uzina Dacia. În tot acest timp, unii desenau autostrăzi spre fermele de porci din Alexandria. Pe de altă parte, se cere şi autostrada Piteşti-Craiova pentru a lega polii industriei auto din România. Şi dacă tot vorbim de „lucrul bine făcut”, să nu uităm de calea ferată Vâlcelele – Râmnicu Vâlcea care a fost abandonată şi a ajuns la fier vechi, să nu uităm de DN 73 Piteşti – Câmpulung Muscel pe care lucrările decurg în ritm de melc, aşa cum nu putem ignora milioanele de euro îngropate în reţele de apă nefuncţionale prin diverse localităţi ale Argeşului…
Sănătate şi educaţie
Oare stăm bine la capitolul învăţământ? Oare cu sănătatea o ducem mai acătării? Dar de unde! Constatăm că numărul elevilor şi studenţilor este în continuă scădere, că avem în continuare şcoli fără autorizaţii, că încă sunt probleme cu reformele din învăţământ. De sănătate – nu mai vorbim: ne pleacă medicii, gândacii sunt la ei acasă în spitale, lipsesc medicamente necesare, igiena lasă de dorit, dotările cu aparatură de specialitate – de asemenea. Şi în tot acest timp se cheltuiesc sume uriaşe în sistemul de sănătate care a fost şi este în continuare căpuşat. Şi suferă pacienţii care nu au nicio vină că sistemul este mai bolnav decât ei!
Aşadar, vi se pare că în Argeş avem de-a face cu lucrul bine făcut? Noi am spune că nu. Poate după 11 decembrie se vor schimba lucrurile. Dar tare ne e teamă că ne vom înfierbânta degeaba, aşa cum am făcut la mai toate ciclurile electorale…
Claudiu DIŢA
Un Comentariu
Bine punctat! Felicitari!
mihailescu68@gmail.comCristi