Potrivit unor statistici date publicităţii de Ministerul Muncii, în primul semestru al acestui an cele mai multe accidente de muncă soldate cu pierderi de vieţi omeneşti au fost înregistrate în judeţul Argeş, şapte cazuri, reprezentând 12,73% din totalul persoanelor accidentate mortal la nivel naţional. Următoarele locuri în acest nedorit clasament atât de către angajatori, cât şi de salariaţi au fost ocupate de judeţul Prahova cu cinci accidentaţi mortal (9,09% din total) şi Bucureşti, unde au avut loc patru astfel de accidente (7,27% din total).
În întreaga ţară, peste 2.100 de persoane au suferit accidente de muncă în primele şase luni ale acestui an, număr în scădere cu 8,65% faţă de perioada similară a anului trecut, iar 55 dintre acestea şi-au pierdut viaţa. Cele mai multe au avut loc în silvicultură şi exploatare forestieră – şapte evenimente (12,7% din total), construcţii de clădiri – cinci cazuri (9,1% din total), lucrări de geniu civil – patru (7,3%), lucrări speciale de construcţii – patru (7,3% din totalul), transporturi terestre şi transporturi prin conducte – patru (7,3%), comerţ cu ridicata (fără auto-moto) – patru (7,3% din total).
Analizând accidentele de muncă după vechimea în muncă a accidentaţilor, a reieşit că cele mai multe dintre ele s-au produs la angajaţii cu vechime în muncă mai mică de 10 ani, precum şi la cei care lucrează de peste 20 ani, rezultând că se accidentează lucrătorii fără experienţă şi pregătire profesională sau cei cu vechime, la care intervin rutina, nepurtarea echipamentului individual de protecţie, ignorarea semnalizării de securitate şi sănătate etc. O astfel de situaţie a avut loc pe un şantier de construcţii din cartierul piteştean Găvana III, unde un tânăr de 24 de ani, din Dâmboviţa, a murit după ce a căzut de pe o macara unde nu avea ce să caute, întrucât nu acela era locul lui de muncă. La aceeaşi firmă lucrau tatăl şi fratele victimei, ultimul dintre ei angajat fără forme legale, după cum aveau să constate ulterior inspectorii ITM Argeş. Pentru reducerea accidentelor de muncă soldate cu incapacitate temporată de muncă sau cu decese ale angajaţilor, inspectoratele teritoriale de muncă vor desfăşura campanii de informare şi prevenire la toţi operatorii economici cu risc de accident.
Val. NICOLAU
Un Comentariu
muncitor
Pai cele mai multe accidente de munca se produc ca anumite firma castiga licitatii si ele nu au utilajele neecsare .Si folosesc omul la sapaturi ca acum 100 de ani.au fost foarte multe acidente mortale de om prins sub maldar de pamant . Daca am elimina firmele astea fara utilaje ar scadea si acciidentele de munca